Egy korábbi cikkben összeszedtünk olyan jó filmeket, amiből szeretnénk, ha csinálnának folytatást, de nincs. Aztán úgy éreztük, érdekes lista lenne a végeredménye az ellentétes megközelítésnek is, ezt az összeállítást olvashatja alább. Egészen pontosan olyan rossz filmeket keresünk, amikből nem szerettük volna, hogy csináljanak folytatást, de mégis van.

Természetesen a „rossz” egy szubjektív kategória, és egyáltalán nem tartjuk a saját filmízlésünket mindenkire mérvadónak, úgyhogy csakis olyan alkotásokat vettünk be a listára, amik valamilyen objektív mérce szerint nem túl jók. Azaz nem ment el rájuk elég néző és/vagy nagyon alacsony a tetszési indexük az IMDb.com-on és/vagy nagyon rossz kritikákat kapott a RottenTomatoes.com szerint.

Normális esetben úgy működik a filmipar, hogy ha egy film nagyon sikeres, akkor csinálnak belőle egy következő részt, ha meg nem, akkor elássák az ötletet jó mélyre. Alább jöjjön akkor hét nem normális eset időrendi sorrendben.

I Spit On Your Grave

Van egy lista a Wikipédián a világ legrosszabb filmjeiről. Ön szerint ezek közül a filmek közül csináltak bármelyikből folytatást? Képzelje, igen, de még mennyire. A Day of the Woman (kb. Nőnap) című film 1978-ban készült, de csak 1980-ban volt olyan forgalmazó, aki bevállalta a terjesztését az USA-ban. I Spit On Your Grave (kb. Köpök a sírodra) címmel került mozikba, és arról szól, hogy egy nőt megerőszakol több férfi egyszerre, és ezek után a nő módszeresen kinyírja mindegyik férfit. És kész. Se tanulság, se izgalom, se váratlan fordulat.

A korabeli kritikusok kiborultak tőle, a világ legrosszabb filmjei közé sorolták, csomó országban meg be is tiltották a filmet, tekintettel arra, hogy kb. nettó kínzáspornóról van szó. A Rottentomatoes 55%-os eredménye mondjuk ezt a véleményt csak mérsékelten tükrözi, az IMDB-n is hasonlóképpen 5,7 pontnál áll az I Spit On Your Grave.

A botránynál jobb hírverés nem kell, de azért csak 1993-ban folytatódott a történet az eredeti főszereplőnővel, viszont döbbenetes módon 2010-ben újraforgatták az egészet, és 2013-ban kijött a remake második része is, jelenleg készül a harmadik. Mindezt a világ egyik legrosszabb filmje alapján.

Star Trek

A Star Trek tévésorozatot a '70-es évek közepére már hosszú ideje kultikus rajongás övezte, úgyhogy jó ötletnek tűnt csinálni belőle egy mozifilmet. 1979. decemberében mutatták be a Star Trek: The Motion Picture című alkotást, ez volt az első Star Trek-mozifilm. A magyarul Csillagösvény alcímmel ismert mű azonban nem sikerült túl jól.

Bár 82 millió dollárt behozott a stúdiónak az amerikai jegyeladásokból, a filmet készítő stúdió azt remélte, hogy ennél több lesz a nyereség. Az IMDB-s pontszáma ugyan 6,4, de ez persze csak a XXI. századi Star Trek-rajongók jószívűségének köszönhető, a korabeli kritikusoknak nem tetszett a film, a Rottentomatoes a 45%-os teljesítményt rohadt paradicsommal jutalmazza. Nyilvánvaló volt a következtetés, hogy a Star Trek csak a tévében jó, de moziba nem való.

Rossz folytatás folytatása

A listába csak olyan filmeket vettünk be, amik egy sorozat első részét jelentik. Sorozat sokadik része ugyanis gyakrabban bűnrossz úgy, hogy utána még folytatódik a sorozat. A Star Trek-mozifilmek megítélése is hullámzó, de az 1989-es ötödik film kiugróan népszerűtlen volt, mégis folytatták utána a sorozatot.

Vagy ott van a Batman & Robin 1997-ből, amikor George Clooney játszotta a  denevérembert. A széria negyedik filmje nagyot bukott és közröhej tárgya lett, mindenki elkönyvelte, hogy ezek után Batman a moziban nem lesz.

De aztán eljött Christopher Nolan rendező és eljött 2005 és a sikerszéria folytatódott. Vagy ha úgy vesszük, kezdődött elölről.

Mindössze három évvel később mégis a mozikba került a Star Trek II: The Wrath of Khan (Khan haragja), és ez már sokkal sikeresebb volt. A széria 1991-ig folytatódott, aztán 1994 és 2002 között egy új generációt mutatott be 4 film, és 2009-ben meg újrakezdték az egészet a sztori kezdetétől, úgyhogy a jelenleg készülő 2016-os Star Trek mozifilm már a 13. lesz a sorozatban. Ki gondolta volna ezt azután, hogy az első rész viszonylagos kudarcot vallott?

A végtelen történet

Michael Ende zseniális regénye 1979-ben jelent meg, és pár év alatt akkora siker lett, hogy 1984-ben el is készült a mozifilm-verzió. Ha az európai mozibajárókat vesszük alapul, akkor A végtelen történet egy sikertörténet volt (haha), mert német gyártású filmre addig ennyien nem mentek el a moziba, ráadásul a rá költött pénz többszörösét behozta.

Viszont hiába forgatták a filmet angolul, a végső soron célba vett amerikai közönséget totálisan hidegen hagyta, pedig egész jó véleményeket kapott a kritikusoktól, 81%-ban legalábbis. Önmagában mint film, A végtelen történet nagyjából sikeres volt, mint regényadaptáció azonban aligha.

