„Körülbelül 750 000 Tinder felhasználónak lehet lapostetűje" – jelentette be a Sydney Egyetem egyik professzora, Dr. Cameron Webb. A professzor egy teljes cikket szánt a lapostetűnek a Conversationön, mindezt Valentin-nap alkalmából kapta tőle a világ. 

A népesség 1-2 %-ának viszket a lába köze

Az ausztrál professzor szerint az emberiség 1-2%-nak lehet lapostetű, azaz phthirus pubis a lába között, a Tinder felhasználók számában mérve ez 750 000 főre tehető. A paraziták emberi vérrel táplálkoznak, 1,5 mm hosszúak, hat lábuk van, és képesek bőrirritációt okozni, vörös foltocskákat hagynak maguk után, naponta többször is szívnak vért. A szőrzet segíti a létezésüket, és mint Tarzan a faágakon, úgy közlekednek a szeméremtájékon. Különösen az idősebb korosztályra jellemző.

A jó hír az, hogy nem élnek sokáig, mindössze egy hónapig, azonban ez idő alatt a nőstény tetű 30 tojást is lepakol – a lábunk közé. A lapostetű közvetlen kapcsolat útján terjed, azaz ha két szeméremdomb összeér, máris átmásznak a tetvek a másik testre. Nem szexuális úton terjedő betegség, hanem egyszerű élősködő az emberi testen, ami ráadásul több millió éve együttél az emberiséggel. Arra nincs konkrét bizonyíték, hogy a szőrtelenítés ellenszernek tekinthető-e, az biztos, hogy tetűirtó szerrel, tetűirtó kenőcsökkel könnyű megszabadulni az apró élősködőktől.

A Tinderen 50 millió felhasználó van körülbelül

A Tinderen 50 millió felhasználó van, bár ez egy 2014-es adat, most is ezzel lehet számolni a DMR, digitális statisztikákkal foglalkozó oldal szerint. Így számolva az 1-2 %-os arány 500 000-1 000 000 főre tehető, értelemszerűen ebből keletkezett a 750 000, amit a professzor tett közzé a cikkében. A Tindert naponta 10 millióan használják világszerte, ők naponta 26 millió matchet produkálnak, és ezt úgy, hogy a felhasználók mindössze fele egyedülálló.

Az adatokat látva nem nehéz következtetni arra, hogy hány egyéjszakás kaland születik a Tinderen keresztül, és hányan, hányféle betegséget, élősködőt terjeszthetnek egymás közt – pláne úgy, hogy a partnerkeresők fele szingli. 

Hogy pontosan növekvő vagy csökkenő tendenciát mutat a lapostetű terjedése, egyelőre nem tudni. Ezzel szemben a leggyakoribb szexuális úton terjedő betegségekről pontos információk állnak rendelkezésre, 1994 és 2014 között az Államokban a chlamydia, a szifilisz, a genitális herpesz betegségek egyértelműen növekedtek (Sex and Psychology). A lapostetvek mellett érdemes azt is végiggondolni, hány tinderezőnek lehet szexuális úton terjedő betegsége – főleg, hányan lehetnek azok, akik nem is tudnak arról, hogy nemi betegségük van.