A legismertebb étkezési zavarokról, az anorexiáról és bulimiáról szinte mindenki tud valamit. Bár ezek érinti a legtöbb evészavaros embert, attól még egyéb súlyos és életveszélyes evésproblémák is vannak a világon. Ilyen például a diabulimia is, amiről nagyon kevés szó esik, pedig évről évre több ember szenved tőle, sőt már halálos áldozata is van, az orvosok azonban egyelőre nem tekintik betegségnek.

De mi is az a diabulimia?

Ez az étkezési zavar az 1-es típusú cukorbetegséggel élőket érinti, közülük is főleg a nőket. A diabulimiában szenvedők azzal trükköznek, hogy kihagyják az inzulininjekcióikat, annak érdekében, hogy fogyjanak. Bár az áhított súlycsökkenés bekövetkezik, nagyon komoly egészségügyi problémákhoz vezethet, leggyakrabban megvakuláshoz, extrém esetben pedig – mint bármelyik másik evészavarnál  halált is okozhat. 2015-ben ez történt egy brit lánnyal, Lisa Dayjel.

A lányt anorexiával diagnosztizálták és kórházba került, ám ott kevéssé foglalkoztak azzal, hogy az inzulinját nem adja be magának, és inkább az evésre fókuszáltak. A családja úgy véli, ez vezetett végül ahhoz, hogy a kezelés után, 27 évesen elhunyt  derül ki a The Telegraph cikkéből.

„Kihullott a hajam, és úgy fáztam, hogy bekékültem”

A problémára egyébként egy fiatal nő, a 25 éves Natalie Ann Holborow Facebook-posztja hívta fel szélesebb körben a figyelmet. A lány ugyanis hosszú bejegyzést írt arról, hogyan küzdött meg a dibulimiával.

Nehezemre esik ezt a posztot megírni, de fontosnak tartom, mert a diabulimia még mindig nincs hivatalosan betegségként elkönyvelve, és nagy szükségük van az 1-es típusú cukorbetegeknek arra, hogy ez megváltozzon. A diabulimia egy olyan evészavar, ami háromból egy cukorbeteget érint, főleg nőket

 kezdi Holborow, majd így folytatja:

Amikor gimis voltam, nagyon sokat szekáltak, emiatt kezdtem el kihagyni az inzulininjekcióimat, és rohamos mértékben fogytam. Egy idő után a betegség teljesen elvette az eszemet. Olyan sovány voltam, hogy bekékültem, mikor fáztam, elkezdett kihullani a hajam és teljesen felborult a hormonháztartásom.

A lánynak végül három évbe telt leküzdeni a betegséget. Posztjában kitér arra is, mennyire nagy szerepet játszott ebben, hogy a családja, szerelme és egy pszichológus is segített neki, ám mások nem ennyire szerencsések.

Azt akarom, hogy az emberek tudják: lehet erről a problémáról beszélni, a szakembereknek pedig meg kéne érteniük, hogy ez is egy komoly betegség. Hiszen amíg ezt nem teszik, sokszor nem is tudják helyesen diagnosztizálni a pácienseiket.

A lány szerencsére nincs egyedül, több cukorbetegekkel foglalkozó szervezet is harcol azért, hogy a diabulímiát betegséggé nyilvánítsák. 

A kórházkban nem tudják megfelelően ellátni őket

A DWED, azaz az Étkezési Zavarral Küzdő Cukorbetegek Társasága készített tanulmányt arról, mennyi beteg életét keseríti meg a diabulimia, és hogyan kezelik őket a klinikákon. Az eredmény pedig lesújtó. A szervezet szóvívője az Indy100-nak mondta el: az 1-es típusú diabétesszel élő nők 40 százaléka kísérletezett már azzal, hogy a fogyás érdekében nem adta be magának az inzulint. Persze ez nem jelenti azt, hogy midegyiküknél kialakul a diabulimia, ám azok, akiknél igen, a kórházakban sincsenek mindig biztonságban.

Nagy szükség lenne arra, hogy az evészavarosok számára fenntartott klinikákon legyenek cukorbetegséggel foglalkozó szakemberek, akik folyamatosan együtt dolgoznak a többi orvossal. Mivel ilyen egyelőre nincs, sokszor a kórházak dolgozói nem tudják, hogy mivel állnak szemben és csak arra figyelnek, hogy a páciensekbe étel kerüljön, az inzulinnal azonban nem foglalkoznak eléggé. Jó pár olyan diabulimiással találkoztam már, akik rosszabbul lettek a klinikán, és jobban jártak volna azzal, ha otthon kezelik őket, ahol a családjuk odafigyel az inzulinbevitelükre

– magyarázza a szóvivő.

Angliában egyébként már van némi előrelépés abban, hogy a diabulimiások megfelelőbb kezelést kapjanak, ott a Nemzeti Egészségügy Intézet ígérete szerint még 2017-ben kiadnak egy új tájékoztatót arról, hogyan kell kezelni a cukorbeteg evészavarosokat.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Halálos áldozata is van, mégsem ismerik el betegségként a diabulimiát

Egy súlyos étkezési zavarról van szó, ami sok embert érint, mégis kevesen hallottak róla.

22 · Oct 02, 2017 04:45pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments