Egyáltalán nem túlzást azt állítani, hogy bár ma már nyíltabban beszélünk a nemiségről, mint évtizedekkel korábban, még mindig rengeteg a tévhit a szexualitással kapcsolatban, és nagyon sok stigma tapad hozzá. Ezek olyasmik, amik komoly szerepet játszanak abban, hogy különböző szexuális zavarok alakuljanak ki. Mikor pedig ezek jelentkeznek, akkor lép be a képbe - jobb esetben - a szexológus. De mégis mit tud tenni a szakember és mivel is foglalkozik valójában? Többek között ezekről beszélgettünk Nagy Marianna pszichológus-szexológussal.

Homályos elképzelései mindenkinek vannak, éppen ezért először érdemes lenne tisztázni: mit is csinál pontosan egy szexológus?

A szexológia az emberi szexuális viselkedéssel foglalkozó tudományterület. Leginkább a pszichológiával rokon, de az orvostudomány, a biológia és a szociológia is átfedésben van a szexológiával.

Szűkebb értelemben az emberi szexuális viselkedés különböző aspektusai: a szexuális örömszerzés magunk és párunk számára, a szexuális diszfunkciók kutatása és kezelése, valamint az átlagostól eltérő szexuális viselkedés tanulmányozása tartozik a szexológiához. Tágabb értelemben pedig a szexológiához tartozik a párválasztás, párkeresés témája - például most fut egy mini kutatásunk a Tinder használat motivációiról. A Tindert sokan szexpartner keresésére használt alkalmazásnak tartják, ám a mi eddigi eredményeink nem erre engednek következtetni.

De a szexológiához tartozik a szexuális kultúra fejlesztése és a szexuális nevelés is, iskolákban is tartok szexuális nevelés foglalkozásokat.

Kevesen tudják, de a WHO szerint a szexuális egészséghez is joga van minden gyermeknek és felnőttnek, amihez hozzátartozik a megfelelő felvilágosítás.

Tévhit azt gondolni, hogy azok a gyerekek, akik korábban találkoznak a szexualitás fogalmával és korábban szereznek információkat róla, korábban is kezdik gyakorolni a szexuális életet. Ennek éppen az ellenkezője az igaz. Kutatások kimutatták, hogy minél több információt kapnak a gyerekek arról, hogy testi-lelki értelemben mivel jár a szex, annál óvatosabban közelítenek a témához és annál később kezdenek szexuális életet élni. A szexuális nevelés tehát egyben prevenció, amellyel számos probléma megelőzhető. Ha gyermekként hozzájutunk ezen információkhoz, akkor felnőttként sokkal kiegyensúlyozottabb életet élhetünk. Hiszen ha rendben vagyunk a szexualitásunkkal, akkor feltehetően kielégítőbb a szexuális életünk, ami pedig csökkenti stresszt és javítja az életminőséget.

A szexuális prblémák kapcsán szinte mindig felmerül, hogy lelki dolog lehet a háttérben, így pedig adja magát a kérdés, hogy mi a különbség a szexológus és a pszichológus között?

A szexológus kifejezetten a szexualitás mentén megjelenő témákkal, zavarokkal foglalkozik (férfi és női szexuális diszfunkciók, nemi identitás bizonytalansága, extrém szexuális viselkedésformák). Általában megmarad a viselkedésváltozás elérésének szintjén, hiszen a lélektani munka már a pszichológus kompetenciája. Ezért lehet szerencsés, ha a szexológus egyben pszichológus is, hiszen a szexuális zavarok egy jelentős részénél a pszichés háttér sem elhanyagolható, és hosszú távú változás csak lelki munkával érhető el.

Honnan tudom, hogy szexológushoz kell fordulnom és nem pszichológushoz?

Ha kifejezetten a szexualitás/intimitás területén jelentkeznek a problémák, szexuális zavar van jelen és ez nehézséget okoz a párkapcsolat kialakításában vagy fenntartásában. Fontos, hogy ki kell zárni minden esetben a fizikai okokat, fel kell keresni nőgyógyászt, urológust.

Fontos az is, hogy zavarnak akkor minősül valami, ha az egyén vagy a pár problémának éli meg. Ha valaki az orvosi kivizsgálást követően is szubjektív módon azt éli meg, hogy számára nem kielégítő a szexuális élete, akkor érdemes szexológushoz fordulni.

A szexológusi és pszichológusi munka egyébként nagyon ritkán választható szét. Gyakran előfordul, hogy egy szexológiai probléma feltárása során kiderül, hogy milyen pszichés okok húzódhatnak a háttérben és ha a kliens hajlandó időt szánni rá, hogy dolgozzon a lelki tartalmak átdolgozásán, akkor hosszú távon sokkal jobb eredmények születhetnek.

