A férfidivat nagy része uncsi, merthogy egy férfi legyen komoly és férfias, ne csicsázza magát.

Kevesen próbálnak meg szembemenni ezzel az unalmassággal, de akik megpróbálnak, azok általában olyan messze rugaszkodnak attól, amit egy átlagos szemlélő a férfidivatban még elfogadhatónak talál, hogy a divatbemutatóikat a többség nevetségesnek látja. Vagy lehet, hogy ezt maguk a tervezők is viccnek szánják?

Gyakran nem könnyű ezt eldönteni, és most, hogy London-Milánó-Párizzsal véget ért a 2018-2019-es ősz-téli férfidivathétszezon, összeszedtük a legfontosabb bemutatók közül a hat legfurábbat. Álmélkodjon kedvére, ha úgy érzi, kacagjon nyugodtan, de végül most is a legjobbra kell szavazni, ez ugyanis a heti trend!

Charles Jeffrey LOVERBOY

Londonnal kezdjük, ahol nagyon szeretik a bizarr fejdíszeket, azon melegében mutattunk is egy friss gőzölgőt két hete, a divathetesdi legelején. Hát a Charles Jeffrey LOVERBOY nevű márka is ilyesmiben utazik, legalábbis amikor nem nagykabátokat lyukasztgatnak ki, vagy éppen kilószám tömik a vattát egy túlméretes pulóverbe. Az indokolatlan sminkelés egyik iskolapéldája ez, de előre figyelmeztetünk mindenkit, lesz durvább is.

Sunnei

Menjünk tovább Milánóba, ahonnan két márkát emeltünk ki, ezek közül az első a Sunnei. Ők tavaly ilyenkor is szerepeltek az ugyanilyen összeállításunkban, de elhappolta előlük a koronát egy másik márka – na talán majd most! El tudjuk képzelni, hogy a Jamiroquai énekese, Jay Kay rögtön minden színben rendel egyet ebből a plüssbiliből, amit a modell a fején visel a fenti képen, de azért különösen nagy divat ebből a fazonból valószínűleg mégsem lesz a következő télen. És akkor még a rojtos aljú kardigánról meg a bokáig érő paplankabátról nem is beszéltünk.

Yoshio Kubo

Szintén Milánóban mutatta be kreációit Yoshio Kubo japán származású tervező. A becsomózott copfú fiatalemberen kívül ő azzal hívta fel magára a figyelmünket, hogy esőkabátnak tűnő, rejtélyes funkciójú nemesőkabátokat tervezett, illetve hogy két modelljét is ejtőernyővel látta el, mintha az ejtőernyő ugyanolyan divatos kiegészítő lenne, mint mondjuk egy karóra vagy egy kézitáska.

Palomo Spain

Na de nem is annyira Milánó, hanem inkább Párizs szokott az excentrikus öltözködés mekkája lenni, úgyhogy lépjünk is tovább a legutolsó divathéthez! A francia fővárosban ezúttal sem csalódtunk, bár természetesen itt sem feltétlenül francia minden tervező. Rögtön egy spanyol márkával kezdjük, amelyik ráadásul a Gucci által kijelölt csapásvonalon halad: retrós és nőies, nyilván szándékosan előnytelen fazonokkal. Mindig az az érzésünk, hogy ezt valószínűleg viccnek szánják, csak az a probléma, hogy akárhogy nézzük ezeket, elég ritkán vannak olyan szellemesek, mint mondjuk a Jeremy Scott kollekciói a Moschino számára. Általában csak simán ronda. Esetleg nevetséges.

Maison Margiela

A Maison Margielánál vannak teljesen hordható, már-már uncsi ruhadarabok is. De hogy garantáltan látványos legyen a bemutató, a stylingot valami egész abszurd irányba tolták el, és amint az a fenti képen is látszik, a kasztingon sem a tipikus modellkülsejű fiatalembereket részesítették előnyben. Ha van bármi, ami ebből esetleg valamikor trend lesz, akkor az a túlméretes pulóverek-kabátok trendje, ezt egyrészt akár még az utcán is el tudjuk képzelni (szemben például a narancssárgára színezett szemkörnyékekkel), másrészt ugyanez több tervezőnél is szembejött.

Rick Owens

Rick Owenst relatíve gyakran szoktuk szemlézni, mert bár folyton csak fekete-szürkében tervez, majdnem mindig van valami hírértékűen bizarr húzása. Ha másra nem is, a kilógópéniszes kollekcióra talán ön is emlékszik tőle.

Melyik márka tetszett a legjobban?

Nos, Rick Owens a 2018-2019-es ősz-téli szezonra azt találta ki, hogy modelljeinek kopasz fejét totál fehérre meszelte, és csak két taréjszerű hajcsomót hagyott meg/ragasztott vissza. Nem igazán tudjuk megállapítani, hogy mitől függhetett, hogy ki kapja meg az egyensminket és -frizurát a modellek közül, van, aki így nézett ki, van, aki nem.

Ehhez képest a geometrikus formákból átlós vonalakkal építkező kabátok-zakók némelyike kifejezetten normálisnak és visszafogottnak tűnik, szóval ha ön tud csak a ruhákra koncentrálni, akkor lehet, hogy önnek Rick Owens lesz ezúttal a kedvence. Ha mindent jól végignézett, kérjük, szavazzon!