Bár nálunk még nem áll a kihalás szélén a lapostetű, a szőrtelenítési trendeknek köszönhetően a betegek száma csökkenő tendenciát mutat.

Megszűnhet a lapostetű, legalábbis Ausztráliában – adta hírül a jó hírt az MTI, a brit Metro újságra hivatkozva. Sydney nemibeteg-gondozó központjának orvosai azt mondják, a statisztikák szerint 2008 óta egyetlen nő sem fordult az intézményhez lapostetűs panaszokkal. Férfiak ugyan még akadnak ilyen problémával, de tíz év alatt az ő számuk is visszaesett, igen drasztikusan, 80 %-kal. "Valamikor igen gyakori volt a lapostetű, most alig akad" – idézte Basil Donovant, a központ egyik dolgozóját a brit Metro újság.

Kíváncsiak voltunk, mi a helyzet Magyarországon, ahol a 90-es évek második felétől hódít az a trend, amely szerint a nemiszerv csak csupasz lehet.

Az elmúlt években mind a férfiak, mind a nők a szőrtelenítés híveivé váltak. Nem reprezentatív felmérésünkből kiderült, hogy míg a nők fele-fele arányban szőrtelenítik magukat (1955/2540), addig a férfiak nagyobb része nyúl a borotva után (7921/9290). Persze ennek az is lehet az oka, hogy a férfiak ma már a mellkasukról is előszeretettel kapják le a szőrt.

A nőkre vonatkozó felmérésünk eredménye nagyjából megfelel a brit Glamour számára készített hasonló felmérés eredményének. Ebből az derült ki, hogy a nők 58 százaléka borotválja magát, 21 százalékuk gyantáztatja magát, és 18 százalékuk krémmel irtja magáról a szőrt.

Sajnos arról nem készül statisztika, hogy itthon hányan fordulnak lapostetűvel orvoshoz, mert a tetű nem tartozik azon betegségek közé, amiket jelenteni kell az OTH (Országos Tisztiorvosi Hivatal) vagy más hatóságok felé, a pécsi Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinika dolgozói sem tartanak nyilván ilyen adatokat. Az általunk megkérdezett szakorvos,  dr. Moezzi Mehdi szerint az elmúlt fél évben 3-4 ilyen esettel találkozott. "Ahogy most kérdezi, régebben tényleg több volt a lapostetű, és biztosan szerepet játszik a visszaszorulásában az, hogy egyre jobbak a higiéniai körülmények" – mondta a szakorvos. A betegség főleg hajléktalanoknál jelentkezik, ha a szállókon nincs cserélve rendesen az ágynemű.

"A kezelés elég egyszerű, a vény nélkül kapható szerekkel könnyű kiirtani az élősködőket. És persze a szőrzet eltávolítása is javasolt, mert ha nincs szőr, nincs tetű sem" – adott tippeket az orvos.

Lapostetű (Pthirus pubis)

A lapostetű egy élősködő rovar, mely az emberi szőrzetben él, és vérrel táplálkozik. A fertőződés elsősorban szexuális kontaktus útján terjed, de a közösen használt ágynemű vagy törülköző is táptalaja lehet a fertőzésnek. Leginkább a fanszőrzetben találhatő meg, a kifejlett egyedek szabad szemmel is felismerhetőek. Férfiaknál a hasi és mellkasi szőrzetben, valamint a hónalj-szőrzetben is megtalálható, gyerekeknél pedig a szempilláknál is felbukkanhat.

Forrás: Wikipédia