Rendszeresen találkozik az ember bizarr kajás összeállításokkal, de abba ritkán gondolunk bele, hogy a teljesen hétköznapi magyar konyhában mennyi olyan fogás van, amikkel bármilyen, kicsit kényesebb külföldi vendégünket jól megszívathatjuk. Kézenfekvő a magyarok számára is néha meredek ételek felé nyúlni, mint a körömpörkölt és társai, de meglepő módon már egy főétel előtt felszolgált gyümölcslevessel is riadt nézéseket tudunk kicsalni vacsoravendégeinkből.

Szinte minden hónapban feltűnik az interneten valami összeállítás arról, hogy a világ különféle helyein milyen bizarr, Magyarországról nézve undorító ételeket képesek fogyasztani az emberek. Mi is írtunk már ilyesmiről, hogy a világon vannak helyek, ahol rohasztott cápát, vagy éppen tojásban rohasztott kacsaembriót esznek.

Arról általában nem esik szó, hogy ezek az ételek az adott kultúrában mennyire számítanak hétköznapi fogásnak, vagy mennyire helyi érdekességek csupán, amit a kultúrához tartozó emberek is csak nagy ritkán esznek. Arról pedig végképp csak nagyon ritkán van szó, hogy milyen olyan, Magyarországon kifejezetten elterjedt ételek vannak, amikkel külföldi ismerőseinkre a frászt tudjuk hozni.

Összeállításunkban igyekeztünk olyan teljesen hétköznapinak, ártalmatlannak tűnő ételeket összegyűjteni, amikkel könnyen okozhatunk megrökönyödést mondjuk egy vacsora alkalmával a hozzánk látogató külföldiekben. Persze akad köztük egy pár, ami még sok magyarnak is meredek, de a többség azért nem ilyen.

Mákos kaják

Kezdjük azzal, amibe talán nagyon kevesen gondolnak bele. Míg Magyarországon a mák és minden mákos étel teljesen elfogadott, egy csomó európai országban ma is leginkább ahhoz kötik, hogy ebből készül a máktea, meg az ópium, van, ahol például csak patikában lehet kapni mákot. Ezért mondjuk, ha francia ismerősünk érkezik hozzánk, elég jól ki lehet borítani egy jó mákos bejglivel, vagy mondjuk mákos gubával.

Édes tészták

Ha már szó volt a mákról, említsük meg a mákos tésztát, ami nemcsak azért fura egy csomó hozzánk látogatónak, mert mák van benne, hanem azért is, mert olyan tésztaétel, ami édes. Ide kell még sorolni a diós tésztát, sőt az egyik tipikus magyar maradékdesszertet, a vargabélest. Tőlünk nyugatra a tészták édesítése, különösen a tésztamániás olaszoknál teljesen szokatlan, ezért szinte mindig kiakadnak az ilyen fogásokon.

Gyümölcsleves

Az édességekkel folytatva a sort, jöhet a gyümölcsleves, a menzás szalmonellajárványok egyik legismertebb elindítója. Desszertként felszolgálva viszonylag elterjedt egy csomó helyen, hiszen mégiscsak leginkább olyan gyümölcsléről beszélünk, amit kanalazni kell. Viszont ha a menüsorban a meleg, sós leveseknek fenntartott helyen szolgáljuk fel a gyümölcslevest, szintén elég jó megütközéseket hozhatunk össze.

Túró Rudi

Ez talán a legismertebb olyan, nem tipikusan magyar, de az biztos, hogy Magyarországon nagyon elterjedt étel, amivel a frászt lehet hozni a külföldiekre. Vannak, akik szeretik, sokáig Olaszországban élő kollégánk például azt mondta, az olaszoknak kifejezetten bejött az étcsokival párosított savanykás túró, de rajta kívül senkit sem találtunk a környezetünkben, akinél diadalmenet lett volna a külföldi ismerősnek kínált magyar desszert. Jobb esetben udvariasan elcsámcsognak rajta, rosszabb esetben néhány rágás után kiköpik, annyira szokatlan a csoki és a túró párosítása.

