A McDonald's termékei és a jólét, meg a világgazdaság nagy kérdései közötti összefüggésre már lassan 30 éve rájöttek, amikor a The Economist kitalálta a Big Mac Indexet, ami a cég ikonikus termékében méri az országok közötti vásárlóerő-paritást, vagyis azt, hogy egy adott országban egy adott összegért mennyi Big Macet vehetünk, a referenciaérték 50 dollárnyi helyi valuta szokott lenni.

Kicsit továbbhaladva azt is le lehet mérni, hogy egy országban előforduló átlagos keresetből mennyi Big Mac jön ki, és aztán lehet szomorkodni, hogy Magyarországon kb. feleannyi mekis kaja jön ki egy átlagbérből, mint tőlünk nyugatabbra. Természetesen bármilyen globális céggel működne a dolog, de azért mégiscsak a McDonald's az epikus, mindenhol jelenlévő étteremlánc, ahol az árak sem változnak túlságosan országról országra. De tényleg könnyű behelyettesíteni a céget, a The Economist 2004-ben már a Starbucks nagy lattéjéval is készített indexet.

A lényeg az, hogy a burgerek árával lehet mérni egy csomó érdekesnek tűnő dolgot, az éttermek kínálatával viszont azt lehet lemérni, hogy mennyire király hely egy adott ország, mennyire vannak országspecifikus ajánlatok, számít-e az adott ország egy ekkora globális cégnek ahhoz, hogy külön ajánlatokat gyártson nekik.

Úgyhogy megnéztük, hogy Magyarországon mit lehet kapni a Mekiben, meg azt, hogy a velünk határos országokban mi van, és 

azt kell mondanunk, hogy a helyzet több mint elkeserítő!

Nálunk most kezdődtek a magyar hetek, ami nagy szerencse, ugyanis már jó ideje nem volt semmi különleges ajánlat a láncnál, és a magyar hetek újfajta szendvicsei nélkül tényleg siralmas lenne, ami itt van.

Tegyük azért hozzá, hogy a promócióban csak egy teljesen új szendvics van, a másik már volt korábban, és akad ugyan néhány desszert és édesség, azok viszont inkább ilyen őszi, halloweeni újdonságok.

Na, de menjünk szépen körbe és zokogjunk!

Csehország és Szlovákia

Nem azért vesszük most egy kalap alá a két országot, mert régen összetartoztak, hanem azért, mert a McDonald's-univerzumban most is összetartoznak. Mindkét országban, Magyarországhoz hasonlóan nemzeti hetek vannak, viszont a szlovákoknál és a cseheknél is ugyanazokat a szendvicseket kapni.

Viszont te jó ég mennyivel királyabb burgerrel! Azonnal követeljük Magyarországra is a Maestro Bohemiát!

Két húspogácsa, emmentáli, bacon, lilahagyma, paradicsom, wow! Oké, a libamájas marhaburger nem rossz most a magyar kínálatban, de az egy minden szempontból kilógó különlegesség, ez meg egy vérbeli, brutális hamburger.

Ausztria

De menjünk tovább, hátha valahol sanyarúbb a junkfood-élet, mint Magyarországon! Az osztrák Meki honlapjára félve kattintottuk, Ausztria azért elég keményen Nyugat-Európa, ott meg simán van olyan, hogy a McDonald's-ból lehet például rendelni otthonra.

Ausztria még nem tart itt, viszont aktuális ajánlatokban simán lenyomják Magyarországot. Hát mikor volt itt olyan szendvics, amiben bacon is van és rántott csirke is alapból?

Szerencsére egyébként ez az ajánlat nem annyira megszégyenítő, de azt is érdemes hozzátenni, hogy az osztrák konyha nem tartozik a világ élvonalába, és a lakosság is valószínűleg csak azért eszik, mert muszáj. Bezzeg Magyarországon nemzeti sport a zabálás!

Szlovénia

Jól van, menjünk lejjebb, hátha. Ha kedves az életük, meg a nemzeti önérzetük, vagy csak simán szeretik a magyar Mekit, akkor sose nyissák meg a szlovén McDonald's honlapját, és ne is menjenek soha a cég szlovén éttermeibe, mert a dolog csak egy kitörölhetetlen, fájó űrt hagy majd maga után.

A szlovéneknél klasszikus hetek vannak, mindenféle oldschool hamburgerrel, például az 1955 nevűvel, de van például csirke cordon bleu-vel töltött burgerük is. Ja, és nem két szendvics alkotja az aktuális ajánlatot, hanem egy rakás. Sőt, még teljesen saját desszertet is kaptak. Az nem világos, hogy ez is időszakos ajánlat-e, vagy a szlovéneknél mindig van ilyen gyümölcsfagyi.

Azt, hogy mi az aktuális ajánlat, hagyjuk is! A szlovének egy teljesen megszokott menüelemmel taposnak minket a földbe.

A SZLOVÉN MEKIBEN VAN LEVES!!!

Kész, mindent megnyertek. Szlovénia a szemétkaja-mennyország, és közvetlenül mellette Magyarország a pokol.

Horvátország

Azért mentünk tovább, a helyzet Szlovéniával teljesen egyértelműen megalázó lett, de azzal csak lehet szépíteni, ha a régiónkban találunk még egy országot, amit annyira leszar ez a globális álomgyár, mint minket.

