Az utóbbi évek egyik nagy magyar sikersztorija volt a szabadulós játékok divatja. A ParaPark által elindított trend külföldre is masszívan begyűrűzött, de emellett azonban most egy újabb trend is egyre erősebb a világban. Nem elég ugyanis egyetlen órányi szórakozás, az újabb játékok egész éjjel tartanak, de van olyan is, ami egy teljes évig halad előre. Mutatjuk, miről van szó – ön kipróbálná valamelyiket?

Nem egy szobából, hanem zombik elől kell menekülni

Elég büszkék vagyunk rá, hogy a ParaPark annak idején a Velvet cikke kapcsán vált ismertté és hamarosan olyan sikeressé, hogy nemcsak Magyarországon terjedt el a szabadulós játékok divatja, hanem külföldön is szinte minden nagyobb városban van már ilyesmi. Remélhetőleg ez a típusú szórakoztatás a horrorházakkal együtt sokáig népszerű marad, de mostanság kezdenek rivalizálni velük a zombis éjszakák, amik bizonyos szempontból a szabadulós játékokat pontosan a horrorházak izgalmával kombinálják.

Hogy három nemzetközi példát mondjunk: Torinóban is volt már ilyen, Madrid mellett szintén és ez londoni zombicég meg már az őszi rendezvényeire árulja a jegyeket. A koncepció mindhárom esetben hasonló, a játék a zombifilmek alapszituációját imitálja. A játékosoknak nem csak egy szoba, hanem egy nagyobb terület áll a rendelkezésükre, és a céljuk az, hogy túléljék az éjszakát, miközben zombik üldözik őket. A pincébőlszabadulós logikai csapatmunka ebben a koncepcióban sincs feltétlenül a bújócska-fogócska szintjére lebutítva, a spanyol verzióban például szintén hasonló rejtvényeket kell megoldani ahhoz, hogy az ember túlélje az éjszakát.

Persze ettől még alapvetően fogócskaként működik a dolog: bár a torinói játékban a paintballhoz hasonló fegyvert szerezhetnek meg, akik ügyesek (sajátot nem lehet vinni), a többi szervezőnél a játékosok általában nem támadhatják meg a zombi(nak beöltözött statisztá)kat, viszont ha egy zombi megérinti őket, kiestek.

Ha erre mondjuk a több órásnak beharangozott játék első tíz percében sor kerül, az azért elég bosszantó lehet, főleg, ha az ember haverjai benne maradtak a játékban. Ezt a problémát azzal hidalják át általában a szervezők, hogy aki kiesett, azt sebtében kisminkelik, és visszatérhet zombiként. Illetve a brit verziónak a zombidiszkó is a része, azaz aki kiesett, az mehet inni-táncolni, amíg a haverjai az életükért küzdenek. Nem is hangzik rosszul, az angoloknál a menekülős játék egy jó buliba torkollik. Itthon ilyen tudomásunk szerint még csak virtuálisban volt, reméljük, hamarosan változik a helyzet.

Egész évben fejtés

És akik szeretnek játszani, azok biztos érdeklődve hallják azt is, hogy júniusban egy menő amerikai cég egész éves játékot indított be The Lost Tears of Kali néven (kb. Kali elveszett könnyei). Ez alapvetően egy online játék, itt lehet feliratkozni és nyomban nyomozni kezdeni, de a valós életben is rendeznek mindenféle eseményeket – ezekre nyilván csak az tud elmenni, aki akkor pont Amerikában tartózkodik.

A játék az 1930-as évek Hollywoodját idézi, és a cél egy rubint- és gyémántnyaklánc megtalálása egy kitalált városban, Empire Fallsban. Empire Falls csak az interneten létezik, de a város nagyobb eseményeit igaziból is megrendezik majd, itt is el lesznek majd rejtve mindenféle segítségek, amik birtokában aztán lehet tovább nyomozni. Ennél többet értelemszerűen nem nagyon árulnak el a szervezők, mert különben nem lenne érdekes a játék, alább egy elég jó videót lehet megnézni erről a játékról.