Ugye emlékeznek még a szomorú hírre, hogy a dublini East17 koncertnek méltatlanul kevés, mindössze harminc nézője volt?

A helyzet fokozódott.

A Velvet egyik jóbarátja, Matilda Írországból jelenti, hogy a kilencvenes években jobb napokat látott fiúegyüttesnek tényleg rosszul megy mostanában. Tudja, mert ott volt a koncertjükön. Övé a szó.

„Corkban körülbelül ugyanez volt, 15 fontot adtunk érte, röhej volt. Ráadásul kamu az egész, az eredeti bandából a két legkevésbé emlékezetes csávó maradt tag, meg egy új énekes van. Parasztvakítás az egész, még az elfogyasztott gintonic-mennyiség sem tudta elnyomni a csalódottságomat. Frankón szánalmas volt, ahogy a koncert után lejöttek a tánctérre, ahol 3 (!!!!) fotó készült velük. A Take That közben még mindig megtölt egy stadiont.”

Ha ezen kellően elszomorodtak, nézzük meg, mi lett a többi fontos fiúzenekarral a kilencvenes évekből!

Take That

A brit csapat 1990-1996 között volt aktív, de mivel közben gyakorlatilag mindenki kiszállt belőle, aki tudott (például Robbie Williams), jól feloszlottak. 2005-ben álltak össze újra, azóta is léteznek. Új ember nincs az együttesben, Gary Barlow énekel, Mark Owen és Williams vokáloznak, Howard Donald és Jason Orange meg főleg táncolnak. Vannak új dalaik. Az egészből Williams jött ki legjobban, de arrafelé Barlow is sikeresnek számít, illetve Owennek is jelent meg saját lemeze.

Boyzone

Az ír fiúegyüttes  tovább bírta, mint a Take That, 1993–2000 között voltak aktívak, aztán 2007 óta ismét. Tagnévsoruk: Keith Duffy, Stephen Gately, Mikey Graham, Ronan Keating, Shane Lynch – ebből ma csak a 2009 októberében elhunyt Gately hiányzik. Most is turnéznak! A legsikeresebbnek közülük talán Ronan Keating mondható, akinek legalább egy slágerére mindenki emlékszik, emiatt a film miatt.

Caught In The Act

Na rájuk már nem emlékeznek, mi? Nem csoda, pedig 1993–1999 között hat évük volt megjegyezni a félig holland, félig angol fiúegyüttest. Eloy de Jong, Bastiaan Ragas, Benjamin Boyce és Lee Baxter négyszer váltottak kiadót, aztán feladták, nem is álltak össze többé. „Minden tag különböző mértékben sikeres” – írja róluk a Wikijük, ennél jobban talán nem lehet jellemezni az örökségüket. Ja, de, ezzel a klippel.

Bed and breakfast

Legyen itt egy német együttes is! Az ő történetük a legrövidebb: 1995-1999 között léteztek, majd nyom nélkül tűntek el a semmiben. Legalábbis a magyar közgondolkodásban, mert a hamburgi Florian Walberg, Kofi Ansuhenne, Daniel Aminati és David Jost alkotta formáció a németek első boybandje, és a legsikeresebb is (a Wiki szerint, és miért ne hinnénk nekik?). 

5ive

Bizony, van még. A Five-é a legkacifántosabb történet, ők öten voltak (...): Sean Conlon, Ritchie Neville, Scott Robinson, Abz Love (...) és Jason "J" Brown. Karrierjük háromszor indult el (először 1997-ben), közben két tagot el is hagytak, úgyhogy már csak hárman vannak (Robinson, Neville, Conlon), de emiatt nem váltottak nevet. Legutóbb 2012-ben álltak össze újra, azóta is koncerteznek, ami az alábbi gigasláger ismeretében nem is meglepő. Részletek itt.

Backstreet boys

Az ő sztorijukat és tagságukat nem nehéz bemutatni: hivatalosan 1993 óta működik az együttes, ugyanazokkal az arcokkal. Nick Cartert, Kevin Richardsont, Brian Littrellt, Howie Dorough-t és A.J. McLeant remek üzleti érzékkel válogatta össze egy zenei producer, azóta is folyamatosan koncerteznek. Legutóbb 2013-ban jelent meg lemezük. Sikeres szólókarrierről egyikük esetében sem számolhatunk be, hacsak nem tekintjük annak, hogy Nick Carter sokáig volt együtt Paris Hiltonnal. Inkább nem.

N'SYNC

Nyilván nem hagyhattuk ki az ellen-fiúzenekart sem: az N'SYNC 1995–2002 között létezett. Justin Timberlake-et, JC Chasezt, Chris Kirkpatricket, Joey Fatone-t, és Lance Basst ugyanaz a Lou Pearlman terelgette fiúcsapattá, mint a Backstreet Boyst, és fontos hangsúlyozni, hogy hivatalosan nem oszlottak fel, csak tizenhárom éve szünetelnek átmenetileg. A csapat egy világsztárt termelt ki, Justin Timberlake-et.

+1 Echt


Echt - Weinst Du by herzchen

Akinek volt Vivája (németviva!), az nem kerülhette el az Echt nevű német fiúzenekart sem, amely 1997-2002 között látta el többé-kevésbé bánatos slágerekkel az arra szomjazó ifjú szíveket, de egyébként 1994-ben alakultak, klasszikus sulizenekarként. Az énekest Kim Franknek hívják, talán ő maradt meg valamennyire a köztudatban: a feloszlás után színészkedett, zenélt, még egy könyvet is írt.  Hogy mi okozta vesztüket? Önerőből nem tudtak olyan sikeres dalokat írni, mint amilyeneket az őket felfuttató stáb segítségével az első lemezeikre  összepakoltak.

Melyikük koncertjére menne el, ha lenne?