Nemrég cikksorozatot indítottunk a Velveten: körbejárjuk a fiatalok pénzhez és munkához fűződő viszonyát.

Ez azért is fontos, hogy képbe kerüljünk azzal, miért van ekkora munkaerőhiány, akkora, hogy már lassan ácsot sem lehet találni, akinek van esze külföldre menekül –ennek hozadéka pedig rekordokat is döntött.

Az első részben arról írtunk,  hogy reális elvárásnak tartják a nettó 400 ezer forintos fizetést. A második részben kiderült, hogy a legnagyobb probléma a motiváció hiánya, a szigorú főnök, és hogy túlhajtják őket. 

Most azt kérdeztük, hogy mivel lehetne őket motiválni. 

A Velvet kérdőívére – amelyet, ha a 15-34 éves korosztályba tartozik, itt továbbra is kitölthet  – eddig érkezett válaszokból többek között az is kiderül, hogy szinte mindenkinek a főnökével van baja. 

Mi a baj?

Régen nem volt ilyen sokféle munkalehetőség – a munkavállalók onnan mentek nyugdíjba, ahol pályájuk elején dolgozni kezdtek. Inkább a felettük álló személyek cserélődtek, nem a csapat, a főnököket pedig muszájból bírták ki. Manapság épp a főnökök azok, akik miatt rendre felmondanak a fiatalok, olykor már fél-egy év után. 

Sokszor azért alakul így a helyzet, mert a csapat vezetésére, arra alkalmatlan személyeket jelölnek ki kis- és középvállalatoknál, multiknál is, ez megmérgezi a hétköznapokat. Legalábbis ez derül ki a nem reprezentatív felmérésünkre érkezett válaszokból – ezekből idézünk most.

Ja, a pénz sokat számít. Bármilyen szar melót is elvállalnának az emberek, ha normálisan meg lennének fizetve. Mivel keveset keresnek, ezért sokat kell sakkozni a pénzzel, és ettől frusztráltabbak. Szakszervezetek se ártanának, mert kicsit el vannak kapatva a magyar főnökök úgy általánosságban.

A pénz is nagyon fontos. Viszont a vezetők hozzáállása is sokat segít, ha inkább támogató a viselkedése, és segítőkész – nem pedig követelő, támadóan kritizáló.

Nyugodt munkakörülmények, értelmes főnök (akiért dolgozol és nem akinek), lojalitás a munkáltató részéről, megbecsülés - ez lenne egy ideális munkahely 2016-ban. De a pénz a legfontosabb, amiatt dolgozik az ember, hiszen ebből él.

Elsősorban nyilván a pénz a fontos, de ugyanolyan fontos a megbecsülés is, hogy érezzem, számít a munkám, és számítanak rám a munkatársaim. Valamint az emberi hozzáállás is, hogy ha gond van a főnök emberként beszéljen velem.

Mindezek alapján az vezetésbeli problémák tűnnek a legfontosabbnak, pedig van egy másik, nem mellékes dolog: a pénz.

Pénz, pénz, pénz. Anélkül a legkényelmesebb, legjobb munkahely sem vonzza a munkaerőt 

– írták többen is. Sokszor előfordult az elég pénz kifejezés, azt sugallva, a fiatalok nem milliomosok akarnak lenni, csupán normálisan meg akarnak élni. (Hogy ez számukra mit jelent, ahhoz támpontot ad előző cikkünk, ha mondjuk egy budapesti fiatalt alkalmazna.)

A válaszok alapján a rugalmasság is fontos szempont, főleg a munkaidő beosztása és kitöltése kritikus. 

A 8 óránál sokkal hatékonyabb lenne az, ha megkapnánk a feladatot, és ha előbb végzünk vele, hazamegyünk, ha meg túllóg a munkaidőn, akkor addig maradunk bent, amíg nincs kész. 

Napközben szeretnének saját maguk gazdálkodni a szabadidejükkel – gondolva itt az ebéd-és cigiszünetre, illetve a pihenésre. A helyzetet bonyolítja, ha egy munkáltató aktív tanulmányokat (főiskola, egyetem) folytató munkatársat alkalmaz. Nekik ez a vélemény adhat támpontot.

Motiválni a rugalmas beosztással lehet, szünet lehetőséggel illetve ha megértik, hogy vizsgaidőszakban nem tud a diák még annyit vállalni. Fontos, hogy jó legyen a közösség, és a feljebb dolgozó emberek ne nézzék le a diákot. A pénz legyen arányos a munkavégzéssel.

Összefoglalva

A munkahelyükkel elégedetlen fiatalok, akik elmondták nekünk, miért váltanak, vagy akarnak váltani, elsősorban a főnökeikre panaszkodnak, akik nem korrekt vezetők, és nem alkalmasságuk, képességeik miatt kerültek pozícióba. Sokuknak a kötött munkaidővel is meggyűlik a bajuk – főleg azoknak, akik a tanulmányaik mellett dolgoznak –, nekik egy rugalmasabb munkarend jelentene megoldást. Előkerül persze a bérkérdés is, illetve annak fontossága, hogy a munkájukért méltó díjazást kapjanak, egységesen. De ami a legfontosabb:

A munkahely nézze embernek a dolgozókat.

Ha szívesen hozzászólna a témához, levelét köszönettel várjuk, erre az emailcímre!