Tényleg megtörténhet, hogy valaki pár percre elveszíti a hallását orgazmust követően, férfiakkal és nőkkel is előfordulhat. A halláscsökkenést, fülzúgást eddig tudományosan még nem kötötték össze az orgazmussal, ez alatt azt kell érteni, hogy senki nem készített még a témában átfogó tanulmányt. Ez nem jelenti azt, hogy a jelenség ne létezne, ennek járt utána a Broadly újságírója, a saját élményei miatt.

A fülcsengés, átmeneti halláscsökkenés azért fordulhat elő orgazmus közben, mert a vérnyomás a szexuális izgalom miatt jelentősen megemelkedik a testben. A pulzusszám megnő, egyes izmok akaratlanul működésbe lépnek, a szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszer is kiveszi a részét az orgazmusban, majd következik az elernyedés. Az izmok ellazulnak, a vérnyomás csökken, a test a gerjedt állapotból lecsitul.

A vérnyomásváltozás a középfülben és a belső fülben is megjelenik, és a vér áramlásának növekedése és csökkenése okozhatja a tüneteket. A nyomás kihat a dobhártyára, és ez tompa hallást eredményezhet. A halláskárosodást az agy is okozhatja, írja az újságíró, kutatásai szerint a temporális (halánték-) lebeny orgazmus közben változást idézhet elő az agyban, ami kihathat a hallásra is. A halántéklebeny felső része ugyanis a hallásért felel az agyban, a középső és az alsó része pedig a látásért felel.

Tapasztalta már ezt?