A múlt hétvégén volt Los Angelesben a DragCon, a RuPaul médiabirodalma által kreált találkozó drag queeneknek, akiket jobb magyar szó híján továbbra sem tudunk máshogy, csak transzvesztitákként emlegetni. Aztán ezen a héten volt RuPaul tehetségkutató revürealityjéből a 11. évad fináléja: igen, a Drag Race már 11 éve szerepel a képernyőkön.

Szintén 11 éves, azaz a Drag Race-szel nagyjából egyidős bizonyos Desmond Napoles, a kisfiú most júniusban fogja betölteni a 12-t. Napoles 2 éves kisbaba volt, amikor anyukája egyik este a Drag Race-t nézte, és a kisfiú azonnal szólt, hogy megtetszettek neki a műsorban szereplő királynők. Amikor a kisfiú kérni kezdte, hogy hadd öltözhessen be ő maga is, az anya, Wendy Napoles nem mondott neki nemet, sőt, később úgy találta, hogy az autista kisfiúnak kifejezetten segít, ha ekként kiélheti kreativitását.

Ahogy a Drag Race egyre népszerűbb lett az elmúlt évtizedben, úgy lett maga Desmond Napoles is egyre híresebb, elsősorban Desmond Is Amazing művésznéven, miután elkezdték rendezvényekre meghívni. És ahogy a világ legfiatalabb transzvesztitasztárja egyre híresebb lett, egyre több negatív vélemény is érkezett a gyerek Instáját is kezelő anyukához: amint az Instagramon is írta pár hete, rendszeresen fel szokták őt jelenteni a gyámügynél.

Az anya válasza erre az, hogy a gyámügyet hagyni kéne, hogy a valóban rászoruló gyerekekkel foglalkozzon, miközben az ő fia csak kiéli saját kreativitását – Wendy Napoles szerint azzal van baj, aki ezt bármilyen szinten a szexualitással hozza összefüggésbe, nem azzal, hogy ez a gyerek éppen olyan ruhadarabokkal szeret játszani, amik a többség szerint nem neki valók.

Ezen a héten Desmond Is Amazing életének elmúlt egy évéből választottunk hat nyilvános szereplést a heti trendbe. Látványos és elgondolkodtató fotóösszeállítást nézhet végig alább egy gyerekről, aki saját magát nem Drag Queennek, hanem Drag Kidnek (azaz draggyereknek) tekinti.

Június, Queer Prom

Kezdjük egy évvel ezelőtt, amikor Desmond Is Amazing a Queer Prom nevű rendezvényen tűnt fel egy fémes-színjátszós ruhában és hasonlóan színjátszós, magas talpú cipőben. Az összeállítás elsősorban a kék és a zöld árnyalataira épít, karikatúraszerű szempillák vannak hozzá, plusz fülbevaló és rúzs, hiányzik viszont egy klasszikus drag queen-kellék, a paróka. A képre kattintva egy fotóösszeállítást lehet megnézni, klikkeljen, különben nem lát mindent!

Szeptemberben a kifutón

A The Blonds nevű márka tartott divatbemutatót szeptemberben a New York-i divathéten, és a modellek közé Desmondot is beválogatták. A kollekciót a Disney-filmek főgonoszai inspirálták, de ha ez a szett egy konkrét karakterre utal, akkor én nagyon le vagyok maradva Disney-ből, mert fogalmam nincs, melyik rajzfilmben szerepelt egy ilyen fekete angyal pelyhes körmökkel és fülből lógó kardokkal. És persze meg lehet érteni azokat, akik ezek láttán úgy érzik, hogy túl szexi egy ilyen öltözék egy 11 éves kisfiúnak: hiszen a fekete rúzs, vagy a szárnyakat tartó hám többé-kevésbé direkt utalások a szado-mazó kultúrából a hétköznapi divatba átszivárgott trendekre. De persze ugyanennyi erővel átszexualizáltnak tekinthető az is, ha egy kislányon tűsarkú cipő vagy fürdőbugyi plusz melltartó van, illetve ha kislányokat szépségversenyeztetnek, az ilyesmikre meg nem szokás kihívni a gyámügyet. Hmm.

Decemberben Britney-cirkuszban

Decemberben Britney Spears Circus című albuma megjelenésének 10. évfordulójára tartottak egy bulit, ahol Desmond Is Amazing a VIP vendégek között szerepelt, holott mindössze egy éves volt, amikor az éppen ünnepelt album megjelent. Ebből az alkalomból a kisfiú egy vörös parókát vett, vörös rúzst választott, és az egész szettje a lila-vörös színkombinációtól volt cirkuszba illően harsány. És ha már Desmond tornázik éppen ezen a képen, hadd tegyük hozzá, hogy a kisfiú nagyon is szereti a mozgást, illetve a táncot, remekül és szívesen és rengeteget szokott vogue-ozni. És ha már tánc: itt egy Youtube-videó decemberből, amin Desmond Is Amazing egy klubban Gwen Stefanit imitálva táncol és fogad el pénzt a közönségtől. A felvétel szintén nagy felháborodást váltott ki.

Februárban divatbemutatón

Az idén februári New York-i divathéten megint ott volt Desmond Is Amazing, de ezúttal nem a kifutón fényképezték, hanem a közönség soraiban. Ez megint a The Blonds bemutatója, amit a kissrác egy rózsaszín ruhában nézett végig, lila szemüvegkereten keresztül, kék hajjal. Volt retikülje is, az arcát ugyanolyan kristályok díszítették, mint a felsőjét.

Májusban a Wig bemutatóján

A Wig egy drag queen-fesztiválról szóló dokumentumfilm, amit vastagon 18+-os show-val mutattak be május elején a Tribeca fesztiválon. Desmond Is Amazing a műsoron nyilván nem volt ott, de a vörös szőnyegen igen: többek között a fenti fénykép készült róla. A nagy masnikat Sia előtti tisztelgésnek is fel lehet fogni, de a felsőt más drag queenek képei díszítik. Ilyen hosszú hajat nem gyakran visel Desmond, de a lila szemöldök magyarázatához muszáj a képre kattintani.

Májusban a Shorty Awards díjkiosztón

Melyik öltözék tetszett a legjobban?

És a filmfesztivál másnapján Desmond Is Amazing egy újabb gigamasnis szettel kápráztatta el a nagyközönséget, ezúttal egy díjkiosztón. Egy kiskutyával a karjaiban pózolt, minden korábbinál különlegesebb sminkkel és a húszas éveket idéző hajjal.

Talán érdemes itt a végén még megemlítenünk, hogy maga Desmond Is Amazing sosem szerepel a közösségi médiában, anyukája kezeli az Instát-Facebookot-stb., és a fenti borítóképen is látható Wendy Napoples mindig hímnemben beszél a fiáról, azaz nincs szó arról, hogy Desmond lányként szeretne élni vagy transznemű lenne. A kisfiú melegnek tartja önmagát és pride-okra is jár, a beöltözést pedig egyszerűen szórakozásként műveli. Önnek melyik öltözéke tetszett a legjobban?