A kérdést, hogy mi alapján választunk partnert, időről időre górcső alá veszik a kutatók, és általában újabb és újabb érdekességeket fedeznek fel az emberi szexualitással kapcsolatban. Egy, az Evolutionary Psychology tudományos folyóiratban megjelent amerikai kutatás szerint a magasabb férfiakat a nők dominánsabbnak vélik, jó társadalmi státuszt párosítanak hozzá, örökölhető géneket látnak bennük. A Kalifornia Egyetem kutatói, David A. Frederick, Brooke N. Jenkins munkájukban a magasságot, a képzettséget, a kort, az etnikumot és a BMI testtömegindexet vetették össze aszexuális partnerek számával.

A vizsgálat elsődleges célja az volt, hogy kiderítsék, hogyan függ össze a magassággal a szexualitás, kiszámítható-e a randipiacon, ki kivel jön össze, és evolúciós szempontból vizsgálva, mit jelenthet mindez. Az eredményt már rögtön az elején lelőjük: az alacsony férfiaknak jóval kevesebb partner jut, szemben a magas férfiakkal.

A magas férfiakban a nők potenciális társat, reprodukcióra alkalmas, erős génállományú férfit látnak rövidtávú vagy hosszútávú kapcsolatokban is – derül ki a felmérésből. Az online kérdőíves kutatásban több mint 60 000 ember (60 058) vett részt, átlagosan 37 évesek, a válaszadók 52 % férfi, 48 % nő. Többek közt az ELLE.com oldalon és az NBC news site-ján keresztül tölthették ki a kérdőívet, ami tíz napig volt elérhető. A szexuális identitást nézve, heteroszexuálisok, biszexuálisok, melegek is részt vettek a kutatásban, az etnikumot tekintve a válaszadók 86%-a fehér, 3% afroamerikai, 4% latin-amerikai, 2 % ázsiai, a fennmaradó százalék kevert etnikumot jelölt meg. A legtöbben főiskolai vagy egyetemi végzettségűek, 19% posztgraduális képzésben vett részt, 1% iskolázatlan, 9% középiskolát végzett. 

A férfiaknál a magasságot tekintve a nagyon alacsony (157–164 cm; 1%), alacsony (165–171 cm; 9%), átlagos (172–178 cm; 33%), magas (179–186 cm; 40%), nagyon magas (187–194 cm; 15%), extrém magas (magasabb mint 194 cm; 2%) kategóriákat vizsgálták. A kérdőívben a nőket is megkérdezték a magasságukról, hogy hiteles adatokat kapjanak, ugyanazokat a kategóriákat vizsgálták, mint a férfiaknál. (151 cm; 1%, 152-159 cm; 17%, 160-166 cm; 38%, 164-174 cm; 33%, 175-182 cm; 10%, 183-189 cm; 15.)

A kérdésre, hogy "összességében, amióta aktív szexuális életet él, hány partnere volt", kiderült, hogy a felmérésben résztvevő átlagos méretű nők 56%-a, az átlagos méretű férfiak 58%-a válaszolta, hogy több partnere volt öt főnél. (A táblázatban látható eredmények több változót takarnak, ezért nem egyértelmű a 100% a kapott értékeket összeadva. A kutatók ugyanis dichotóm változóval számolták a válaszokat, 1-es és 0-ás kódokkal, amiket aztán visszaosztottak a százalékokra.)

A kutatás eredménye szerint megállapítható a reprezentatív felmérésből, hogy a magasabb férfiakat a nők jobban kedvelik, de a nagyon magas férfiakat is szeretik (187 cm felett). Az alacsonyabb férfiak kevésbé szerencsések a társkeresőpiacon, azonban az átlagos magasságú férfiak járnak a legjobban. A magasabb férfiak átlagosan 12,3 partnerrről számoltak be, a nagyon alacsonyak átlagosan 9,4 partnerről, az átlagos magasságúak pedig 11,7 partnert vallottak be. A kutatás szerint nemcsak a magas férfiak vannak előnyben, hanem a magasabb nők is, amíg a magas nők átlagosan több mint 10 partnerről számoltak be, az alacsony nőknek csak 8,2 jutott átlagot nézve. A felmérés szerint az alacsony férfiak 14%-a egyedülálló.