A Dailymail kutakodott az intim higiéniás termékekről, és megkérdezték a londoni St George's Kórház nőgyógyászát, hogy a különböző mosakodó gélek használata mennyire jó a hüvelynek. Dr Ugwumadu szerint a hüvely ökoszisztémás rendszere tökéletesen működik, a mindenféle gélek és mosók teljesen feleslegesek.

A dél-londoni kórház nőgyógyászához sok nő fordul azzal a kérdéssel, használhatnak-e sprayt vagy mosakodó géleket az intim tájékon. A termékek széles kínálatát elnézve a kereslet is elég nagy lehet világszerte, ami a lap szerint egyet jelenthet azzal, hogy sok nő foglalkozik a terület tisztán tartásával. A brit Mintel friss kutatása szerint a megkérdezett nők negyede már 16 éves korától kezdve használ intim mosakodókat, törlőkendőket.

„A hüvely tökéletesen kiegyensúlyozott ökoszisztéma, a baktériumokkal szemben döntő szerepet játszik. Ezeket (az intim higiéniás termékeket) nem szabad összetéveszteni a gyógyászati termékekkel, amiket betegségek kezelésére alkalmasak, mint például a bakteriális hüvelygyulladás" – mondta a nőgyógyász, és hozzátette, hogy a törlőkendők és a gélek azt ígérik, hogy frissen tartják a területet. 

A szakember szerint ezek a termékek teljesen feleslegesek, azontúl, hogy illatosak, a gyártó cégek pedig csak kihasználják a nők saját testükkel kapcsolatos aggodalmát. A reklámok és a csomagolás azt üzeni, patyolattiszta lesz a terület a termék használatától, és ezzel együtt a fertőzések veszélye csökken.

Az említett termékek ugyanis eltávolítják a természetes védelmet nyújtó baktériumokat, ezért nem ajánlatosak. A szakembert azt is elmondta, hogy aki csak azért akarja használni, hogy jobb legyen a lába köze illata, használja, de ne túl sűrűn. Véleménye szerint a nem szintetikus anyagból készült fehérneműk és a napi mosdás bőven elég a tisztántartáshoz.