A vibrátor is okozhat függőséget, elsősorban a nőket érinti, de a férfiakra is kihat: ha ugyanis a nő nem tud elélvezni máshogyan, csak a vibrátorával, függőségről is beszélhetünk. Nagyjából ez is a vibrátorfüggés tünete, de ez a szakemberek szerint nem káros az egészségre, mint a pornó-, vagy a szexfüggés

Dr. Justin Lehmiller szexológus a blogján válaszolt arra a kérdésre, problémát okozhat-e mentálisan hosszú távon, ha egy nő csak a vibrátorával képes elélvezni, és partneri helyzetben nehézségei adódnak. A szexológus azt válaszolta, hogy az eddigi kutatások szerint nem káros az egészségre, ha valaki a vibrátorával akarja leélni az életét. Arra hivatkozik, hogy a felmérések nem mutatták annak jelét, hogy átlagosan, partnerhelyzetben kevesebb szexben lenne részük a vibrátorhasználó nőknek, vagy hogy orgazmuszavaraik lennének.

Azoknak a nőknek nagy segítség a vibrátor, akik nehezen élveznek el, a külső stimulációt sokan a pornónézéssel is kiegészítik. A motorizált szexuális segédeszköz pont annyira határozhatja meg a partnerrel való szexet, mintha valaki a zuhanyrózsa fejét és a vízsugarat használná önkielégítésre. Mivel teljesen máshogy izgat a partner mint a vibrátor, elképzelhető, hogy a test megszokja az ingert. Partnerhelyzetben az intimitással, érintésekkel, csókokkal érzelmileg és testileg is többet kapni, a szexológus szerint emiatt nem indokolt, ha egy nő csak a vibrátorával képes elélvezni. A vibrátort, mint az orgazmus hiányának okát – ahogy a pornófüggésnél is például a szégyen – valami más táplálhatja: stressz, mindennapi konfliktusok például. 

Azt nem lehet kizárni, hogy a maszturbálási szokások hatással vannak a szexre, ahogyan van pozitív hatása is mindkét nemnél, akad negatív is. A hatások egyénenként változhatnak, aki hasonlót tapasztal, érdemes elhagynia egy darabig a vibrátort: ha kiderül, hogy anélkül idegesebb, ingerültebb, képtelen az orgazmusra, és a szex nem is esik jól, akkor függőségről lehet szó – az is jó megoldás, ha a partner mellett a vibrátor is a szex részese. Ha a vibrátormegvonás semmilyen hatással nincs a szexuális életre, vagy csak alkalmanként okoz fennakadást, akkor nem is érdemes foglalkozni az üggyel. Csak élvezni kell.