Amit eddig látni az RTL Klub 2017-es kínálatából, hogy indul egy új saját gyártású vígjáték sorozatuk, A mi kis falunk, aztán jön Lilu családegyesítő műsorának, a Keresem a családom!-nak a harmadik évada, lesz megint 1 perc és nyersz, visszatér az X-Faktor, és így tovább, de a legnagyobb durranás a Survivor lesz.

A trópusi szigeten játszódó túlélő reality az egyik legjobban sikerült, legnépszerűbb, legsikeresebb és talán minden túlzás nélkül a leglegebbnek mondható formátum, amit még 1992-ben talált ki egy brit producer, Charlie Parsons. Eredetileg Planet 24 munkacímen volt ismert, majd egy 1997-es svéd verzió volt az, ami Survivorként le is ment a tévében, és azóta szinte levehetetlen a képernyőről.

A szabályokon egy kicsit változtatva itthon már volt két évad 2003-ban és 2004-ben, de 13 év szünet után az eredeti Survivor lesz látható, csak magyar szereplőkkel. De miért most?

Amikor az elsőt csináltuk, akkor sokkal tapasztalatlanabb volt az összes televízió, főleg az ehhez hasonló realityk forgatásában. A Való Világ után ez volt az első, ráadásul forgatott valóságshow, amibe belevágtunk. Azóta rengeteg ilyet csináltunk, ezért úgy gondoltuk, hogy itt az idő megint visszanyúlni a Survivorhöz, ami szerintem a legjobb formátum. Jó a sztorija, izgalmas és szerethető. De a pszichológiai vonzata, az önzés kontra csapatszellem, valamint az egyének közti dominanciai harcok miatt is érdekes. Nem mellesleg a Survivor most megint kezd feljönni, van egy második virágzása itt Európában. Mindenhol nagyon jól megy a formátum, de annyira, hogy sok, kisebb ország is elkezdte csinálni - nemcsak Amerika, ahol már történelme van a dolognak, hisz már több mint 30 évad lement belőle.

- mondta Rubin Kristóf, a műsor kreatív producere, majd folytatta.

Abban is nagy előnyünk van a 2003-as induláshoz képest, hogy ahova most megyünk, az a sziget arra van beállva, hogy az ilyen kisebb országok által forgatott Survivoröket ellássa. A formátum tulajdonosa által megbízott cég felel azért, hogy a helyszínen adottak legyenek a körülmények a műsor elkészítéséhez. Az általunk kért és előre megrendelt játékokat, ellátást, szállítást mindent megcsinálnak.

Megnéztem, hogy miként is zajlik egy ilyen casting. Reggel 10-re érkeztem a Való Világ villájához. A potenciális túlélők már 9-kor ott voltak, kitöltötték a jelentkezési lapot, mindenkit egyenként lefotóztak, hogy egységes kép legyen mindenkiről. Ami elsőként feltűnt, hogy VV Zsolti már el is helyezkedett a médiában, mivel háttérmunkásként itt keresi a jövő túlélőit.

Kicsit várni kell, de gyorsan halad a sor, mert első körben nagyjából egy feladatot kell jól teljesíteni.

Meggyőzően kell beszélni magadról, hogy ki vagy és miért jelentkeztél.

Ez önmagában sem egy egyszerű feladat, pláne akkor nem, ha adott esetben tényleg az anyagi jólét, a súlyos adósságokból való kivergődés, vagy csak egy kis borsodi faluból való kiszabadulás a tét. Arról nem is beszélve, hogy már a legelején a műsor fő döntéshozójának, a kreatív producernek kell eladnod magad.

- Szia, miért jöttél?

- A kihívás...

- Oké, arra lehet tovább menni.

Jó 40 percet ültem Rubin Kristóf mellett. Több olyan jelentkező akadt, aki engem is a kérdezőbizottság tagjának nézett, mivel ültem, figyeltem, jegyzeteltem a telefonomba, így a producer mellett engem is igyekeztek meggyőzni, hogy jók lesznek a műsorba.

- Jöttem, mert a barátaim küldtek.

- Azért hogy ne legyél otthon? Akkor te nem is akarsz szerepelni?

Mesélj magadról! Ki vagy, mi vagy, honnan jöttél, mit érdemes rólad tudni? Ez egy elég gyilkos kérdéskombináció, mivel érdektelen közhelyeket is lehet rá válaszolni. De azt senki nem mondhatja, hogy a castingon semmi segítséget nem kapnak a jelentkezők.

