Az ágyhalál fogalom először a leszbikus párkapcsolatokban került elő a nyolcvanas években, ma már minden olyan párkapcsolatra használatos kifejezés, ahol a felek mintegy testvérként, teljesen nemiség nélkül élnek együtt évek óta. Nem kell, hogy két ember teljesen elhidegüljön egymástól, de azt jó figyelembe venni, hogy nem reális elvárás az, hogy mindenki képes legyen fenntartani a szexuális érdeklődést éveken át. 

A kezdeti lángolásból évek múlva jó, ha havonta van szex

Az új párkapcsolat kezdeti lendülete szinte mindent elsöprő, a szerelemhormonok működnek, és a szenvedélyé a főszerep. De ennek sajnos hamar vége, és évek múlva a kezdeti időszak már csak halvány emlék. Nem véletlen, hogy a párterapeuták sokszor folyamodnak ahhoz az eszközhöz, hogy a párokat arra kérik, kezdjenek el ismét randizni – ahogy a kapcsolatuk elején tették.

A szenvedély és a lángoló szerelem elmúlása valamennyire természetes folyamat, ami teret ad a mély szeretetnek, és annak,hogy a párok a délutánokat a kanapén eldőlve toltik, egymás előtt, nyitott ajtónál pisilnek satöbbi. A két ember kapcsolata átalakul, a gyerekvállalással, családtervezéssel folyamatosan újabb és újabb szerepeket, feladatokat vesznek magukra – és ezzel együtt a szexuális élet háttérbe szorul. 

Az ágyhalál rémisztő nevű jelenség, a lényege, hogy a párkapcsolatban élők megszűnnek egymás számára szexuálisan kívánatosnak lenni. Amíg a kapcsolat kezdetén bárhol, bármikor egymásnak estek, pár hónap elteltével az együttlétek kissé rendszertelenebbé váltak, majd el-elmaradoztak, végül havonta, vagy évente kétszer, ha van szex. A hosszú évek óta tartó kapcsolatok erre a sorsra is juthatnak, és a megszokás, a biztonság és a szeretet mellett a szex az utolsó lesz a sorban. Ennek nem kell így lennie. 

Gyakran semmit nem lehet tenni ellene 

A szexológus, Tóth-Horváth Gábor szerint a probléma az, hogy a párok nem kommunikálnak a szexről egymással, emiatt történhet meg, hogy ráunnak egymásra. 

„Nem kommunikálnak a szexről, gyakran eljátsszák, hogy élvezik, csak elfogy a türelem, a megértés és akkor bekövetkezik az ágyhalál. Gyakran semmit nem lehet tenni, ha ők maguk nem akarják, és ez a kulcsszó. Ha akarják, akkor ki kell deríteni, miért hűlt ki az ágy, és önállóan vagy terapeuta segítségével felmelegíteni" – mondta a Velvetnek a szakember. 

Az új élmények, új, közös hobbik, érdeklődési területek segíthetnek ismét egymásra találni, és nem kell, hogy egy új ember, egy harmadik kerüljön a képbe. Ha valami hiányzik, és minden más működik, csak a szex nem, akkor érthetően az egyik fél máshol fogja azt keresni. Tisztességből, a hitelek miatt együttmaradni bárkivel nem túl egészséges, ráadásul az oltár előtti esküben senki nem tett ígéretet arra, hogy a boldogtalanságban konzerválják magukat – tette hozzá a szexológus.