Trauma lehet, ha egy szűz fiú úgy dönt, elmegy felszedni egy prostit, csak hogy elveszítse a szüzességét. A Gyakorikérdéseken rengetegen feszegetik, mennyire érdemes, kínos, szánalmas, ha valaki hivatásossal veszíti el a szüzességét. A szexológus szakember nem javasolja senkinek ezt a lehetőséget, az érzelmi kapcsolatokat ajánlja azoknak is, akiknek nehezen megy összeszedni egy nőt. 

Azt mondják, a nők megérzik, ha a pasi tapasztalatlan, így nem is adnak neki esélyt, mivel rutintalan srác nekik nem kell. Viszont ott van az érem másik oldala, hogy ha az ilyen srác, ha egy idő után megelégelte a temérdek kudarcot és örömlányhoz fordul, akkor elítélik, mondván, hogy ez visszataszító lesz majdan a lányok szemében. Akkor hogy működik ez, mivel ellentmondásos a helyzet. Két szék közül a földre, vagy a morális értékek váljanak semmissé? – kérdezi egy kétségbeesettnek tűnő fiatal a fórumoldalon.

„Régen nem volt internet, pornó, de voltak jól képzett prostituáltak, akik nem voltak türelmetlenek a kezdőkkel. Mára ez megváltozott. Anno a tanító prostik nyilvános házakban működtek, ma már egy szégyenlős, tapasztalatlan srácnak az utcán felszedni egy prostit önmagában trauma lehet" – mondta a Velvetnek Tóth-Horváth Gábor szexológus. A szakember hozzátette, hogy aki ma az interneten keresgél, sok dolgot megtanulhat elméleti síkon, amit egy kedves kezdő partnerrel próbálgathat.

Még ma is előfordul, hogy a szűz kamaszfiúk szégyellik a szüzességüket, ezért inkább hivatásoshoz fordulnak. A szüzességgel együtt járó érzéseket nemcsak a fiúk, a lányok is átélik, és annak ellenére, hogy mindenhonnan a szex (és a könnyen elérhető pornó) ömlik az ember arcába, a szexológus a kölcsönös érzelmeken alapuló szexualitást javasolja első élménynek. Az, hogy milyen élmény vár a még szűz fiúkra először, teljesen érthetően foglalkoztatja annyira őket.

„A pornófilmeknek is lehet negatív hatása a kamaszkori maszturbálást és a szüzesség elvesztését nézve, elképzelhető, hogy valóságnak tekintik azt, hogy minden pasinak kockás a hasa, hatalmas a mérete és órákig bírja. Egy prosti végleg összetörheti őket – és természetesen vannak olyan fiatalok, akiknek inkább pszichológushoz kéne járniuk."

A szakember szerint a lányok, ha már tartós kapcsolatra vágynak, nem a tökéletes testű és külsejű férfiakat részesítik előnyben, hanem a megbízható férfiakat.  Kamaszkorban a nemiség kérdése az egyik legfőbb kérdés, az első élmény meghatározó mind a fiúknak, mind a lányoknak. A további kapcsolatokra és a szexualitás fejlődésére, az érzelmi kötelékek kialakításában fontos szerepe van a szüzesség elvesztésének.