Az egy dolog, hogy ezt nagyjából senki sem olvassa el.

Kiváló esettanulmány készíthető abból, hogy egy ilyen helyzetben egy kérdéstől mennyire leblokkolnak az emberek és észre sem veszik, hogy teljesen ellentmondásos válaszokat adnak.

- Szerinted te jól kommunikálsz?

- Igen.

- Sokat szoktál beszélni?

- Igen.

Napi 10 órában villámkérdésekkel sorozni teljesen idegen embereket nem annyira jó buli. De nem is tűnik egy unalmas gyári robotolásnak, amikor egy manbunos, férfikontyos srácnál egyből lehet úgy nyitni, hogy

Ki vagy, mi vagy, miért van copfod?

Persze aki leragad annyinál, hogy Ceglédről jött, azzal nem lehet mit kezdeni. Aki önmagában érdekes és közlékeny, abból újabb információkat lehet kiszedni, ha rákérdeznek a karikagyűrűjére, hogy mi a helyzet a családdal, és máris többet tudunk egy székesfehérvári vállalkozóról, aki nemcsak házas ember, de pár hónapja született meg a második gyereke, és neki, de a feleségének sem gáz, hogy akár 40 napra is magára hagyhatja őket. Ugyanígy az etika szakos egyetemista lány se számíthatott arra a keresztkérdésre, hogy etikailag milyennek tartja a Survivort.

Volt faipari mérnök, aki mellesleg ultrafutó, de jelentkezett egy műkörmös srác Kunágotáról, sőt,

Gyúrós Józsi is bepróbálkozott.

Annak idején ő volt az, aki feladta a Való Világot, mert szerinte összezuhant az izomzata és teljesen eligénytelenedett. Mi lenne vele egy trópusi szigeten, ahol küzdeni kell a kosztért és a kvártélyért? Lehet, hogy ősszel megtudjuk.

Rubin Kristóf összefoglalta, hogy eddig milyen emberekhez volt szerencséje az elmúlt két napban.

Többnyire olyanok jönnek, akiknek fogalmuk sincs, hogy mi ez az egész. Vannak ezek a rossz dumák, hogy a kihívást keresik az életükben, amit szerintük itt megtalálhatnak. Nekünk olyan jelentkezőkre van szükségünk, akik a legelső körben egy rövid beszélgetésben, közhelyeket félretéve meg tudják fogalmazni, hogy miért akarnak részt venni ebben egy túlélő showban. Fontos, hogy izgalmasan kommunikáljanak, és a mondanivalón túl megjelenjen az egyéniségük is.

Alig két hét alatt már összesen 3600-an jelentkeztek. Itt, akik túlesnek a beszélgetéseken és jól teljesítenek, azokat visszahívjuk még egyszer, majd még egyszer, hogy még jobban megismerhessük őket. Ők lesznek azok, akik lehetőséget fognak kapni és valóban kipróbálhatják magukat a Survivorben.

- Ahol dolgozok, az unalmas. Vállalkozást csinálnék.

- Milyet?

- Sport.

- Sportvállalkozást?

- Igen, üzemeltetnék egy konditermet.

- Mert az izgalmas, hogy eltörik a pöcök a hátazó gépen, meg elfogy a kapszula a kávégépből?

A beszélgetések után még van valami, ami végleg eldönti, hogy kiből lesz túlélő.

Akik túljutottak a többlépcsős meghallgatáson, azoknak már csak pár teszt van hátra: egy pszichológiai, egy orvosi és egy fizikai vizsgálat. Az orvosi eredményeket ki kell küldeni a kinti orvosi teamnek, ami el is döntheti egy jelentkezőről, hogy nem jöhet. Egy nagyon egyszerű példa:

aki nem tud úszni, az ne nagyon reménykedjen.

A producer elmondta, hogy miért fontos ez.

Senkinek sem érdeke, hogy a játékosoknak bajuk essen, így amikor a túlélők megérkeznek a szigetre, a helyszín összes veszély-faktoráról tájékoztatjuk őket, hogy meddig menjenek, meddig ne menjenek, mit egyenek, mit ne egyenek, hol vannak korallzátonyok, hol nincsenek.