Még a korábbinál is jobban tele Caitlyn Jennerrel a sajtó, amióta 65 évesen úgy döntött, hogy megvalósítja álmait, és olyan testben akar tovább élni, ami harmonizál az énjével, vagyis nővé operáltatja magát.

Bruce Jenner - Caitlyn Jenner

Az egykori szexszimbólum olimpikon az utóbbi néhány évben realítysztárként volt ismert, és úgy néz ki, hogy az átalakulása miatt is az marad, de legalábbis sikerül megőriznie a helyét a celebvilágban. Többek között olyan dolgokkal hívja fel magára a figyelmet, hogy a feleségével történt márciusi kvázi szakítása után nemrég összejött az USA leghíresebb transznemű színésznőjével.

Vagyis ilyen formában folytatni tudja a karrierjét, még akkor is, ha ez a karrier leginkább az, hogy sokat szerepel mindenfelé.

Nem Caitlyn Jenner az egyetlen, aki egyik neműként kezdte a karrierjét, majd váltott a másik nemre, és ugyanúgy híres maradt, vagy folytatni tudta a korábbi karrierjét. Nincsenek túl sokan, de azért nézzük a példákat!

Larry Wachowski - Lana Wachoswki

Lana Wachowski a testvérével, Andy Wachowskival szokott filmeket csinálni, a legtöbben a Mátrix-trilógia miatt ismerik őket, pedig már a Mátrixok előtt is volt két egészen jó filmjük, az első filmnek meglepően jól összerakott Bérgyilkosok, majd a következő alkotásuk, a Fülledtség, ami minden szempontból jó kis film.

Mindketten excentrikus figuráknak tűntek, különösen, hogy a 90-es évek végén megcsinálták az utóbbi 20 év, ha nem is a legjobb, de talán a legfontosabb és legtöbbet idézett sci-fi disztópiáját, a Mátrixot. Emellé jött az, hogy nem nyilatkoztak túl sokat, ezért nem is volt akkora meglepetés, amikor Lana Wachowski 2012-ben a Felhőatlasz című filmjük idején először nyilatkozott nőként. Sok pletyka keringett, hogy Lana Wachowskinál mikor volt a korrekciós műtét, az első pletykák a transzneműségről már a Mátrix folytatásai idején, 2003-ban felröppentek, a műtétről szóló, meg nem erősített pletykák pedig 2007-ben.

A Felhőatlasz óta egy filmjük volt, a Jupiter felemelkedése, most pedig a Sense8 című sorozatot csinálják a Netflixnek, ami erősen foglalkozik a transzneműséggel is.

Thomas James Gabel - Laura Jane Grace

Az Against Me! nevű zenekar énekese 2012-ben coming outolt transzneműként, miután beszélgetett a zenekar egy transznemű rajongójával. A coming outot a helyreállító műtét is követte, a zenekar következő lemezét már nőként jegyezte, és az egész lemez a nemi identitásról, a transzneműségről, a helyzet elfogadásáról, felvállalásáról és hasonlókról szól.

A Transgender Dysphoria Blues elég jó kritikákat kapott, a lemez illik a zenekar profiljába, annak ellenére, hogy nem megszokott témákat dolgoz fel, jól illeszkedik a korábbi albumokhoz.

Grace a legutóbb azzal tűnt fel, hogy Miley Cyrus és Joan Jett társaságában csinált elég jó feldolgozást a The Replacements Androgynous című számából.

Keith Caputo - Mina Caputo

Még egy kicsit a zenénél maradva Mina Caputo történetét is érdemes megismerni. Ő a Life Of Agony nevű heavy metal zenekar énekese volt, és 2011-ben coming outolt nőként, amikor már 20 éve férfiként zenélt különféle zenekarokban.

A coming outja talán még Grace-énél is bátrabb vállalkozás volt, mert annak a zenének a közönsége, amit játszik, valamivel kevésbé elfogadóbb, mint a főleg az útkereső tiniknek zenélő Against Me! közönsége.

Caputo nemváltása nem is volt zökkenőmentes. A zenekara 2012-ben két évre feloszlott, a tagok szerint akkor már évek óta a feloszlás szélén állt az együttes, de a szünethez Caputo átalakulása is hozzájárult.

Végül tavaly tértek vissza a Life Of Agonyval. A legjobb az egészben, hogy a közönségük, úgy látszik, teljesen elfogadta az énekes átalakulást, pont úgy zúznak a zenére, mint néhány évvel korábban, amikor még egy férfi hergelte őket a színpadról.

Caputo szólóelőadóként is aktív, a 2013-as lemeze hasonlóan Grace legutóbbi lemezéhez az átalakulás fázisait dolgozza fel. A legerősebb az Identity című darab, amihez egy elég megosztó videóklipet is készített.

Bülent Ersoy

Magyarországon valószínűleg kevesen ismerik, de Törökország egyik legnépszerűbb énekeséről van szó, aki egyben a másság elfogadásának szimbóluma lett az évek során Törökországban.

