Penn Jillette, Las Vegas-i mágus és hivatásos szkeptikus a barátjával, John Whiteside-dal, egy öbölháborús veterán pilótával öt évvel ezelőtt megunta, hogy nincs olyan egyház, amihez csatlakozni tudnának. Nem véletlen, mindketten ateisták. Létezik ugyan a Vasárnapi Gyülekezet nevű, brit humoristák által létrehozott ateista egyház, de ezzel sem voltak teljesen elégedettek.

Ezért úgy döntöttek, hogy megalapítják a saját egyházukat: a bacon egyházát. A nevén kívül túl sok köze nincs a baconhöz, bár a komoly popkulturális státusszal bíró étel megjelenik az egyház kilencparancsolatában - írja a The Daily Dot.

Az egyháznak már több mint négyezer tagja van, köztük több mint ötszázan Las Vegasban élnek. Az egyház néhány tagja olyan felhatalmazással is rendelkezik, hogy összeadhatnak embereket. Ez okozott nemrég problémát, ami miatt Whiteside az USA negyedik legnagyobb bankja, a Wells Fargo ellen szervezett tüntetést.

Az egyház a Wells Fargónál vezette a számláját, így Whiteside, mint az egyház vezetője értelemszerűen egy Wells Fargo-fiókba ment be, amikor egy hivatalos papírt a banknak kellett ellenjegyeznie. Egy olyan okiratról volt szó, ami az egyház egy újabb tagját jogosította volna fel arra, hogy házasságokat vezényeljen le. A bankban viszont megtagadták a papír hitelesítését, arra hivatkozva, hogy a bacon egyháza nem igazi egyház. Április közepén bő egytucat lelkes hívő, pontosabban nem hívő tiltakozott a Wells Fargo egyik Las Vegas-i fiókja előtt a vallási diszkrimináció miatt, hárman tüntetőleg a számlájukat is megszüntették a banknál.

Végül a bank egy másik fiókjában megkapták a jóváhagyást, ráadásul a Wells Fargo sem vette túl komolyan a dolgot, sőt. „A Wells Fargo hisz abban, hogy minden, csoportok, személyek elleni diszkrimináció rossz, és kategorikusan tagadjuk Whiteside úr állításait. A nagyon sokszínű, nevadai és országos ügyfélbázisunkat hosszú ideje segítjük, a legkülönfélébb kéréseiket igyekszünk teljesíteni. Sajnáljuk, hogy Whiteside úr a Wells Fargót választotta azért, hogy a saját céljait reklámozza” – írta a bank egy közleményében az egyház vezetőjének vádjairól.

Az egyház részéről nem kommentálták a bank közleményét.