Rejtélyes körülmények között halt meg az ír származású Malachi Martin író és katolikus pap, akinek élete a minden idők legjobb horrorjának tartott, 1973-as Ördögűző című filmet inspirálta. Legalábbis a Netflix új dokumentumfilmje, a „Hostage to Devil” alapján, amiben egy volt CIA-ügynök, Robert Marrow, a ténylegesen ördögűzéssel foglalkozó atya egykori sofőrje idézte fel, hogy mi történt, amikor 1999-ben egy négyéves, feltehetően démoni erők által megszállt kislányon kellett segíteniük Connecticutban.

A dokumentumfilm írója és producere, Rachel Lysaght szerint az atya Egyiptomban ismerkedett meg az ördögűző szakmával egy véletlennek köszönhetően. A szertartást végző pap asszisztense ugyanis hirtelen elájult, ezért be kellett ugrania a helyére. Később aztán New Yorkba költözött, ahol már egymaga vette fel a harcot a sötétség erőivel.

láthatatlan erő lökte el

Az 1999-es eset során az akkor 78 éves papot egy négyéves connecticuti kislányhoz hívták. Akár megszállták, akár nem, az biztos, hogy valami nagyon nem stimmelt vele, mert a gyerek odasétált hozzá, majd a következő mondat hagyta el a száját:

„Szóval, te vagy Malachi Martin, és azt gondolod, hogy segíthetsz rajta (a kislányon).”

A CIA-ügynök szerint az atyát ezután valamilyen láthatatlan erő lökte el. Állítólag emiatt szenvedett súlyos fejsérülést, ami halálához vezetett. Robert Marrow egyenesen úgy fogalmazott, a pap és a megszállt kislány közötti jelenet volt a legnyugtalanítóbb dolog, amit valaha látott.

A filmben is volt egy hasonló rész

Az Ördögűző egyik jelenetében Karras atya próbál távozásra bírni egy kislányban lakozó démont, de az őt is megszállja, ezért kiveti magát az ablakon és a lépcsőkre zuhanva leli halálát. A kérdéses részt egyébként a washingtoni Georgetownban, az M utcában vették fel, ami manapság is népszerű zarándokhelynek számít a filmőrültek körében.

Többen meghaltak a készítők közül

Két színész, Jack MacGowran és Vasiliki Maliaros még azelőtt vesztette életét, hogy az Ördögűzőt egyáltalán bemutatták volna, két másik kollégájuk, Linda Blair és Max Von Sydow pedig közeli hozzátartozóit veszítette el a forgatás során. Elhunyt a mozi alapjául szolgáló novella szerzője, a filmben producerként és íróként közreműködő William Peter Blatty is, akinek halálhíre idén januárban, pont péntek 13-án érkezett. Özvegye azt mondta, a 89 éves férfi plazmasejt-daganatban szenvedett, amit csupán egy hónappal korábban diagnosztizáltak nála.

Via New York Daily News, Fox 17