Halálos injekciót kapott egy huszonéves, holland nő, mivel orvosai szerint az öt és tizenöt éves kora között elszenvedett rendszeres szexuális zaklatás miatt gyakorlatilag esélye sem lett volna arra, hogy valaha egészséges, kiegyensúlyozott életet éljen. Nevét és pontos korát nem kívánták nyilvánosságra hozni, ezért mi sem tudunk ezekről pontos információkkal szolgálni. Az esettel kapcsolatban azonban igen. 

A fiatal nőnek folyamatos szexuális abúzust kellett elszenvednie egészen kislány korától kezdve nagyjából 15 éves koráig. Ezt pedig egyszerűen képtelen volt feldolgozni. 

Önmarcangolása odáig fajult, hogy éveken át

súlyos anorexiával, krónikus depresszióval küzdött, gyakran gyötörték az öngyilkosságra és önkárosítás irányuló gondolatok, továbbá hallucinált, rögeszméi és kényszercselekvései voltak.

A felállított kórkép alapján poszttraumás stressz-szindrómában szenvedett. Fizikailag sem volt a legjobb állapotban, szinte  folyamatosan az ágyában feküdt. A pszichiátere szerint a nőnek nem volt kilátása jobb életnek még csak a reményére sem, és mivel szenvedése már elviselhetetlenné vált, közös erővel az eutanázia mellett döntöttek. 

A hír természetesen szélsőséges indulatokat váltott ki: megszólaltak az eutanáziát ellenző aktivisták, egy brit munkáspárti képviselő (Robert Fello) szerint pedig ez az eljárás

nagyjából azt üzeni, hogy ha bántalmazás áldozatává válsz, és emiatt mentális betegséged alakul ki, még halálra is ítélnek - az áldozattá válás bűne halálbüntetést érdemel.

Mások azt mondják, nem ez lett volna a megoldás, sőt, egy ilyen fiatal lány, aki ekkora terhet visel magán, megérdemelte volna, hogy kitartóan segítsenek megoldani a problémáit ahelyett, hogy magára hagyják. 

Szomorú, hogy még a szakemberek is csak ezt a megoldást találták az egyetlen kiútnak. Szerencse, hogy Nagy-Britanniában ellenzik az eutanáziát.

- tette hozzá egy másik aktivista.

A holland hatóságok az ellenállásra reagálva igyekeztek igazolni az eutanázia-törvényt és elmagyarázni, hogy ezeket a gyilkosságokat irgalmasan kezelik, teljes, korrekt orvosi felügyelet mellett. 

Az országban, noha már 1997 óta elfogadják, hivatalosan csak 2002-ben nyilvánították törvényesnek az eutanáziát. Ekkor pontosították a gondosságról szóló kérdést, amely alapján az orvosnak kötelessége komolyan megbizonyosodnia arról, hogy a beteg beszámítható, és megfontoltan képes dönteni a saját életéről, így minden eshetőség számbavétele után vázolnia kell felé az alternatív lehetőségeket és a betegség várható kimenetelét. Továbbá arról is meg kell győződnie, hogy a páciens orvosilag alátámaszthatóan valós, létező betegségben szenved.

Bizonyosságot kell szereznie egyébként arról is, hogy a beteg szenvedései valóban elviselhetetlenek.   

Jelen helyzetben mindez elméletileg megtörtént, azzal együtt, hogy két évvel ezelőtt még megpróbálkoztak az addiginál intenzívebb terápiának alávetni a nőt, amely terápia először egész hasznosnak bizonyult, végül azonban a független bizottság (amely egy jogászból, orvosból és egy etikai szakértőből áll) úgy határozott, hogy le kell állítani, mondván,

reménytelen az ügy. 

Ugyanakkor azt is megállapították, hogy a nő beszámítható, képes dönteni a sorsáról, nem befolyásolja az általános hangulata, ezért végül engedélyezték számára az eutanáziát. 

Az élet megszüntetéséről szóló végső döntést a nő háziorvosa mondta ki. 

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt, online segítséget itt kaphat. Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.