Ha nem tudja, mi a fenét jelent az, hogy ökoszexuális, valószínűleg nincs vele egyedül. A Sun szerint ők olyan emberek, akik környezettudatosan élnek és a természettől jönnek szexuális izgalomba. Az igazán hardcore ökoszexuálisok nemcsak távolról szemlélik az élővilágot, hanem mocskos dolgokat mondanak a növényeknek, ölelgetik a fákat, csókolgatják, nyalogatják a földet, betemetik magukat a homokba, vagy éppen meztelenül táncolnak és úsznak a vadonban. 

*Ecosexual Bathhouse Trailer* from Pony Express on Vimeo.

Az újkeletű szubkultúra hívei számára – a Next Wave Festival keretében – a melbourne-i botanikus kertben hoztak létre egy fürdőszerű valamibe oltott installációt, ahol bátran kiélhetik a vágyaikat. A rendkívül találó módon Ecosexual Bathhouse névre keresztelt helyen olyan finomságokkal várják a növényi érintés után epekedő vendégeket, mint a virágok ujjazására alkalmas óvszerek, vagy a burjánzó csírákkal felturbózott orvosi maszkok.

A két ötletgazda, Ian Sinclair és Loren Kronemyer összesen hat szobát hozott létre, hogy mindenki megtalálja a számítását. Van, ahol előadóművészek szórakoztatják az látogatókat, máshol meg inkább az érzékeiket próbálják stimulálni a természet erőinek összjátékával.

A tapasztalat a résztvevők felfogásán is múlik. Bár sokat gúnyolódnak rajtuk, nekünk az a célunk, hogy a fürdő olyan legyen, mintha az igazi világban létezne és működne

– fejtették ki az alkotók, akik úgy gondolják, hogy az ember legfontosabb nemi szerve az agy, és ha a képzeletünket szabadon engedve odafigyelünk a környezetünkre, megtanulhatjuk szeretni a Földet, tiszteletben tartva annak sokszínűségét és bonyolultságát.

*** #ecosexual #ecosexuality #ecosexualbathhouse

*PONY EXPRESS* (@helloponyexpress) által közzétett fénykép,

Mielőtt azonban még megkönyékezne mondjuk egy páfrányt, jobb ha tudja, hogy szerintük saját ökoszexulitásunk felfedezése eleinte idegességgel párosulhat. Aztán viszont már minden frankó lesz!

Néhány ember hosszú ideig maradt, és felfedezte a rejtett, apró részleteket is. A legtöbben felfrissülve, megnyugodva, relaxált állapotban távoznak. Voltak, akik azt mondták, hogy lehetne nagyobb is az egész, több szobával, mert szeretnék mélyebbre menni a világban, amit létrehoztunk. Mások meg azt, hogy amint meghallották az ökoszexualitásról szóló szóbeszédet, rögtön tudták, hogy közénk tartoznak

 – tette hozzá a páros.

Ahogy arra az ausztrál alkotók is utaltak, az ökoszexualitás elgondolása azon alapszik, hogy ha valaki szexuális izgalmat és szeretet érez a bioszféra iránt, akkor utána vigyázni fog rá, ami tulajdonképpen egyfajta aktivizmusnak is tekinthető. Magát a fogalmat két nő, Beth Stephens és Annie Sprinkel hozta be a köztudatba. Őket annyira lenyűgözte a tény, hogy a Föld nemcsak nagyon szép, hanem képes életet adni, ráadásul igazán piszkos is, hogy 2014 májusában szimbolikus házasságot kötöttek vele. Mármint a Földdel. 

Dirt Daddies Photo by @iammattsav #ecoporn #nextwave16 #ecosex #flora #fauna

*PONY EXPRESS* (@helloponyexpress) által közzétett fénykép,

Ők inspirálták Ian Sinclairt és Loren Kronemyert is, akik manapság Pony Express név alatt produkálnak a természethez kapcsolódó performanszokat.