A legelső erekciójára senki nem emlékszik, ez már csecsemőkorban megtörténik. Az erekció egy igen bonyolult biológiai folyamat, aminek végeredménye nem kevés stresszt okoz a férfiaknál.  Az Askmen tette közzé Dr. Justin Winters szexuálpszichológus írását az erekcióról, aki többek közt azt is leírja, milyen esetekben lehet traumatikus élmény az erekció serdülőkorban. 

Erekciója a legtöbb férfinek akkor lesz, ha szexuális izgalomba jön, azaz észrevett valakit, aki szexuálisan vonzó számára, vagy ha szexuálisan fantáziálgat, vagy valaki segít neki abban, hogy erekciója legyen, úgy, hogy fizikailag stimulálja. A nemi izgalommal együttjár a szapora szívverés, a szapora légzés és a pupillák tágulása is.

Miért van a férfiaknak erekciójuk?

Az evolúció lehet a válasz arra, miért van merevedésük a férfiaknak, és miért fontos az erekció a megtermékenyítés szempontjából. Rengeteg állatfajnak van erekciója, az emberek abban mindenképpen különböznek más emlősöktől, hogy a péniszükben nincs csont. Az erekció abban hasznos, hogy ennek segítségével gyorsabban jutnak el a spermiumok a petesejthez, a kilövelléshez elengedhetetlen a vérrel telítődött szerv.

Mi okozza a merevedést?

Az erekció egy elég bonyolult biokémiai folyamat a szervezetben, amiben a vegetatív idegrendszernek és a szomatikus idegrendszernek is szerepe van, hogy a megfelelő időben, megfelelő hangulatban kellő mennyiségű vér áramoljon a péniszbe, ami egy ideig ott is maradjon.  Az erekció folyamata láncreakció, az idegpályák, enzimek és molekulák aktívak lesznek, (az erekcióban szerepe van a sejtmembránnak, az NO-szintetáznak, a foszfodieszteráznak, a guanil-cikláz aktivátornak) ez mind hat az izomzatra, az erectilis szövetekre, aminek köszönhető a merevedés.  

 

Egy kis biológia

Alapvetően kétféle erekciót lehet megkülönböztetni, az agyit, azaz pszichogén erekciót. és a direkt genitálist, azaz reflex erekciót. A pszichogén erekció a gerincvelői szimpatikus központban és az thalamus részében kezdődik, a reflex erekció pedig a gerincvelői paraszimpatikus központban indul. Az idegpályák üzennek a testnek, és a szervezet nitrogén-oxid kibocsátással ellazítja az erekcióhoz fontos izmokat.

A kétféle erekció (agyi és direkt genitális) közt a végeredményt nézve nincs különbség, de mégis más a kettő. A legelső magömlést például agyi merevedés okozza, ez az, ami a legtöbb serdülőnél álmában megtörténik. A reflex erekció például az, ha valaki pornót néz, és kézzel morzsinkálja magát, azzal előidézve az erekciót. Reflex erekció az is, amikor egy kamaszfiúnak akarata ellenére merevedése van, ha lát egy számára vonzó nőt – ez meglepetésszerűen érkezik a kamaszfiúknál. Ez traumatikus élmény is lehet, pláne, ha ez a legkínosabb időben érkezik, például az iskolában felelés közben. 

Pontosan hogyan lesz az erekció?

Amikor egy férfi nemi izgalomba jön, akkor az idegpályák jeleket küldenek a pénisz érfalaiba, és az izmok ellazulnak. Ez az artériákra hatással van, és az átmérő növekedésével elindul a folyamat látványos része. Még több vér áramlik a péniszbe, ami feltölti a szivacsos barlangos testeket (ebből három van, a radix, azaz szár, a corpus, azaz test és a corpus spongiosum penis, de ez utóbbi az erekcióban nem vesz részt). A vérrel teli pénisz megkeményedik, megmerevedik, hosszában és szélességében is megnő, és megemelkedik. A növekvő nyomás arra készteti a vénákat a széleken, hogy beszoruljanak a kötőszövetes tokhoz, így tartva a merevedést azzal, hogy nem engedik elfolyni a beáramlott vért.

A fiziológiai folyamatot befolyásolják az elfogyasztott drogok, gyógyszerek és az alkohol is. A szorongás sem segít, ami pedig sokakra jellemző. Dr. Justin Winters szexuálpszichológus a cikkében azt írja, hogy a leggyakoribb gondolatok a merevedéssel kapcsolatban a következők:

  • Mi van ha nem fog felállni?
  • Ha nem vagyok képes felállítani, nem fogom tudni betenni.
  • Képesnek kell lennem a behatolásra, különben nem lesz jó a szex.
  • Ha nem fogom tudni betenni, a partnerem csalódott lesz.
  • A partnerem becsmérelni fog.
  • Szexpartnerként csődtömeg vagyok.
  • Férfiként csődtömeg vagyok.
  • A partnerem el fog hagyni, és másnál keresi majd a szexet.

A merevedéssel kapcsolatos szorongásos gondolatok egyértelművé teszik, hogy a jó szex és a férfiasság feltételeként gondolnak nagyon sokan az erekcióra. Ez a gondolatspirál pedig odáig is vezethet, hogy blokkolja az agyat, aminek pedig az lenne a feladata, hogy a partner testére, illatára, hangjára összpontosítson. Az is előfordulhat, hogy a szorongás annyira erős, hogy az idegrendszerre is hatással van, így az erekció folyamatát is blokkolják a teljesítménykényszerrel kapcsolatos gondolatok. A szex pedig behatolás nélkül is lehet jó, ahogy erekció nélkül is – a szexuálpszichológus szerint rengeteg módja van annak, hogyan lehet félelmetesen jó a szex akár ezek nélkül is. 

Az ELTE Pszichológiai Intézetének 2002-es felmérés szerint a férfi lakosság 47 %-ának lehet problémája a szexszel, ezen belül a 10-18%-nak a merevedéssel van gondja. Az életkor is szerepet játszik a merevedési zavaroknál, a 40-49 évesek egyharmadának, az 50-59 éves korosztály felének, a 60 év felettiek 78%-ának van problémája a merevedéssel.