Nagy általánosságban az él, hogy a nőket az érzelmeik vezetik a szexhez, fontosak számukra az illatok, a fények, a meghittség a jó szexhez. Hogy a monogámia, a biztonság és a stabilitás a legfontosabb a számukra. Mindez természetesen nem minden nőre igaz, biztosan vannak olyanok, akiknek valóban ez kell a jó szexhez, de akadnak olyanok is, akik a Szex és New York Samanthájához hasonlóan egyszerűen csak szeretnek dugni. Az utóbbi nőkre kereste a válaszokat egy biológus, és könyvet is írt róla.

Azt, hogy a nők szeretik és élvezik a szexet, laboratóriumi körülmények között a nőstény állatokon vizsgálták. A női biológia a nőstény patkányokon is megfigyelhető: a patkányok szeretik azt, amit csinálnak szaporodáskor, de hogy orgazmust élnének meg, az nem bizonyított. A biológus és író azt is megvizsgálta, milyen hatással van a nőkre a monogámia: 

„Alapvetően félreértjük a női vágyat. A férfiak és a nők egy új párkapcsolat kezdetén nagyjából egyformán vágynak egymásra. Azoknál a nőknél, akik már egy-négy éve együtt vannak a párjaikkal, a vágy fokozatosan csökken – míg a férfiak vágya sokkal nagyobb" – idézi a New York magazin a What Do Women Want?: Science of Female Desire című könyv szerzőjét, Daniel Bergnert.

Bergner a könyvében arról értekezik, hogy a nőstény állatok nemcsak, hogy élvezik a szexet, de nem szégyellik azt gyakorolni. A nők véleménye szerint nem csak biológiailag élvezik a szexet, hanem ez mostanra inkább afféle társadalmi dologgá vált: csábítanak a szexhez, a férfiak pedig élvezik a vadászatot. A társadalmi megbélyegzés, mint a lekurvzás az egyetlen olyan tényező, ami hátráltathatja azokat a nőket, akik szeretnek szexelni – a nőstény patkányok bezzeg nem szégyenkeznek. Talán ez is az oka annak, hogy a szexmúltról, a partnerek számában a nők inkább kiesbb számokat mondanak. 

A viselkedésük miatt megbélyegzett nőknek azzal is kell szembesülniük, hogy akadnak olyan férfiak is, akik ezt a viselkedést szexuális agresszívnek tartják. Az ösztönös szexuális vágyak és a társadalmi konvenciók közti ellentét  a mai világ fő probléméja, a korábbi generációknál a férfiak és a nők is jóval kevesebbszer randiztak, vagy egyéjszakáztak. Mostanra bizonyított, hogy a nőket is az öröm és az élvezet hajtja a szexhez, akárcsak a férfiakat, hogy ki kezdeményez, és hogyan, az már egyénenként változik: van, aki hagyományosan szereti, azaz a férfi kezdeményezzen, és van, akit az udvarlás szabályai egyáltalán nem érdekelnek.