A szex testmozgás – kivéve, ha valakinek az a szex, hogy eszik –, és mint ilyen, kalóriát éget, így aztán valahol jogosan gondolja azt bárki, hogy talán a fogyáshoz is alkalmas. A kalóriaégetés és a fogyás mértéke egyértelműen attól függ, mennyi időt szánunk a mozgásra, és milyen intenzíven űzzük azt. A fogyás tuti tippje évezredek óta ugyanaz: kevés étel, sok mozgás. A szex vajon kiválthatja a futást?

A szex nem tűnik túl kalóriaégető tevékenységnek, ha például egy 10 perces orálról van szó, amit 4-5 perces misszionárius póz követ. Hogy a szex mennyire ér fel a kocogással, a PLoS ONE kutatásából kiderül: a tudományos kutatásokkal foglalkozó PLoS ONE 21 heteroszexuális párt kérdezett meg a témában. A 21 fős szám alapján nem tűnik ugyan reprezentatív felmérésnek, de kiindulási pontnak jó. A vizsgálatban 18 és 35 év közötti párok vettek részt, mindegyikük hosszú ideje monogám kapcsolatban él. A párok egy speciális karkötőt viseltek a kísérlet ideje alatt, amin keresztül a szex közben használt energiamennyiséget mérték. 

A karszalagokat az előjáték előtt fel kellett venniük, és a szex végén kellett levenniük, a szerkezet, mint egy okosóra rögzítette a mozgást. Az adatok szerint 10 perc és 57 perc között tartottak az aktusok, átlagosan 25 percig. A férfiak és a nők szeretkezéséből adódó kalóriaégetést az okosórának köszönhetően nemekre bontva is megmérték. A férfiak átlagosan 101 kalóriát égettek el szex közben, percenként 4,2 kalóriát, a nőknél ez az átlag 69 kalória (percenként 3,1 kalória). Korsó sörben mérve ez elég kevés, egy korsó Dreher 227 kalóriát tartalmaz, az Arany Ászok 190 kalóriát (Forrás: Menshealth).

A kapott adatokat összehasonlítva a kocogással világosan látható, hogy a szex korántsem váltja ki a rendszeres mozgást: a kocogással a férfiak átlagosan 276 kalóriát égetnek el 30 perc alatt, a nők pedig 213 kalóriát. A sokszorosát annak, amit szex közben. Érdemes szem előtt tartani, hogy rengeteg variációja lehet a szexnek, nem mindegy, hogy valaki aktív mozgással legalább két órát egyfolytában szexel, vagy valóban 25 perc alatt végez az előjátékkal együtt. A kocogás és futás között is van különbség, egyénenként változó, ki, mennyit, milyen intenzitással bír. 

Az adatok, bár nem nevezhetők reprezentatívnak, jól tükrözik, hogy aki a szexszel akar fogyni, annak valóban 20 féle pózban, több órán keresztül érdemes csinálnia, naponta  legalább  kétszer – és a saját test összetétele, anyagcseréje és zsírégetése sem mindegy. A kutatásban fiatal, egészséges, heteroszexuális párokat vizsgáltak, elképzelhető, hogy az eredmények egészen másak lennének, ha például ötvenes párokat vizsgáltak volna. 

Összességében, aki a szexszel akar fogyni, húzzon bele, de inkább a rendszeres futás és a magas glikémiás indexű ételek kerülése lehet az, ami beválik.