Sajnos évek óta pörög az a biznisz a kelet-afrikai Tanzániában, hogy levadásszák az albínó lakosokat, és jó pénzért eladják talizmánnak a testrészeiket. Ráadásul az egészben nyakig benne vannak az ország tehetős emberei is, akik rengeteg pénzt adnak ki a szerencsehozó cuccokért – írja a Daily Mail. Emiatt ha egy családban albínó gyerek születik, egyből befektetésként tekintenek rá a szülei, sokszor eladva őket az emberkereskedőknek.

Már egy végtagért megadnak a feketepiacon 3-4000 dollárt (827 ezer–1,1 millió forintot), de egy teljes albínóért akár 75 ezer dollár (20,7 millió forint) is gazdát cserél. A számok egyre rosszabb tendenciát mutatnak. Mióta számolni kezdték az albínók kárára elkövetett cselekményeket, 74 gyilkosságot és 59 további, nem halálos támadást regisztráltak. A sírok sincsenek biztonságban, 16 eltemetett áldozat végső nyughelyét túrták fel a babona szerint szerencsét hozó maradványok után. És ezek csak a regisztrált esetek.

A saját apja áldozza fel

Konkrét eseteket is feljegyeztek, mint a négyéves Pendo Emmanuelle Nundiét, aki decemberben otthonából raboltak el. Nem is akárkik: az apját és nagybátyját vették őrizetbe az esettel összefüggésben, de a gyereket magát a váltságdíj ellenére sem találták meg. Mwigulu Matonange tízéves volt, amikor két férfi megtámadta az utcán, miközben az iskolából sétált haza egy barátjával. Lenyesték a bal karját, majd elmenekültek a zsákmánnyal.

Lefogtak, akár egy lemészárlandó kecskét.

Ezt tavaly februárban nyilatkozta a számára teljesen ismeretlen támadók módszeréről. Egy 38 éves nőt a saját férje és pár másik férfi alvás közben támadott meg bozótvágókkal. A lányuk is végignézte, ahogy a saját apja távozik anyja levágott karjával. Ezekből az esetekből is látszik, hogy Tanzániában az albínók senkiben, még a saját szüleikben sem bízhatnak. 

Ki albínó és miért van veszélyben?

Az albinizmus a kóros pigmenthiányt jelenti, aminek következtében az albínók igen kirívóan néznek ki a fekete többséghez képest: fehér a bőrük és a hajuk, de a szemük színe is különbözik. Tanzániában 1400 emberből egy szenved az albinizmustól, míg nyugaton 20 ezerből egy. Ennek az is az oka, hogy az elszigetelt vidéki közösségek gyakran válnak belterjessé.

Az albínókra szellemként is tekintenek, ezért is jó leölni őket a testükért, hisz szerencsét hozhatnak. A bányászok a csontokat tartják maguknál, hogy több aranyat találjanak, a halászok a hálójukba szövik a hajukat, hogy több halat fogjanak. A legszomorúbb, hogy az a hit járja, hogy minél hangosabban sikolt az áldozat, miközben lemetszik a bőrét, végtagját, nyelvét, péniszét, fejét, annál erősebb hatalma lesz a talizmánnak. A jelenség nem korlátozódik Tanzániára, az Under The Same Sun nevű szervezet szerint Ghánától Mozambikig mindenhol előfordul.

Josephat Torner maga is albínó, és emberi jogi aktivistaként fontos kérdéseket tett fel: egyfelől hogy vívják meg a harcukat, ha még a családtagok sem állnak a fehérbőrűek mellett, másrészt kinek áll érdekében nagy összegeket fizetni a testrészekért?

Persze erre megvannak a válaszai, „a nagy halak" – állítja, ők állnak az egész mögött, akár magasrangú politikusok is. Nem meglepő, hogy Torner 2012-ben már kapott halálos fenyegetéseket. Az aktivisták dolga nehéz, eddig tíz olyan emberről tudnak, aki bíróság elé állt az albínócsonkítás miatt. Egyikőjük se vevő volt, csak csonkoló. Azonban ha halálbüntetést is szabnak ki valamelyik boszorkánydoktorra, gyakran akkor sem adják ki a vevőkörüket – mondta Peter Ash, egy kanadai aktivista.

A kampányidőszak a legrosszabb

Most a közelgő választásoktól tartanak nagyon, mert a jelöltek várhatóan nagy számban fordulnak majd boszorkánydoktorokhoz, azok pedig albínókészítményeket fognak felajánlani. Már érezni a veszélyt, Dar es Salaamban holtan és megcsonkítva találtak egy férfit, másnap vidéken egy hétgyerekes nőt támadtak meg, ő az egyik karját vesztette el. A 15 éves Pendo Sengeremát otthonában támadták meg, neki is a fél karját vágták le, majd elmenekültek.

Az albínók egyetlen menedéke az a központhálózat, amit országszerte létrehoztak az ő befogadásukra és megvédésükre. Sok gyerek itt nő fel, és a családjuk és közösségük nem is vágyik rá, hogy valaha visszatérjenek. A kormány persze keveset tesz értük, csak nemrég jelentették be, hogy a boszorkánydoktorokat törvényen kívül helyezik. Torner albínóként járja az országot és felvilágosítja a falusiakat a babonák butaságáról. De így se várható gyors változás, pedig erős benne az óhaj:

Miért vagyunk fenyegetve a saját országunkban, csak a színünk miatt? Menekültekként élünk a saját országunkban a bőrszínünkért. A színünk alapján ítélnek meg minket. Büntetnek minket. Követeljük az élethez való jogot. Ennek alapvetőnek kéne lennie, de megtagadják tőlünk. Úgy akarok élni, mint más emberek, mint ahogy ők élnek."