Ha szex közben hirtelen érez valamit, ami szokatlan és fájdalmas, akkor nagy valószínűséggel megsérült a farka. A péniszben ugyan nincs csont, ami a szó szoros értelmében eltörhetne, azonban bekövetkezhet egy úgynevezett mechanikai sérülés a barlangos test belsejében. Szex közben. 

A szex könnyen tönkrevághatja a férfiasságot egy óvatlan mozdulattal, ez az egyik legrosszabb dolog, ami történhet a pénisszel. Különösen akkor történhet meg a baleset, ha a mozgás közben kicsúszik, és a partner pont akkor mozdul úgy, ahogy nem kellene. A törés fájdalommal járhat, duzzanat is keletkezhet, továbbá el is ferdülhet, elhajolhat a formája. A legsúlyosabb esetben behasadhat, és bevérzik. 

A „törés" kezelhető, azonnal urológus orvost igényel, a fájdalomérzet elhúzódhat, akár hetekig is eltarthat. A legrosszabb, amit ilyenkor tenni lehet az, ha nem látja orvos. Ilyenkor a közösülés fájdalommal jár együtt, a pihentetés a gyógyuláshoz elengedhetetlen, pláne hogy a húgycső és az ürítésért felelős szervek is megsérülhetnek. Akár véres vizelet formájában is látható a probléma – azonnal orvosi beavatkozást igényel.

„Olyan nagy fájdalommal jár, hogy szenvedő alanya elájulhat. Mindenképpen azonnali műtéti beavatkozás javasolt, ha ez nem történik meg, akkor a szüövetállomány hegesen gyógyul, és ez merevedési zavarokhoz vezethet. Kisebb erőltetés esetén is sérülhetnek a medencéhez rögzító ínszalagok, ami szintén roppant fájdalommal jár" – mondta Tóth-Horváth Gábor szexológus a Velvetnek. 

A törés gyógyítható, kontrasztanyagos vizsgálattal, ultranhangos vizsgálatokkal diagnosztizálják a problémát, majd gyógyszeres kezeléssel és pihentetéssel helyrehozható. Amennyiben ez elmarad, tartós merevedési gondokat is okozhat.