A férfiknál a finálé az a szexben, amikor megvolt az élvezés, de a nőknél ez egészen máshogy működik. A Men's Health magazin szexológusa, az Indiana Egyetem professzora, Debby Herbenick, arra hívja fel a figyelmet, hogy nem szabad megkérdezni a nőktől szex után, volt-e orgazmusuk. 

„A nő orgazmusa a kielégítő szex jele a férfi számára, ami azt mutatja, hogy a férfi jó munkát végzett" – mondja a szexológus, és hozzáteszi, hogy ez az, ami a nőkre nyomást gyakorol. Általánosságban nézve a nők 56%-nak nincs orgazmusa, azok a nők, akik nem tudnak a csúcsra jutni számtalan ok miatt, szoronghat azon, hogy nem tudnak teljesíteni. Továbbá hazudni fognak a témában, mert csalódást sem szeretnének okozni. Mindez megelőzhető lenne azzal, ha a férfiak nem tennék fel a kérdést szex után: megvoltál?

A teljesítmény helyett az örömteli szexualitásra kell helyezni a hangsúlyt, a siker hajhászása és a további kudarcélmények gyűjtése helyett a finom érintések, az intimitás megélése lenne a fontos. A nyílt párbeszéd is sokat segíthet a kudarcok elkerülésében, és a csiklót sem szabad kihagyni. Ez utóbbit a szexológus egy kutatással támasztja alá, az Indiana Egyetem felmérésében 1550 nő vett részt, szinte mindegyikük sóvárgott azért, hogy szex közben megérintsék a csiklójukat.

Az előjátékra kellő időt kell szánni, a behatolás nélküli szexet a terapeuták előszeretettel javasolják olyan pároknál, akiknél a teljesítménykényszer és az ehhez kapcsolódó szorongás jellemzi a szexualitást. Az előjáték segít fokozni az izgalmat, és ez jó eszköze lehet annak, hogy a szex tartósan izgalmas legyen, és ne laposodjon el. Az orgazmus direkt visszatartása, az ejakuláció visszatartása is segíthet megoldani a gondokat. A keleti tanok szexuális útmutatásai sem véletlenül szólnak erről.

A kérdés helyett, hogy volt-e orgazmusa, inkább azt kellene megkérdezni, mi az, amit a leginkább élvezett szex közben, mit szeretett nagyon. Az orgazmus után sem kellene feltétlenül, hogy vége legyen mindennek, a szex folytatódhat bármilyen más módon. Az egész élmény az első érintésektől az utolsókig úgy ahogyan van élvezetes, arra kell koncentrálni, hogy ez tényleg így is legyen.