A 79 éves Vincenzo Taraborelli atyát a legelfoglaltabb ördögűzők között tartják számon Olaszországban. A híveket heti három alkalommal fogadja római templomának ablaktalan, hátsó szobájában. Ha azt hiszi, hogy nincs valami sok dolga, akkor nagyot téved. Vannak napok, amikor akár 30-an is felkeresik, hogy a segítségét kérjék. Egyelőre esze ágában sincs felhagyni hivatásával, de ha egyszer visszavonul, nem tudni, ki lesz az utódja, mivel a fiatal papok túlzottan ijesztőnek találják, amit csinál.

„Az ott egy megszállt nő. Erősen tartják, úgy, hogy nyitva legyen a szája. A testéből apró ördögök másznak elő. Megszabadítják”

– mutatott rá az atya egy XVIII. századi freskóra templomának falán.

Papírja is van róla

Taraborelli atya szobája olyan, mintha egy film kelt volna életre. Szerkényén több száz angyalszobor sorakozik, a falra egy dokumentum van kifüggesztve, ami kétséget kizáróan igazolja, hogy bizony tényleg hivatásos ördögűző. Asztalán nagy halmokban állnak a régi papírok, fotók és imakönyvek, mellettük ott hever a feszület, amelyet a szertartások során használ. Az ördögűzési rítusokat tartalmazó könyvét az évek során annyit forgatta, hogy lapjait már csak a ragasztó tartja össze.

Nincs ördögűző iskola

A római pap 27 évvel ezelőtt lett ördögűző. Ahogy bizonyára sejti, a munkát nem apróhirdetésben találta. Egy másik pap kérte tőle segítséget, és beavatta a szertartások rejtelmeibe.

„Elmondta, hogy mit kell tennem, teljesen tudatlan voltam.”

Pszichológusokkal dolgozik

Traborelli atya mára Róma egyik legkeretesebb ördögűzőjévé vált. Azok a hívők, akik szeretnének megszabadulni démonaiktól, hetente három alkalommal kereshetik fel templomának hátsó szobájában.

Mielőtt elvégzem az ördögűzést, arra kérem az embereket, hogy menjenek pszichiáterhez vagy pszichológushoz, és hozzák el nekem az diagnózist. Számos pszichológussal állok kapcsolatban, akik hozzám küldik a betegeiket.

Volt, akit 13 évig kezelt

Az atya egyik legemlékezetesebb esete egy férjes asszony volt, akit egy sátánista férfi akart megkaparintani magának. A nő ellenállt neki, mire az illető közölte vele, hogy ezért meg fog fizetni, majd hetente kétszer mágiával próbálta magához csábítani.

Amikor az asszony elment hozzá, az atya imádkozni kezdett. A nő erre transzba esett, majd válogatott sértéseket vágott a fejéhez.

"Hamar rájöttem, hogy megszállták."

Ahogy a rítus folytatódott, az asszony egyre rosszabbul és rosszabbul érezte magát. Vincenzo Taraborelli felidézte, hogy amikor ráparancsolt a benne lakozó ördögre, hogy Jézus nevében távozzon, fémtűket, hajcsomókat, apró köveket és fadarabokat hányt. Kezelésére összesen 13 évet áldozott.

Távozz, sátán!

A katolikus egyházon belül nem szokás a démoni megszállás létezésében kételkedni. Néha ezzel magyaráznak különféle erőszakos cselekményeket. Így történt egy francia pap, a 85 éves Jacques Hamel esetében is, akit júliusban két iszlamista támadott meg roueni templomában. Halála előtt a plébános azt kiabálta nekik:

„Távozz, sátán!”

Mivel életét adta hitéért és mártírként halt meg, Ferenc pápa kezdeményezte, hogy a papot soron kívül avassák szentté.

soha nem volt ilyen rossz a helyzet

Az egyházon kívül már sokkal több a kétkedő. Az emberek jelentős része középkori babonákkal, mítoszokkal azonosítja a démonokat, a megszállottakról pedig úgy gondolják, egyszerű pszichés gondokkal küzdenek. Az ördögűző természetesen elutasítja az ilyesfajta szkepticizmust.

Nos, azok, akik nem hívők, az ördögben sem hisznek. De akik hívők, azok tudják, hogy az ördög létezik, ahogy a szentírásban is olvasható. Csak meg kell nézni, mi zajlik manapság a világban. Még soha nem volt ennyire rossz a helyzet. Ezek az erőszakos cselekmények nem emberiek

– magyarázta Taraborelli atya, ezzel az Iszlám Állam szörnyű tetteire utalva.

Akadozik az utánpótlás

Az ördögűző telefonja egyfolytában csörög, ami azt mutatja, hogy munkájára továbbra is komoly igény mutatkozik, mégsem tudja, ki lép majd a helyébe. A fiatalokat ugyanis kevésbé vonzza a lehetőség, hogy hosszú órákat töltsenek ablaktalan szobákban, ördögűző rítusokat olvasva a zavartan viselkedő hívőknek.

"Mondtam is a püspöknek, hogy senkit nem találok, aki hajlandó lenne rá. Sokan félnek, még a papok közül is. Ez egy nehéz élet." 

Miközben a fiatalok távol maradnak a pályától, a veterán ördögűzők egyre kevesebben vannak.  A fenti képen Gabriele Amorth atyát, a Római Egyházmegye hivatásos ördögűzőjét láthatja, aki szeptember 16-án tüdőgyulladás okozta szövődmények miatt hunyt el. Elvesztése fájó pont volt az egyház számára, hiszen az évek során több mint 160 ezer szertartást végzett és a világ leghíresebb ördögűzőjeként tartották számon.

Via BBC