Na, hát nem Horvátország az, amelyikkel együtt sírhatunk egymás vállán, hogy milyen messze van Amerika.

Elképesztően módon országspecifikus termékekkel támad a horvát meki. Van például nápolyis McFlurry! Mikor volt Magyarországon Balaton szeletes McFlurry? Jó, a tisztesség kedvéért tegyük hozzá, hogy a nyáron volt Túró Rudis McFlurry.

A horvátok nagyon szerethetik a gombát, annyira, hogy vannak gombás burgereik. Tragédia. Mennyire jól néz már ki ez a Chef Burger???

A legjobbnak viszont ez a wrap tűnik, ami még csak nem is újdonság vagy aktuális ajánlat. Gombás, tormaszószos, disznóhúsos wrap. Magyarországot tényleg megveti a világ.

Szerbia

Szerbiában, akkor még Jugoszláviában valamivel korábban nyílt McDonald's, mint Magyarországon, nagyjából egy hónappal aRégiposta utcai étterem megnyitása előtt, Belgrádban már lehetett Mekiben enni, ami akkoriban nagyon nagy szónak számított.

Az egykori kommunista blokk első McDonald'sa a belgrádi volt, aztán pár év alatt mindenhol szépen elterjedt az étteremlánc.

Ahhoz képest, hogy a szerbek milyen szép mekihagyományokkal rendelkeznek, nincsenek sokkal jobb helyzetben, mint Magyarország, ennek az egy dolognak örülhetünk.

Annak már kevésbé, hogy az aktuális ajánlatukban szereplő Cheese & Beef Prime szendvicset bármikor elcserélnénk a magyar hetek szendvicseire, a cheddaron kívül van benne emmentáli, az alján pedig pirított hagyma figyel.

Jó, hogy nem akkora, világmegváltó különlegesség, mint a szlovénoknál a leves, de Szerbia nem is tagja az Európai Uniónak!

Románia

Magyarországon elég jó szórakozás Románián röhögni, nagyon sok románozós viccünk van, kb. úgy, mint ahogy a franciáknak a belgákról szóló vicceik, csak, ha lehet, még bunkóbbak.

Viszont ha megnézzük, hogy mi van a román McDonald'sokban, és mi a magyarokban, akkor érdemes egy kicsit összébb húzni magunkat.

Akkora gurítások itt sincsenek, de az is tény, hogy az országban idén 20 éve van egyáltalán McDonald's, Magyarországon pedig lassan a 30 éves évfordulót ünnepeljük.

Ehhez képest a román aktuális ajánlatokban most valamiféle bajor heteket találunk, aminek a fő különlegessége, hogy lehet kapni duplakolbászos hot dogot. Amikor Magyarországon először jelent meg olyan szendvics a McDonald'sban, amiben kolbász volt, az a cég történetének legnagyobb félreértése volt, gyakorlatilag az ehetetlenség határát súrolta. Ehhez képest a Romániában kapható verzió teljesen vállalhatónak tűnik.

Oké, ez most egy aktuális ajánlat, ez nem lenne olyan megalázó, de Romániában Sunny Beef szendvicset is kapni, ami

pont úgy néz ki, mint valami menő, kézműves burger.

Nem zsömlében, hanem valamiféle lepényben szolgálják fel, semmi túlzás, van benne egy rakás zöldség, meg sajt.

Ukrajna

Ha még érzi magát és az országát eléggé szánalmasan kicsinek, egy jelentéktelen porszemnek a globális szennyétkeztetésben, akkor Ukrajna tartogat még némi meglepetést.

Ukrajnában éppen idén nagykorú a McDonald's, és egészen tragikus, hogy ennyi idő alatt mennyi szuper, egyedi termék lett a helyi éttermekben.

Jó igazából egy nagyon egyedi különlegességről, és két kisebb tételről beszélünk, de akkor is.

A mindenvivő egyértelműen a

SZÖGLETES SZENDVICS!!

Ebben csirkehús van, értelemszerűen egy szögletes ciabatta, ahogy a képen is jól látszódi, a szósz viszont egészen különleges, mert aioli van benne, ami nagyon leegyszerűsítve fokhagymás majonéz. Nem kóstoltuk a burgert, de könnyen lehet, hogy ami itt aioli, az nálunk inkább tartármártás néven futna. Ettől függetlenül érdekesen hangzik.

A másik két, említésre méltó kis apróság, hogy egyrészt a desszertek közt van epres sajttortás pite, valamint hogy lehet kapni epres limonádét.

Ja, és sárgarépa sem a McReggelihez van csak, hanem bármikor! Oké, hogy nem olyan szép virágok, mint a magyar éttermekben, de akkor is!

Most, hogy végignéztük a környező országokat, reméljük nem keseredett el végérvényesen, de az, hogy nincsenek saját, lokalizált, állandó szendvicskülönlegességeink, azért jól mutatja, hogy mennyire nem tényező Magyarország.

És hogy akkor kivel búslakodhatunk a környékről, hogy megint elmegy mellettünk a világ? Természetesen Lengyelországgal, Magyarország nagy ivócimborájával, náluk pontosan ugyanolyan jellegtelen a kínálat, mint nálunk.