A héten beszámoltunk arról, mennyire izgatottan várja Taron Egerton, hogy megmutathassa a nézőknek, mire képes Elton Johnt alakítva a Rocketman című filmben, rádöbbentünk, mennyi remek életrajzi film készült már, amit önnek is látnia kell. Ezekből válogattunk össze néhányat. És ne lepődjön meg, de ezen a listán nem szerepel a Bohém rapszódia.

Vaslady

Egy film, amiben Meryl Streep szerepel, egész egyszerűen nem lehet rossz. A történelem első angol miniszterelnöknőjének, Margaret Thatchernek a politikai pályáját bemutató film szemléletesen és a valósághűen mutatja meg a nézőknek, milyen nehéz volt Thatchernek helyt állnia a férfiak által dominált angol parlamentben, és kivezetni az országát a gazdasági hanyatlásból. Azt például tudta, hogy a miniszterelnök asszony logopédushoz járt, hogy csivitelő hangját el tudja mélyíteni, hogy komolyan vegyék őt férfi politikustársai? 

Milk

A 2008-as film Harvey Milk, egy melegjogi aktivista küzdelméről szól. Az 1970-es évek Amerikájában játszódó filmből kirajzolódik, mennyire buktatókkal teli útja volt valakinek, aki nyíltan felvállalt homoszexuálisként akart közszerepet viselni. Ezt mutatja az is, hogy Milk egy gyilkosság áldozata lett: 1978-ban egy tisztségéről lemondott volt konzervatív képviselő ölte meg. A film főszereplője Sean Penn, aki alakításáért megkapta a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat. Kár, hogy a színész későbbiekben úgy kommentálta a győzelmét, hogy tudta, hogy egy meleget kell alakítani ahhoz, hogy Oscart kapjon. 

Dán lány

1920-as évek, Koppenhága. A tájképeiből élő festő, Einar Wegener már házas férfi, amikor rádöbben, hogy ő valójában egy férfitestbe született nő. Kezdetben még csak felesége ruháit próbálja fel, ám végül rájön, hogy  nem tud tovább férfiként élni. Ezért nagy elhatározásra jut: alá akarja vetni magát az akkoriban még forradalminak és rendkívül veszélyesnek számító nemváltoztató műtétnek.

 A zongorista

A második világháborúhoz és a holokauszthoz is rengeteg filmrendező hozzányúlt már, ám kevés annyira szuggesztív és szívbemarkoló alkotás készült a témáról, mint a 2002-es Zongorista. A film egy 28 éves lengyel zsidó, Władysław Szpilman sorsát dolgozza fel, aki akkor is városában marad, amikor a németek megszállták Lengyelországot. A forgatókönyvért Ronald Harwood Oscar-díjat kapott. 

A király beszéde

Úgy tűnik, az angol történelem kiapadhatatlan forrása a filmíróknak. Már a lista elején is ott díszeleg Margaret Thatcher, a nemrég bemutatott Két királynő is két meghatározó brit történelmi személy, I. Erzsébet és Stuart Mária, skót királynő bizarr kapcsolatát mutatja be, de Helen Mirren főszereplésével II. Erzsébetről is készült már mozifilm. 

Nem elhanyagolható a dadogós király, VI. György és logopédusának különleges kapcsolatát feldolgozó alkotás sem, mely 3 Oscar- és 1 Grammy-díjat is kiérdemelt. (És hogy még egy példát mondjuk az angol életrajzi filmekre: VI. György király bátyjának, a trónját a szerelme kedvéért otthagyó Edwardról a pop nagyasszonya, Madonna készített egy mára feledésbe merült filmet, a W.E.-t.)

Oroszlán

A 2017-ben készült film arról is híres, hogy a tucatnyi Golden Globe- és Oscar-jelöléséből egyet sem tudott díjra váltani. Pedig az indiai Saroo megható története, aki véletlenül rossz vonatra száll, aminek következtében elveszíti a szüleit és hamarosan Ausztráliába találja magát, valós alapokon nyugszik. A film központjában a felnőtt Saroo áll, aki bármennyire is elégedett az életével (jó kapcsolatot ápol nevelőszüleivel, barátai, munkája van), nem képes úgy élni tovább, hogy ne ismerje meg a gyökereit. Az Oroszlán nem az a film, amit popcornnal és sörrel érdemes megnéznie. Készítsen be néhány zsebkendőt is. 

Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány

A Netflix gyártásában készült film a híresen hírhedt amerikai sorozatgyilkos, Ted Bundy ámokfutását mutatja be. A férfi 1974 és '78 között rengeteg nőt erőszakolt és ölt meg, később 30 nő meggyilkolását vallotta be. 1976-ban elítélték, ám végül mégis szabadlábra helyezték. A férfiről megnyerő fellépése és kifogástalan modora miatt sokan képtelenek voltak elhinni, hogy valójában egy véreskezű, gátlástalan gyilkos. 

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
7 életrajzi film, amit érdemes megnézni

Az Elton Johnról készült új film kapcsán jutott eszünkbe összeszedni eddigi kedvenceinket. Ön melyikkel ért egyet?

10 · Apr 07, 2019 02:40pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments