Megtaláltuk azt a mentésirányítót, aki nemrég telefonon vezette le egy kismama szülését. Vincze Judit egyedül volt otthon, amikor hirtelen megindult a szülése, kislánya pedig kilenc perc alatt világra jött – a mentők még nem értek oda, így Rónaszegi Lajos segített neki, telefonon. A nő annyira hálás volt neki, hogy egy hosszú levelet írt az Országos Mentőszolgálatnak, hátha felveheti vele a kapcsolatot, hogy köszönetet mondjon.

Rónaszegi Lajos néhány éve dolgozik mentésirányítóként, de korábban sok emberen közvetlenül segített. Évtizedeken át volt kocsin mentőápoló, és a légimentőknél is szolgált. 

Volt rá példa, hogy egy taxiban, a benzinkúton megindult a szülés, ott szintén telefonon segítettem. Az anyuka a hátsó ülésen hozta világra a gyermekét, a sofőr pedig szorította a kezét. Az, hogy teljesen egyedül levezesse saját szülését egy nő, az valóban rendkívüli

- mondta a legutóbbi esetről.

Ha hívás érkezik, nincs idő meglepődni. Elmondása szerint a szakmai tudás mellett az is fontos, hogy megnyugtassák a telefonálót. „Sokszor pánikba esve hívnak. A legfontosabb, hogy elnyerjük a bizalmát, akkor képes lesz úgy cselekedni, ahogy tanácsoljuk. Akár életet is menteni.”

Rónaszegi elmesélte, hogy az anyukának végül az interneten keresztül sikerült vele felvennie a kapcsolatot. Azt írta, hogy amikor a kislánya felsír, mindig a fülébe csengenek azok a megnyugtató szavak, amiket mondott neki. 

Én csak a munkámat végeztem, igazából ő csinálta végig az egészet, egyedül. Csak az képes erre aki igazán szereti és ennyire várja a gyermekét.