A Jezebelen a szexterapeuta, Vanessa Marin arról a problémakörről értekezik, hogy a praxisában többször is azzal találkozott, hogy egyes nők nem szeretnek maszturbálni, és partnerhelyzetben is gondokat okoz az élvezés. Holott véleménye szerint a csikló páratlanul érzékeny, szinte arra teremtett, hogy szerves része legyen a szexnek. 

A mindkét fél számára kielégítő szexuális élet elengedhetetlen a kiegyensúlyozott párkapcsolathoz, szerencsére a szexualitás tanulható és folyamatosan fejleszthető. Így azok, akik valamiért nem tudják átadni magukat a testi örömöknek, kezdjék az alapokkal: próbálják ki azt, hogy megmutatják a partnerüknek, hogyan szoktatták magukat az orgazmushoz. 

„Minél többféleképpen tanítod meg magadnak az orgazmust, annál könnyebb lesz a partnerrel is elérni azt" – írja a szexterapeuta. Csakúgy, mint a férfiak maszturbálásánál,  a nőknél is végtelen módja van az önkielégítésnek, amikről ráadásul az internetnek köszönhetően bárki bármikor olvashat -vagy nézhet videót.

A nyomás változtatásával, több-kevesebb ujj használatával, a testhelyzet megváltoztatásával (négykézláb, háton fekve, stb), puha tárgyak bevonásával (párna, takaró). A sornak csak a fantázia szab határt, a terapeuta azt javasolja a cikkében, hogy a megszokott technikákat érdemes keverni egy-egy újabbal: akár a végcélhoz közeledve is lehet váltani olyanra, ami addig ismeretlen területnek számított.

A maszturbálást nem kell szégyellni, ez 2015-ben teljesen természetesnek számít, a felmérések szerint alig akad olyan férfi vagy nő, aki nem csinálja. Azok a nők, akik partneri helyzetben szinte sosem, vagy nagyon nehezen jutnak el a csúcsra, javasolt, hogy a partnerük előtt is maszturbáljanak. Ha az íróasztal sarkával, vagy a zuhanyrózsával megy csak, akkor azzal – bármennyire is kellemetlennek tűnik, ez sokat segíthet a problémán.