Zsíros kenyér

Egyik kollégánk egy csapat norvégot borított ki azzal, hogy egy házibuliban zsíros deszkát kínáltak a vendégeknek. Zsírral főzni még csak-csak elfogadott, de konkrétan zsírt kenni a kenyérre, és némi, szintén szokatlannak számító pirospaprikával megszórva kétpofára bezabálni egyáltalán nem megszokott. A sztori vége egyébként az, hogy az érzékenyebb norvégok ki is hányták a klasszikus kocsmafogást, bár az nem derült ki, hogy ennek köze volt-e mondjuk az elfogyasztott italokhoz, vagy sem.

Krumplis tészta

A krumplis tészta az az étel, amiért a magyarok egy része rajong, a másik része pedig képtelen felfogni, hogy mit lehet azon szeretni, ha az ember köretet eszik körettel, és utána az egészre azt mondja, hogy milyen finom egytálétel. Gondoljon bele, ha már a célcsoportnak számító magyarok is értetlenkednek rajta, mit szólhat hozzá egy hozzánk látogató külföldi!

Tojásos nokedli

Míg a nokedli az egyik slágerköretünk, talán amiatt, hogy olyan, mint az Európában igen népszerű gnocchi, csak még annál is sokkal jobb, ráadásul jóval egyszerűbb elkészíteni, és még talán a felhasználási területe is széles körűbb, mint a gnocchié. A magyar konyha iránt érdeklődő külföldiek általában galuskaszaggatót szoktak hazavinni magukkal szuvenírnek, mint bármi mást, hiszen ezt az eszközt Magyarországon kívül szinte sehol sem kapni. A nokedli sikeressége mellett megdöbenntő, hogy a tojásos nokedli viszont nem egy slágerétel. Talán megint a szokatlan párosítás okozhatja a dolgot, elvégre tényleg elég furán hangzik omlettbe tésztát keverni mondjuk sonka helyett.

Körmös pacal

Elkérkeztünk azokhoz az ételekhez, amik már a magyarokat is erősen megosztják. A világ konyhájában nagy hagyománya van a belsőségek fogyasztásának, a különböző állati testrészek egymásba töltésének, a köröm viszont mégis viszonylag ritka fogás. Különösen a frottírtörölköző kinézetével elég bizarr pacallal párosítva. Ezt akár az Existenz híres éttermi jelenetében is felszolgálhatták volna.

Véres hurka

Az állati testrészek egymásba töltésénél járva nem hagyhatjuk ki a hurkákat sem, amik szintén nem számítanak magyar különlegességnek. Viszont a véres hurkánkkal, amit a legtöbben szívesen esznek akár egy teljesen átlagos munkanap közepén a sarki hentesnél állva a pult mellett, simán ki lehet akasztani a legtöbb szabadon választott külföldit. A véres hurkában tökéletesen megjelenik minden bizarr dolog: egy rakás belsőség, vérrel felütve, és még a köret, a rizs is bele van töltve az állat belébe.

Sült vér

Ezt a fogást leginkább azok ismerhetik, akik olyan környezetben nőttek fel, ahol megszokottak voltak a disznóvágások, mivel vért nem kapni csak úgy boltokban. A disznóvágások alkalmával viszont klasszikus reggeli egy kis hagymával kisütött friss disznóvér. Igazából semmi ijesztő nincs benne, ízre és állagra is közel áll a májhoz. A vérevés bármilyen formában viszont annyira barbárnak számít, hogy ha van olyan külföldi ismerősünk, akit disznóvágásra viszünk, és túléli a reggeli pálinkaköröket, akkor egy kis sült vérrel biztosan ki lehet akasztani. Ha ez sem segít, tegyünk neki a vér mellé egy darab sült disznófület.

Ha ön szerint kihagytunk valamit, kommentben elmondhatja nekünk.

Kövessen minket a Facebookon is!