Amikor szexre kerül a sor, sok férfi azon aggódik, vajon meddig fogja bírni, elég sokáig tart majd-e. A pornó is és az életmód magazinok is tanácsokkal szolgálnak, hogyan lehet minél tovább bírni a szexet, emellett a szexuális teljesítményt fokozó bogyóknak és kencéknek is elég nagy a piaca. A kérdést, hogy mennyi idő alatt jut el a férfi átlagosan számolva a szex kezdetétől az ejakulációig, Dr. Justin Lehmiller szexuálpszichológus a Playboyban írt cikkében taglalja.

Egy 2005-ös tanulmány eredménye szerint a férfiak átlagosan 5,4 perc alatt jutnak el az élvezésig, intravaginálisan. A vizsgálatban résztvevő 500 heteroszexuális pár stopperrel mérte két hónapig a szexuális életüket: a stopper a behatolás pillanatában kellett elindítaniuk, és az élvezés pillanatában kellett megállítaniuk. A vizsgálatban több ország is részt vett (Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Hollandia, Spanyolország és Törökország), a felmérés eredményei a Journal of Sexual Medicine szakfolyóiratban jelent meg. 

A kutatásban résztvevők közt természetesen akadtak, akik sokkal hamarabb elélveztek, mint öt perc, és olyanok is, akik félóráig bírták, az 5,4 perc az összes eredmény átlaga. A felmérést 2009-ben megismételték, és nagyon hasonló eredményeket kaptak: összességében nem lehet azt kijelenteni, hogy valakinek jobb a szexuális állóképessége, vagy valakii eltér a normálistól. Teljesen szubjektív, és a körülményektől is függ, kinek mekkora a szexuális állóképessége.

Az ejakuláció ideje nem függ attól, hogy a pasik viselnek-e óvszert, és attól sem, ha körül vannak metélve. 

A szexuálpszichológus arról is a férfi magazinnak írt cikkében, hogy nincs igazán összefüggés a szexuális elégedettség és a szexszel töltött idő közt. Azok, akik tovább bírják, és akár 45 percig is képesek nem elélvezni a behatolás után, nem biztos, hogy boldogabbak azoknál, akik csak öt percig csinálják.