A prosztatamasszázs hatékony alternatív gyógymód lehet az egészséges prosztata eléréséhez, és hosszú távon pozitív hatással van a szexuális életre – támasztja alá egy hazai felmérés.  Az online kérdőívvel készült kutatás eredménye szerint azok a férfiak, akik már éltek át pozitív élményt a prosztatamasszázzsal, fokozottabb orgazmusról számoltak be, továbbá a párkapcsolat intimitására is jó hatással lehet.

A kérdőívet 83 férfi töltötte ki, többségük 30-40 éves (37%), budapesti, párkapcsolatban élő férfi (40%). Mindegyikük hallott már a prosztatamasszázsról, és többségük, 78 fő úgy véli, hogy fokozott orgazmust lehet elérni a masszázzsal. Az is kiderült a nem reprezentatív felmérésből, hogy a válaszadók 90 %-a szívesen kísérletezik új dolgokkal az ágyban: akár a prosztatamasszázzsal is.

Azok, akik már próbálták, arról számoltak be, hogy izgalmasabbá vált a szexuális életük, a partnerrel való kapcsolatuk mélyült, az intimitás nagyobb lett az együttlétek alatt.

A prosztatamasszázs hozzájárult a minőségibb együttléthez hosszú távon. 

A válaszadók több mint felének volt már része ilyen élményben, ráadásul az is kiderült, hogy a szexben mikor van helye a masszázsnak: 34 fő az első orgazmust prosztatamasszázzsal éri el szex közben, külön extraként, egyfajta előjátékként. A fokozott orgazmust nemcsak a prosztata, a férfi G-pontjának izgatása adja, hanem a bizalom, az intimitás és a testi-lelki ráhangolódás.

A prosztatamasszázs is éppolyan érintés, mint bármelyik más masszázsfajta. Itt is vannak viszonylag meghatározott alaplépések és szabályok, ami mentén érdemes haladni, viszont a többi a fantáziára van bízva attól függően, hogy mi nyújt élvezetet mindkettőjüknek. Nagyon fontos a megfelelő felkészülés, a tudás elsajátítása, hogy a partner biztonságban érezhesse magát" 

– mondta a Velvetnek a felmérést készítő szexuálterapeuta, Römischer Edit

Hozzátette, hogy a megfelelő elméleti tudás elsajátítása mellett fontos a testi és a lelki ráhangolódás, aminek feltétele a megfelelő mennyiségű időtartam. A szexuális életre gyakorolt pozitív hatás szinte garantált, amennyiben az egymásra hangolódás és a megfelelő bizalom megvan a két fél közt. 

A tévhit, miszerint nem férfias dolog engedni a prosztatamasszázst, a kutatás szerint kevesekben él, mindössze öt fő válaszolta, hogy nem szeretné kipróbálni a masszázst amiatt, mert homoszexuális viselkedésformának gondolja. Azok, akik a kérdőívben azt válaszolták, idegenkednek a prosztatamasszázstól, az információ hiányára hivatkoztak – kevés ismeretterjesztő anyagot találni. Negatív hatásként többen is a kellemetlen lelki okokat emelték ki, nem az elvárt élményt kapták, és kevesen, de vannak, akik fájdalmat éltek át a masszázs közben. Bár azok, akik már átélték és pozitív élményről számoltak be, nem igénylik rendszeresen a prosztatamasszázst, azaz nincs a repertoárban heti rendszerességgel. 

A szexterapeuta szakember szerint a megfelelő higiénia (körmök, tisztaság) elengedhetetlen a negatív élmény elkerüléséhez. A ráhangolódásra pedig legalább 30-40 percet is hagyni kell, a masszírozást apró lépésenként kell kezdeni, teljes testmasszázzsal, és fokozatosan kell tovább lépni a behatolásig.