Aki olvasta a könyvet, az ugyanis valószínűleg ugyanúgy gyűlöli a filmet, mint a regény írója, aki menet közben megpróbálta leállítani a forgatást, és amikor ez nem sikerült neki, akkor legalább azt megtiltotta, hogy a nevét beleírják a filmbe. Ezek után az ember azt hinné, hogy egyszer elég volt, inkább nem trancsírozzák tovább ezt a jobb sorsra érdemes remekművet. De nem.

Szegény író még élt, amikor a hat évvel azelőtti kasszasikerre tekintettel 1990-ben a mozikba került A végtelen történet II, sőt, akkor is, amikor jött A végtelen történet III és csúnyán leszerepelt. Ezeknek a filmeknek már végképp alig volt közük a könyvhöz, pénzügyi sikert sem hoztak, az egyetlen értelmük csak az volt, hogy szegény Michael Endét és rajongóit froclizzák velük.

Ovizsaru

Ezzel a filmmel kapcsolatban idén nyáron jelentették be, hogy készül a második rész, Dolph Lundgrennel. Jó, hogy manapság már szinte csak folytatásokat és képregényadaptációkat gyártanak Hollywoodban, de annyira nincs már mit folytatni, hogy az Ovizsarut is előveszik?

Ez az az 1990-es film, ami azért jött létre, mert a producerek azt gondolták, hogy milyen vicces ötlet lenne az akkor ügyeletes keménycsávóként népszerűsége csúcsán levő Arnold Schwarzeneggert összerakni egy csomó kisgyerekkel. Az ötletet a mozibajárók is viccesnek találták, elég sokan vettek is jegyet erre a filmre. Kár, hogy a konszenzus az lett a moziból kijövet, hogy bár az alapötlet úgy általában vicces, maga a konkrét film sajnos nem igazán az.

10 pontból egy gyengus 6,0-t adtak az IMDB-n a nézők az Ovizsarunak, a Rottentomatoes.com-on meg még rosszabb a bizonyítvány, a kritikusok 51%-osra értékelték ezt a filmet. A folytatások az esetek többségében rosszabbak az előzményeknél – akkor miért is van szükség Ovizsaru 2-re? Persze a problémát az ember könnyen megoldhatja: nem nézi meg a filmet és el van intézve.

Alkonyat

Az Alkonyat könyvsorozatot sokan szeretik, akik meg nem szeretik, azok valószínűleg próbálnak tudomást sem venni a létezéséről, vagy kifejezetten utálják. Hatványozottan igaz ez a belőle készült filmekre, amik sajnos a rajongók egy része szerint sem sikeredtek túl jóra.

Az IMDB-s átlag 5,2, a rottentomatoesos pedig 48%, ami rosszabb pontszám, mint amit a világ legrosszabb filmjei között számon tartott I Spit On Your Grave kapott. Ettől még persze kasszasiker lett az Alkonyat, úgyhogy sosem volt kérdés, hogy megfilmesedjenek-e a könyvsorozat további kötetei is. Sőt, az utolsó regényből két filmet csináltak.

The Human Centipede

Az emberi százlábút megalkotó őrült sebészről szóló 2009-es holland horrorfilm nem tetszeni akart, hanem sokkolni. Ezt meg is tette, de a részletektől inkább megkíméljük önt, ha nem tudná, hogy miről van szó. Több, mint ötvenezer ember pontozta le ezt az alkotást az IMDB-n, 4,5-es átlag jött ki. Érdekes módon ennél a filmnél a kritikusok voltak kicsit kevésbé szigorúak, de még ők is elkaszálták Az emberi százlábút (ez egyáltalán a magyar címe? a franc se hajlandó leellenőrizni) 49%-os tetszési indexszel. Ezek után nem is az volt a meglepetés, hogy lett második rész 2011-ben, még rosszabb eredményekkel, hanem inkább az, hogy 2015-ben még harmadik rész is mozikba került. Pár helyen.

Zöld Lámpás

Mi jöhet még?

Rebesgetik, hogy M. Night Shyamalan nevetségesen rossznak tartott és óriásit bukott Az utolsó léghajlítójának is terveznek esetleg folytatást, de mi inkább egy Macskanő 2-re vágynánk.

2011-re az ismertebb képregényhősök már mind százszor szerepeltek a mozivásznon, de azért maradt még feldolgoznivaló szuperhős, ekkor előhúzták a Zöld Lámpást, Ryan Reynoldsszal a főszerepben. Meglepő, de ez a menet kivételesen nem jött be, a stúdió több pénzt költött erre a filmre, mint amennyi visszajött a forgalmazásból. A jószívű IMDB-felhasználók is csak 5,7-ig tudták felvinni a film pontszámát, a kritikusok viszont lesújtó 26%-os értékelést adtak neki átlagban a Rottentomatoes szerint.

Arról, hogy egy film folytatódjon-e vagy sem, a gyártó stúdió dönt, ezért van, hogy ha valami sok pénzt hozott a kritikusok fanyalgása ellenére, akkor lesz belőle második rész, viszont ha valami csak viszi a pénzt, de nem hoz vissza eleget, akkor azt, függetlenül attól, hogy kinek mennyire tetszett, azonnal jegelik. Kivéve a Zöld Lámpást.

Bár az első rész pénzügyileg is bukta volt az elemzők szerint (a szükséges 500 millió helyett csak 219 millió dollárt termelt), tavaly ősszel a Warner Bros. bejelentette, hogy 2020-ban jön a következő Zöld Lámpás-film.