Sérült bőrfelület a karmolásoktól, fájdalmas karcolás a nemi szervek tájékán, ugyanakkor libabőrös érintések és látvány – ez jellemzi a hosszú körműekkel való szexet. A Kinklyn Caitlyn M. szexedukátor azt boncolgatja, hogyan lehet érzékien viselni a hosszú körmöket az ágyban anélkül, hogy komoly sérüléseket és fájó sebeket ejtenénk másokon. 

„Szexinek szexi (főleg előjáték során, ha elkezd vele "karmolászni", persze csak finoman, amitől libabőrös leszek, mert azt nagyon tudom bírni :-) ), bár a mindennapi "viselése" problémát okozhat." – írja az egyik fórumozó a Gyakorikérdéseken. Egy másik inkább kurvásnak tartja, és van, aki a rövid, ápolt és tiszta körmöket szereti a nőkön. Ahány ember, annyi vélemény van a hosszú karmokról. 

A hosszú körmökkel könnyen sérülést lehet okozni, amennyiben nincsenek megfelelően ápolva: ha nem szálkás, nem vág és nem koszos, akkor mindez elkerülhető. A hosszú köröm sokkal több odafigyelést igényel, mint a tövig levágott körmök. A baktériumok és az éles karmok fájdalmas sebeket okozhatnak akár egy anális érintkezésnél, de a makulátlan tiszta és finomra reszelt köröm is fájó lehet. A cikk írója szerint a kulcs az óvatosság.

Hosszú vagy rövid körmök?

 A szexedukátor azt is leírja hosszassan, hogyan kell análisan vagy a leszbikus szexben vaginálisan hosszú körömmel izgatni: lassan haladva, óvatos mozdulatokkal, a partnertől folyamatos visszajelzést kérve. Azt is írja, hogy ez nem az a dolog a szexben, amit gyorsan, kapkodva és erősen kell csinálni, sokkal több a meló abban, hogy kényelmetlenség nélkül élvezetes legyen a szex hosszú körmökkel. 

A gyengéd és biztonságos érintés a simogatásokban is ajánlott, például a köröm élével finoman végigsimítani a másik hátán, nyakán, combjának belsején. A szexoktató az oda-vissza simogatást is ajánlja, szigorúan a hosszú körmök hegyével. 

A kéz fontos testrészünk a párkeresésben, ez az amit az elsők közt megnéznek egymáson az emberek. Az ápolt kéz fontossága nemcsak a tisztálkodási szokások miatt szükséges.