1

Lájkolás helyett ámenezni lehet az új Facebookon

2015.07.15. 12:40

A CNN pénzügyi hírei között találtunk egy tudósítást arról, hogy brazilok egy lelkes csoportja beindított egy alternatív Facebookot. A vállalkozás neve Faceglória, a lényege pedig az, hogy ebben a közösségi hálóban csak azt szabad, amit az alapítók keresztényi magatartásnak vélnek. Tilos például az alkohol és az erőszak, illetve bármiféle utalás a szexre vagy arra, hogy a homoszexualitás egyáltalán létezik. A dologból attól lett pénzügyi hír (is), hogy bár az igazi Facebook nyilván nem érzi magát komolyan fenyegetve, biztos, ami biztos beperelték ájtatos másolóikat.

Brazília egy alapvetően katolikus ország, és talán érdemes rögtön az elején leszögezni, hogy itt most nem a többségi katolikusokról van szó, hanem kisebb, megreformált, radikális egyházféleségekhez tartozókról. Vezetőjüknek sokkolóan pogány keresztneve van: a Faceglória egyik megalapítóját Attila Barrosnak hívják.

A kb. 200 millió lakost számláló Brazíliából az oldal június 5-i beindítása óta eddig százezren regisztráltak a Faceglóriára, szóval van még bőven hova növekedni. Kérdés persze, hogy hányan osztják azt világnézetet, amit ezzel az oldallal propagálni szeretnének. Íme a reklámjuk.

Azzal próbálják eladni magukat, hogy ezen a Facebookon csak jó híreket szabad terjeszteni, és hogy lájk helyett áment mondhatnak a felhasználók mindarra, ami tetszik nekik. Az igazi Facebookon is tilos viszonylag sok minden a gyűlöletbeszédtől a pornográfiáig, de ezt a faceglóriások nem találják elég szigorúnak.

Náluk több, mint 600 szó be van tiltva, tilos bármiféle erotikus vagy erőszakos tartalom, és még csak utalni sem szabad arra, hogy az alkohol vagy a homoszexualitás létezik a világban, ami már csak azért is fura, mert Brazíliában már két éve legális a melegházasság.

A Faceglóira készítői a bemutatkozásban azt mondják az oldalról, hogy a család, erkölcs és tisztelet értékeit szeretnék fenntartani vele, erősítve felhasználóikban az öröm, a szabadság, a közösség és a függetlenség érzését. Ehhez szerintük kell egy „tiszta virtuális környezet”, amit nem szennyez be senki olyasmivel, aminek a létezéséről ők nem kívánnak tudomást venni.

Ez persze szívük joga, csak azt nem szeretné Mark Zuckerberg, hogy mindezt egy olyan módon valósítsák meg, ami összetéveszthető az igazi Facebookkal, vagy legalábbis olyan látszatot kelthet az emberekben, mintha a Faceglóriának lenne bármi köze a jelenleg legelterjedtebb közösségi oldalhoz. A Facebook szóvivője azt nyilatkozta a CNN-nek, hogy mint a többi cégnek, nekik is meg kell védeniük a márkanevüket, ezért beperelik a Faceglóriát.

A brazilok viszont egyelőre nem ijedtek be, hanem készülnek az angol nyelvű verzióval is, amihez megvették a Faceglory.com domaint.