Az alkohol oldja a gátlásokat, legurul két korsó sör, jön a harmadik, aztán kedvet kap az ember a whiskey-hez, aminek az is lehet a következménye, hogy nem áll fel. Vagy feláll, de az élvezés elmarad, ez utóbbi igaz lehet a nőkre is. Az alkoholt és a szexet csak óvatosan szabad összekutyulni, mert könnyen az lehet belőle, hogy az elme akarja a szexet, de a test gyenge hozzá. 

Jön a zsibbadás

Már az első pohár alkohol tartalmú italnál szó szerint kap egy kis zsibbadást az agy, ellazulunk, és minél több alkoholt fogyasztunk, a zsibbadás egyre több agyi funkcióra hat ki. A Surrey Egyetem pszichológusa, Dr. Bob Patton szerint emiatt lehet sikertelen a szex.

„Már majdhogynem alszunk, mert elnyomja az agy különböző területeit, ami miatt nehezebb elérni az orgazmust: hosszabb időt vesz igénybe, ami még több próbálkozást követel" – idézi a pszichológust a TheDebrief.

„Általánosságban elmondható, hogy kettőnél több ital elkezdi csökkenteni a teljesítményt és a kívánatosságot" – mondta Dr. Patton, a Surrey Egyetem pszichológusa. 

Az erekciót és az orgazmust gátolja a pia, miközben valamennyire oldja a gátlásokat és ezzel ad némi önbizalmat. A túlzott alkoholfogyasztásnak negatív élettani hatásai vannak, a Mayo Klinika felmérései szerint gyakori, hogy az alkohol a merevedési zavarok oka. A pia bezavar az idegrendszer működésébe, hatással van a légzésre, a vérkeringésre és az idegvégződések érzékenységére. Az alkoholtól az erek kitágulnak, a jó véráramlás fenntartja a merevedést, a rossz véráramlás petyhüdtséget okoz. 

Elnyomja az érzékszerveket

Paul Wallace professzor, a Drinkaware szervezet tanácsadója szerint az alkohol elnyomja a férfiak és a nők szexuális érzékenységét, mindkét nemnél csökken a reakcióidő. Az alkoholfogyasztással együtt jár a dehidratáció, a vizelethajtó hatása miatt a nőknél hüvelyszárazság léphet fel, a férfiaknál korlátozza a vér áramlását, és mindkét nemnél szinte biztos a fejfájás másnap. De ez csak a könnyebbik eset, ugyanis azoknál, akik az alkoholfogyasztáskor a szorongáshoz hasonló tüneteket tapasztalják magukon, a folyamat rosszabb.

Az izzadás, az emelkedett pulzusszám még erőteljesebb azoknál, akik úgy általában véve szorongó emberek. A piálás és a szex kapcsolata ördögi kör, bár az alkohol valóban oldja a gátlásokat, és növeli a vágyat azzal, hogy a tesztoszteronszintet növeli a nők szervezetében, a test cserbenhagyja a tulajdonosát. A sikertelen szextől való félelem, az orgazmushoz kapcsolódó teljesítményszorongás még erőteljesebb lesz, és bekövetkezik, amitől tartottunk. Nem lesz élvezetes és örömteli a szex – már ha egyáltalán másnap emlékszünk arra, pontosan mi történt.

Egy-két pohár bor segíthet a lazításon, de több már ártalmas – ez derül ki egy 2011-es amerikai kutatásból, amiben 78 nőt kérdeztek meg az alkohol és a szex kapcsolatáról. A nagy dózisú alkohol (0.10%) a női nemi szervek működését mérsékeli, amíg a kisebb dózisnak nincs semmilyen hatása (0,8%). 

Az alkohol a közhiedelemmel ellentétben nem afrodiziákum, zavart okoz a pénisz vérellátásában, az idegrendszerben,  a nők nemi szervi szervére is hatással van a dehidratáltság – ha valaki tehát többet iszik két pohárnál, ne várjon csodát az ágyban.