Általában kétféle ember létezik: az egyik, aki megpróbálja nem felhalmozni a dolgait, a másik pedig, aki nem dob ki semmit, mondván, hogy úgyis jó lesz valamire. Ez utóbbi nem túl gyakran bizonyosodik be, de ha igen, akkor az is megeshet, hogy az embert az egyik kacatnak hitt tárgya teszi felfoghatatlanul gazdaggá. Mint azt a férfit, aki ebben a történetben szerepel.

Egy francia úriember a szerencsés, aki elmondhatja magáról, hogy euromilliókkal gazdagodott, mert a padlásán porosodó – neki nem tetsző – vázát nem kidobta, hanem megmutatta egy aukciósházban. Mint kiderült, a férfi tulajdonában egy eredeti, antik, kínai dísztárgy volt, Csien-lung kínai császár korából, a 18. századból.

A becsüsök elsőre 500 ezer euróra (közel 160 millió forintra) saccolták az értékét, ám végül mikor árverése bocsátották, ennek a sokszorosára ugrott fel az ára. A váza ugyanis 16,2 millió euróért, azaz több, mint 5 milliárd forintért kelt el.

Az eladó elmondása szerint a vázát még a nagyszülei kapták, de se nekik, se a későbbi örököseiknek nem tetszett igazán, így kötött ki végül a padláson, egy cipősdobozban. Ezen a ponton pedig nem is csigázzuk tovább, megmutatjuk, hogy néz ki a dísztárgy, ami egy átlagembernek talán nem tetszik túlzottan, de egy műértő milliókat is hajlandó kiadni érte:

Fantasztikus műalkotás, szinte olyan, mintha egy Caravaggio-t találtunk volna

– mondta az aukciósház egyik szakembere, aki hozzátette, hogy a váza azért is különleges, mert kifogástalan állapotban van, és a mintája hihetetlenül részletes.

Ám nem ez az egyetlen Csien-lung kori műtárgy, ami ilyen elképesztően magas áron talált gazdát, sőt! Áprilisban egy szintén 18. századi, kínai tál kelt el több mint 25 millió euróért (nagyjából 8 milliárd forintért).

Forrás: Yahoo