Vannak olyan tipikusan turistacsalogató helyek, mint mondjuk Harry Potter iskolája, ami törénetesen az Oxford. Vagy ott van mondjuk a Stonehenge, az Eiffel-torony és így tovább. Ezeken a helyeken szívesen fotózkodik az ember, hogy aztán lehessen mit nézegetni, lehessen büszkén mutogatni az Instagramon meg a Facebookon. New Yorkban van egy hely, egy elég menő és luxy épület, a Vessel, ami mostanában nyílt. Az benne olyan nagyon különleges, a kinézetén túl, hogy ez az Egyesült Államok legnagyobb és legdrágább magánépülete. Az egész a Miami Dolphins NFL csapat tulajdonosáé. A műalkotásként számon tartott építményt Thomas Heatherwick tervezte.

SZÉP, SZÉP, DE HOL A BUKTATÓ, MITŐL OLYAN HÜLYE EZ A TURISTALÁTVÁNYOSSÁG?

Azt sikerült kitalálni, hogy az épületből, sőt, az épületről készült fotók, videók, hangfelvételek jogairól egy az egyben lemondanak a készítők, amint Vessenbe lépnek. Le van írva, hogy bárkinek a fotóját, videóját minden gond és ellenszolgáltatás nélkül akármire felhasználhatják a továbbiakban. 

Tételezzük fel, hogy készítünk egy szelfit a Vessenből, ami másnap egy jó kis Facebookon futó hirdetésként köszön vissza ránk. Ez is alapból aggályos, de egy jogász professzor arra is felhívta a figyelmet, hogy Vessen látogatóközpontban olvasható kiírás egy összecsapott katyvasz, ami jogilag pontatlanul van megfogalmazva. Itt arra gondol, hogy amennyiben elfogadja az ember a Vessen szabályzatát, akkor mondjuk a jövőben, a folyó túlsó oldaláról fényképezett kép jogairól is lemondhat az illető, ha a háttérben látszik az épület.

A professzor a megoldást is elárulta, hogy mindenki nyugodtan posztolhasson a Vesselből és menőzhessen az Instán. Íme, a recept:

  • be kell menni, 
  • készíteni kell egy fotót, 
  • publikálni kell a neten, 
  • amihez megjegyzésben ki kell írni, hogy a kép szerzői jogvédelem alatt áll. 
  • Ennyi.