Nemrég megnéztük a környező országok McDonald's-kínálatát, és szomorúan kellett megállapítanunk, hogy Magyarország a kanyarban sincs, hiába van lassan 30 éve jelen az étteremlánc az országban.

A szlovén kínálat mellett eltörpül bármi, ami itthon van.

Van viszont egy remek hírünk azoknak, akik egy ország sikerességét abban mérik, hogy mennyi és milyen nemzetközi gyorsétteremmel találkozni az adott helyen.

Lehet, hogy Mekiben bénák vagyunk, viszont Burger Kingben mi vagyunk Közép-Európa királyai, de még egy csomó nyugati országot is simán lenyomunk!

Kezdjük először egy kis rossz hírrel. Ausztria tényleg Nyugat-Európa. Még Burgerg Kingben is erősebbek Magyarországnál. Ausztriában ugyanis lehet kapni a mára legendássá vált fekete burgert, ami zöldre festi a székletet. Ez sajnos Magyarországra már pont nem ért el.

Viszont ettől az egy apróságtól eltekintve tényleg büszkék lehetünk. Eleve Magyarországon összesen 33 Burger King étterem van. Nézzük, a szlovénoknál mennyi van, abban az országban, ami csúfosan lenyomta hazánkat junkfoodban! Nevetséges

egy, azaz EGY darab!

A környező országokban csak Ausztriában van több Burger King, mint Magyarországon, és ők sem vezetnek sokkal, csak néggyel több éttermük van.

Horvátországban két étterme van a cégnek, az első tavaly nyílt az A1-es autópályán Zágráb mellett, a második egységet pedig idén júniusban adták át Zágrábban. Szerbiában egy étterem van, Belgrádban, de személyesen nem láttuk, az internetes jelenléte alapján viszont nem vagyunk meggyőződve a létezéséről.

És ennyi! A többi határmenti országban egyáltalán nincs Burger King!

Ukrajnában 2006-ban jelent meg a cég, de egy éven belül be is zárt az ottani étterem, Szlovákiából 2011-ben vonult ki a Burger King, egy év alatt ment csődbe a helyi cég. Romániában 2012-ben zártak be a Burger Kingek. Egy tavalyi hír szerint viszont a cég négy éven belül szeretne 30 éttermet nyitni Romániában, hátha második próbálkozásra sikeresen meg tudja vetni a lábát az országban.

Kicsit távolabb tekintve Csehországban találunk még 13 éttermet, amiben az az érdekes, hogy a McDonald's-nál azt láttuk, hogy Csehország és Szlovákia gyakorlatilag egy piacnak számít, teljesen megegyezik a kínálat is, itt viszont teljesen külön szerepelnek.

Van még egy nagy ország, amit meglepő módon lenyomunk Burger Kingben. Ez pedig Franciaország. Itt hivatalosan 1998-ban zárt be az összes Burger King, a nagyjukból McDonald's lett, valamint a helyi étteremlánc, az egyébként Magyarországon bebukott Quick egy-egy étterme.

Franciaországban 2012 óta próbálkozik a cég a visszatéréssel, egyelőre a marseille-i reptéren van egy étterem, és nincsenek hírek arról, hogy további egységek nyitottak volna, a francia honlap is csak franchise-partnereket keres egyelőre.