A Psychology Today cikke szerint a kollégákkal való flörtölés hozzátartozik mindenki munkahelyi életéhez, de meglehet, hogy az, aki az irodán belül vonzónak tűnik, az irodán kívül, más helyszínen már kicsit sem. Azt is tanácsolják a cikkben, hogyha valaki szeretőt tart a munkahelyén, érdemes titokban tartani a kollégák előtt. 

Az intimitás és a szexuális vágy 9-től 5-ig is megérkezhet, egy kolléga személyében –de korántsem biztos, hogy valóban az ő személye izgató. Egyes embereknek az irodai környezet egyfajta afrodiziákum, és az ott dolgozók személyiségétől függetlenül találnak valakit, akihez vonzódhatnak. Ez úgy derül ki a legegyszerűbben, hogy ha az adott személlyel az irodán kívül is találkozik, akkor meglehet, hogy a vonzalomnak nyoma sincs. 

Az irodai románc a világban mindenhol előfordul, a Jobinfo felmérése szerint a magyarok 14%-a csinálhatja a kollégájával, a Szexrandi.hu szerint minden második magyar feküdt már le kollégával. Egy amerikai felmérés szerint New Yorkban a dolgozók 58%-a flörtöl a munkahelyén – írja a Psychology Today. Az irodai románccal nem is az a baj, hogy a munka kárára menne a viszony, hanem a kollégák hozzáállása, teszi hozzá a cikk írója.

A cikk szerint a kollégák imádnak pletykálni a romantikus párokról, valamiért azt gondolják, hogy kitüntetett figyelemmel kell lenniük. Az irodai szenvedély varázsát a tiltott dolog iránti csábítás adja, annak ellenére, hogy a legtöbb munkahelyen nincs szerződésbe fektetve, hogy tilos lenne ilyesmit tenni. Emiatt jobb, ha senki nem tud róla.