000 Hkg1282239

Ezt érdemes tudni a farokról

2015.04.18. 21:47

Amióta létezik az emberiség, azóta téma lehet a farok mérete, ennek oka feltehetően az emberei szaporodás és a párválasztás kényszere, ha biológiai szempontból közelítjük meg. Összeszedtünk pár tényt és tévhitet a farokról.

A főemlősök közt az embereké a legszélesebb, de nem a leghosszabb

Alan Dixson 2009-ben átfogó tanulmányt írt a főemlősök péniszéről, amiből kiderült, hogy a hím bonobo farka hosszabb az emberénél – 16 centiméteres átlaggal számoltak az ember esetében. Amiben egyedülálló a férfiak farka, az a szélesség, a főemlősöket nézve az embereké a legszélesebb. 

Tévhit, hogy az afrikaiaknak nagyobb

Az, hogy az afrikai férfiaknak nagy a méretük, az ázsiaiaknak pedig kicsi, az Ethnicmuse oldalon közölt felmérés szerint csak tévhit. A populációk közti farokméret különbség tudományosan nem alátámasztott – a pornómegosztó oldalakon ezzel szemben szemmel látható a bizonyíték. A magyarázat mindössze annyi a tudomány szerint arra, hogy az ázsiai férfiaknak kisebb a méretük, hogy alacsonyabbak, tehát a farokméret a testmagassággal lehet összefüggésben. 

A lábméret összefüggését nem tudták bizonyítani

Mint minden fajnál, az embereknél is vizslatják a kutatók a testmagasság és a farokméret összefüggéseit. A Londoni Egyetem kutatói szerint nincs semmi kapcsolat a cipőméret és a farokméret közt. A 2002-es kutatásban 104 férfit vizsgáltak meg, összesen hétféle cipőméretű férfi farkát mérték meg, innen jutottak oda, hogy az egész csak tévhit. 

 A nőket nem csak a méret érdekli

A pénisz hossza és a vonzerő nem állnak összefüggésben, a nők nem a hosszabb vagy a szélesebb farok miatt tartanak vonzónak egy férfit. Egy 2013-as felmérés legalábbis ezt bizonyította be, 105 ausztrál nő vett részt a felmérésben, akiknek négy másodperces videókat vetítettek. Ötvenhárom véletlenszerűen kiválasztott, számítógéppel megrajzolt férfitestet mutattak nekik, eltérő magasságú, testalkatú férfiakat. Ezek közül választották ki a legvonzóbbakat, az eredmény szerint a magasabb, nagyobb farokméretű férfiak állnak a dobogó első helyén, de váll-csípő arány is számít a nőknek.