Ha nem is olyan messzire, meg nem is örökre, de egy Scott Kelly nevű, amerikai űrhajós pár napja költözött ki a Nemzetközi Űrállomásra. Egy évet fog eltölteni 360 kilométerre a Földtől. Hogy ebben mi az érdekes? 

A megérkezés pillanatát rögzítették, így már tudjuk, milyen lehet először átlépni az ISS küszöbét. 

Ráadásul Kellynek Instagramja is van. Egyenesen Barack Obamának ígérte meg, hogy posztolni fog. A kilövésről meg is osztott egy képet, az űri mindennapokra viszont még várni kell. 

Nemzetközi űrállomás

A Nemzetközi űrállomás ( angolul: International Space Station, rövidítve: ISS, orosz rövidítése: MKSZ) egy alacsony Föld körüli pályán keringő űrállomás. A programban 16 ország vesz részt: Amerikai Egyesült Államok, Oroszország, Japán, Kanada, Brazília és az ESA (Európai Űrügynökség) 11 tagállama.

Az űrállomás körülbelül 360 km magasságban, alacsony Föld körüli pályán kering. A légköri fékezőhatás és a pályamódosítások miatt a pályamagasság néhány kilométert változhat. Az űrállomás átlagosan 100 métert veszít naponta pályamagasságából. A Földet 92 percenként kerüli meg.

(Forrás: Wikipédia)

Scott Kelly egy teljes évre költözött az űrállomásra, másik öt űrhajós mellé. A dokkolás és kézfogások után azonnal felvették a kapcsolatot a Földdel, és beszélhettek a családtagokkal. 

Hogy milyen lehet az ISS-on lakni?

Szerencsére már ezt is el tudjuk képzelni. Egy korábbi videóban körbejárhattuk az űrállomást. Ha nincs kedve végignézni mind a 10 percet, tekerjen 1.55-hez, és legalább a kilátást várja meg!