De ugyanígy, ha egy férfi korai magömlés problémájával jelentkezik, majd kiderül hogy egy teljesítményorientált partnerrel él, akkor a párterápia elengedhetetlen ahhoz, hogy hosszútávon változást lehessen elérni. Vagy egy másik példa: a szexuális zavarok általában nyomot hagynak az egyén önértékelésén, - vagy fordítva, eleve alacsony önértékeléssel élők könnyebben kerülhetnek olyan párkapcsolati dinamikába, ahol a párkapcsolati zavar szexuális tünetet okoz. Önértékelési problémákban pedig már inkább a pszichológus az, aki segíthet.

Hogyan tud segíteni a szexológus?

A szexológus elsősorban viselkedéses változások elérésében tud segíteni. Tipikusan pédáula korai magömlés bizonyos eseteiben szép javulás érhető el kondicionálásos gyakorlatokkal. De a merevedési zavar kezelésére is vannak akár egyéni, akár partnerrel végezhető technikák, amelyek átadhatók. Ha a szexológus egyben pszichológus is, akkor van lehetőség korábbi rögzült hiedelmek átdolgozására vagy a negatív automatikus gondolatok átkeretezésére.

Mi a tapasztalata, szinglik vagy inkább párok kérik a segítségét?

A párkapcsolat zavarai vagy az elhidegülés is leggyakrabban a szexuális életben érhető tetten, így általában párkapcsolatban élő, de valamilyen zavarral küzdők keresnek fel, akik aggódnak, hogy a probléma a kapcsolat rovására megy. De előfordul olyan is, hogy egy szexuális probléma miatt eleve nehezített a párkapcsolat kialakítása és ezért kérnek segítséget. 

Nők vagy inkább férfiak a kliensei?

A férfiak vannak többen egyértelműen, hiszen náluk ha probléma van, az egyértelmű és látványos. Sokszor a feleség küldi a férjet. A nőknél nem feltétlenül van jelen explicit módon a probléma - gondolok itt az orgazmuszavarokra. Részben kulturális okok, részben az előbb említett látható problémák miatt a férfiakon nagyon nagy a teljesítménynyomás a szexualitás területén, ez önmagában sok stresszel jár, ami viszont egy ördögi kört generálhat. Ilyenkor elegendő lehet a stresszoldás mondjuk autogén tréninggel (orvosilag megalapozott relaxációs módszer- a szerk.), hogy javulást lehessen elérni.

Ha az illető párkapcsolatban él, akkor a legtöbb esetben szükséges a partner bevonása is. A megfelelő információk segítenek a partnernek pontosabb képet kapni a zavar pszichés vagy testi hátteréről, ezáltal segítve a megértő, empatikusabb hozzáállás kialakulását. Emellett a zavarban szenvedő férfinak is sokat jelenthet megtapasztalni partnere együttműködő, szeretetteljes hozzáállását. Önmagában az a tény, ha ketten, együtt küzdenek meg egy problémával, erőt adhat a továbbiakhoz és jó hatással lehet a párkapcsolatra.

Mik a legjellemzőbb problémák, amikkel megkeresik?

Férfiaknál a korai magömlés, a merevedési zavar és a pornófüggőség, nőknél az elhidegülés, a szülés utáni szexuális élet problematikája illetve az elmaradó orgazmus élmény, de egyre gyakrabban fordul elő mindkét nemnél az intimitás hiányának problémája vagy a tisztázatlan szexuális orientáció kérdése. Előfordult olyan is, hogy az illető szerette volna tudni, hogy az ő szexuális preferenciája mennyire extrém.

Erre azt szoktam felelni, hogyha ő jól tud funkcionálni az életében, illetve a párkapcsolatában, a partnerével kölcsönösen kielégítő a szexuális életük, és sem magára, sem más számára nem káros vagy zavaró az, amit ő vagy ők a hálószobában csinálnak, akkor nincs miért aggódnia.

Nagyon sokszor annyi is elég lehet, hogy ezeket a kérdéseket átbeszéljük, hogy aztán felszabadultan távozzanak a kliensek. Manapság még mindig rengeteg tabu övezi a szexualitást és nagyon sok hiedelmet gyerekkorból hozunk. Ugyanakkor nincsenek megfelelő tájékozódási felületek, így sok esetben marad a pornó, ami viszont egy teljesen torz képet fest a szexualitásról és irreális elvárásokat támaszt mind a férfiak, mind a nők felé.

Szeretném hangsúlyozni, hogy aki a fentiekkel szexológushoz vagy pszichológushoz fordul az nem bolond vagy nem beteg.

Sajnos még mindig gyakori a stigmatizálás, ezért sokan inkább öngyógyítanak, kétes eredetű szerekhez nyúlnak vagy egyszerűen csak egyedül szenvednek. Hosszútávon azonban szakszerű segítség nélkül nem várható javulás, sőt. Ezért mindenkit arra bátorítok, hogy akinek problémája van, keressen egy számára szimpatikus szakembert és tegyen a saját testi-lelki egészségéért!

Nincs másik valóság, nincs másik Index.
Támogasd a fennmaradásunkat!

https://index.hu/tamogatas