Ersoy török népzenét játszik, először férfiként futott be ebben a műfajban, aztán 1982-ben Londonban elvégezték rajta a nemi helyreállító műtétet. Ezután viszont nem tudott nőként is befutni, ugyanis Törökországban akkoriban ismeretlen volt a transzneműség, pontosabban a jog nem ismerte, a transzvesztiták pedig be voltak tiltva. Hiába volt Ersoy ténylegesen nő, nem tudott női személyazonosságot felvenni. Tiltakozott, petíciókat adott be, hogy regisztrálják nőként, de nem járt sikerrel.

Németországban folytatta a karrierjét, majd végül 1988-ban tért vissza Törökországban, ahol addigra lehetőség nyílt arra, hogy hivatalos papírokon is elismertesse a nemváltozását. A nevét egyébként megtartotta annak ellenére, hogy a Bülent férfi keresztnév.

Andrej Pejić - Andreja Pejić

Andreja Pejićről már mi is sokat írtunk, ő volt az a modell, aki néhány évvel ezelőtt androgünként tört be a modellvilágba, még hivatalosan férfiként. Jellemzően férfi bemutatókat vállalt, de volt, hogy melltartót reklámozott.

A különleges státusza olyan helyzeteket eredményezett, hogy 2011-ben például a models.com a világ 50 legjobb férfimodellje közé választotta, de ugyanakkor a 98. helyen szerepelt az FHM Top100 bombázó listáján is.

A bosnyák születésű, de ausztrál állampolgár modell helyzete annyiban különleges, hogy már eleve androgünként, vagyis a két nem között ingadozva futott be a modellszakmában, ezért, amikor tavaly azt mondta, hogy transznemű nőként folytatja a pályafutását, nem keltett túl nagy feltűnést a dolog.

Azt gondolhatnánk, hogy a modellvilágban sokkal elfogadottabb a másság, nyitottabb az egész közeg, de Pejić mégiscsak úttörő bizonyos szempontokból. Például idén májusban ő volt az első nyíltan transznemű modell, aki szerepelt a Vogue-ban.

+3

Három embert még meg kell említenünk, akiknek a nevével biztosan találkozott már, viszont egyikükről sem mondható el, hogy férfiként és nőként is komoly karriert tudna maga mögött.

Az egyikük Chaz Bono, Sonny Bono és Cher egyetlen gyereke, aki néhány évvel ezelőtt változtatott nemet és nevet Chastity Bonóról Chaz Bonóra. Viszont sem előtte, sem utána nem volt tevékeny része a celebvilágnak.

Húsz évvel ezelőtt coming outolt leszbikusként, azóta melegjogi aktivista, emellett írni szokott, meg zenél is, de messze a leginkább arról ismert, hogy ő Cher gyereke, és hogy 2008-ban nemi helyreállító műtéten esett át.

  GettyImages-453697614

A másikuk az a Kellie Maloney, akinek alig két hónapja fejeződött be az átalakulási folyamata, és az ő sztorija aztán tényleg a fél világot megdöbbentette. Maloney ugyanis hosszú évtizedeken keresztül Frank Maloneyként volt ismert, és bokszmenedzser volt, többek között Lennox Lewis menedzsereként is dolgozott.

Egészen szokatlanul bátor lépés volt vállalni magát egy annyira macsó sportágból indulva, mint a boksz.

Maloney a Guardiannek adott interjújában arról beszélt, hogy nem akart ő a világ elé állni ezzel, amikor kiderült, hogy transznemű, akkor már nagyjából négy éve nőként élt, de valaki kiszivárogtatta a sajtónak a dolgot. Ezután döntött úgy, hogy felvállalja magát, majd tavaly úgy, hogy helyreállító műtétnek veti magát alá. Mivel nem tudni, hogy folytatni tudja-e, illetve milyen módon tudja folytatni a karrierjét, ezért csak itt kapott helyet a cikkünkben, pedig ő az egyik legérdekesebb figura az összeállításban.

Arról is beszélt, hogy Frank Maloney csak a személyisége egy része volt, egy szerep, akinek sok tulajdonsága ott maradt, amikor Frankbol Kellie lett. Például a boksz világában óhatatlanul ráragadt macsó, szexista attitűd, amit kifejezetten nehezen szokott meg. Tavaly szerepelt a brit Celebrity Big Brotherben, azóta viszont nincs túl sok nyilvános szereplése.

A harmadik Szecsődi Kari, aki a negyedik Megasztárban tűnt fel, a hetedik helyen esett ki. Azóta a tehetségkutatókban feltűnt énekesek legtöbbjéhez hasonlóan, neki is gyakorlatilag stagnál a karrierje.

A legtöbb felhajtást az utóbbi években az okozta körülötte, hogy 2011-ben egyrészt coming outolt transzneműként, másrészt 2012-ben megkezdte a nemi helyreállítási folyamatot, és melleket csináltatott magának.

Ha beindulna a karrierje, akkor ő lehetne Magyarország első mainstream, transznemű előadóművésze.