Az emberek véleménye és ízlése eltér, ha a nemi szervek szőrzetéről van szó: abban mindenki egyetért, hogy tisztán és ízlésesen tálalva a leggusztusosabb. A szőrtelenítéssel elvileg csak a partnerünknek akarunk vonzóbbá válni – a férfiak például optikailag csalhatnak a méreteikkel. A szőrtelenítési láz a tudományt is érdekli, a kutatások szerint azonban nem mindegy, mivel és mekkora mértékben szőrtelenítünk. 

A szeméremszőrzet eltávolítása a kutatók szerint növeli a szexuális úton terjedő betegségekre való hajlamot. Az ASAP Science közzétett egy videót a témában, sok eddig elkészült felmérésre hivatkozva. A pár perces videó egészen a jégkorszaktól kezdődően vezeti fel a a szőrzet kérdését, és rögtön bele is vág a lényegbe:

a pubertás korra kinőtt szőrzet mutatja, hogy készen áll a testünk a szexre. 
 
 

A  videóban arról is szó van, hogy a szőrzet a testünkön nem véletlenül van, segít eregetni a feromonokat, amikkel üzenünk a potenciális partnereknek. Még a hónaljszőr is ilyen funkciót tölt be. A fanszőrzet eltávolítása nemcsak emiatt káros, együtt jár azzal, hogy a benőtt szőrtüszők begyulladhatnak, ami a borotválás egyik nagy hátránya. Továbbá, hogy apró vágásokat okoz a bőrön, amiken keresztül könnyen elkapni bármilyen fertőzést. 

A videó szerint a gonorrhea, chlamydia és a HIV vírus könnyebben a szervezetbe juthatnak a sebeken keresztül. A gyantázás sem annyira praktikus, az is roncsolja a bőr felületét. A tudomány szerint tehát egyáltalán nem jó, ha szőrtelenítünk, pláne, ha teljesen megválunk a szőrtől – a borotvát pedig érdemes teljesen elkerülni. A témában készült frissebb kutatások a fertőzésekről nem írnak, a viszketés és a szőrtelenítés divatjának mértékéről azonban igen.

2015-ben jelent meg egy kutatás a Journal of Sexual Medicine szakfolyóiratban, az amerikai kutatásban 1110 egyetemista vett részt (671 nő és 439 férfi). A vizsgálat célja a szeméremszőrzet eltávolításának vizsgálata volt, illetve az ágyéktáji frizurák és az ápolással összefüggő problémák. 

Az eredmények szerint a férfiak és a nők egyaránt foglalkoznak a szeméremszőrzetükkel, sokkal több nő választja a teljesen csupasz verziót, mint férfi, a férfiak pedig sokkal inkább választanak olyan szexuális partnert, akinek egyáltalán nincs szőrzete a lába között. Összességében a viszketéstől szenvedtek leginkább a borotválkozás után, 80,3 % jelölte meg ezt mint leggyakoribb mellékhatást.