Az alább látható képet a milánói világkiállításon készítettem csütörtökön a szlovák pavilon előtt. A 2015-ös Expo témája a világ élelmezése, és persze minden ország kapva kap az alkalmon, hogy népszerűsíteni próbálja nemzeti kajáit. Az osztrákoknál volt almás Strudel (mondjuk Sacher torta sajnos nem), az izraelieknél falafel, a magyar pavilonban pedig pörköltet ehettünk volna, ha már elkészült volna a pavilon teraszrésze, de nem készült el, mert két héttel a nyitás után még mindig csomó minden zárva/félkész/befejezetlen volt. De ez a miniposzt nem erről szól, hanem arról, hogy a szlovák pavilon előtt is volt egy sütögetős stand, és nézze csak, mit sütögettek a szlovákok.

Kürtőskalácsot.

Amiről eddig ugye mindenki úgy tudta, hogy Erdélyből származik.

Na ez volt az egésznapos expólátogatásom legnagyobb melepetése, szóval el lehet képzelni, mennyire volt érdekes a többi.

Olvasóink kiegészítése

Pár órával a poszt megjelenése után írt egy Komáromban élő olvasónk, hogy a szlovákok a kürtőskalácsot, vagy legalábbis annak egy verzióját Skalický trdelník, azaz szakolcai kürtőskalács néven már 2007-ben levédették. A Wikipédián fotó is látható erről az édességről, de az pár dologban eltér attól az ételtől, amit nálunk erdélyi kürtőskalács néven lehet kapni – és attól is, amit a milánói expón árusítanak.

Mindenesetre itt az olvasható, hogy a kürtőskalács receptjét a XVIII. század végén vitte Szakolca környékére bizonyos Gvadányi József, és innentől kezdve továbbfejlesztették a helyiek ezt az édességet a saját szájuk íze szerint. Köszönjük olvasóink segítségét!