Az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. felmérése szerint a magyarok 45 %-a fél a szextől, szorong, minden nyolcadik ember a korai magömlésen és az orális szexen pánikol – derült ki az MSD Pharma Hungary Kft. Szexfóbiák és szexuális averzió elnevezésű szerda reggeli eseményén. Az áprilisi felmérés adatait Jakupcsek Gabriella vitatta meg Dr. Belső Nóra pszichiáter főorvossal, Dr. Tisza Tímea bőr- és nemigyógyász szakorvossal, Dr. Szőnyi György, a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság elnökével, Korsós Judittal (Lola) és Cinthya Dictatorral. A friss szexuális felmérés adatai némileg ellentmondanak a korábbiaknak, miszerint a magyar nők több szexre vágynak, vagy hogy a magyarok fele hetente fekszik le a partnerével

A magyarok fele szorong az ágyban?

A friss szexuális felmérés szerint a magyarok fele gátlásos az ágyban, a 800 fős felmérésben résztvevők egyharmada számolt be problémákról. A problémák főleg a korai magömlés, a testképzavar és az orális szextől való félelem.

A félelemmel együttjáró testi tüneteket is sokan észlelték magukon: a felgyorsult szívverés, izzadás és pánikroham is előfordult a felmérésben résztvevőknél. Az online kutatásban 18 és 59 éves férfiakat és nőket kérdeztek meg, az anonim résztvevők többsége nem szívesen nyilatkozott a szexuális problémái okairól.

A szexuális problémák okait is igyekeztek feltárni a felmérésben, sokan a szexuális teljesítőképességtől tartanak, de vannak, akik annyira régen szexeltek, hogy emiatt tartanak attól, hogy nem lennének elég jók a partnerüknek. A párkapcsolati problémák is félelmeket generálnak a szexben, sőt, a nemi betegségektől való félelem és a fogamzásgátlás is az okok közt szerepelnek. Ez utóbbiak visszavezethetők a tájékozatlansághoz, a félelem az ismeretlentől jellemzően gátat szab a felszabadult, kiegyensúlyozott szexnek. Ezek pedig a szexuális felvilágosítás hiányára vezethetők vissza.

A szexuális felvilágosítással elég rosszul állunk

A szexuális felvilágosítással kapcsolatban Dr. Szőnyi György osztotta meg a tapasztalatait, például azt, hogy a középiskolásoknak tartott felvilágosításokon jellemzően problémát okoz a prüdéria, például, ha óvszert szeretnének adni a diákoknak a demonstrációs anyagok közt.

„Amikor először kezdtük az iskolákban az oktatást, a 17-18 éves korosztálynál kezdtük, aztán rájöttünk, hogy ott már mindegy, és egyre fiatalabb korosztályhoz jutottunk el:  a 14-16 évesekhez. Végül az általános iskolák felsőbb osztályaiban is oktatunk. Ehhez százas nagyságrendben kellett az oktatóinkat képezni, mivel háromszor annyi általános iskola van, mint középiskola. 

Egyre fiatalabb korosztály kezd a szexuális életre nyitottá válni, ha csak a statisztikákat nézzük, ma már a szexuális aktivitás kezdetének életkora átlagosan 15,3 életév Budapesten, a vidéki területeken 15,7. Már 12 és 14 éves korban kezdik el a témát keresni, és ebben a kereső fázisban kellenek nekik a válaszok. Megtalálják, de nem mindegy, hogy hol. 

Működtetünk egy olyan felületet az oldalunkon, ahol anonim kérdéseket is feltehetnek, ahol orvosi válaszadás, tanácsadás rörténik. A kérdések egy része butaság, de a nem kívánt terheség, a hogyan eshetek teherbe, mitől, mit tegyek? egy nagyon nagy téma.  A szexualitásban a hogyan csináljuk? kérdésben az orális szextől az anális szexig minden megfordul, én magam is jártam az iskolákba oktatni, a gyerekek direktbe is feltették ezeket a kérdéseket, ha nem volt tanár jelen. Csak akkor sikerült elérni azt a nyitottságot" – mondta Dr. Szőnyi György, a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság elnöke. 

A felvilágosítással Magyarország iskoláinak a 70%-hoz eljutottak, de az utóbbi pár évük szűkös, anyagi forrás hiányában. „A nehézség ezekben a programokban mindig a forrás hiánya. Régebben pályázatokból tudtuk finanszírozni ezeket a programokat, például a Norvég Alap támogatásával" – tette hozzá a szakember.

A mentális egészséghez hozzátartozik a kiegyensúlyozott, azaz kielégítő szexuális élet, ehhez az is szükséges, hogy mindkét fél tisztában legyen a szexualitással, hogy ne szorongjanak, és ne féljenek megélni a testiséget. Ebben még van hova fejlődnünk.