A legendás színművész jelentős szerepet vállal a hazai szinkron megmentéséért való küzdelemben. Egy médiaiskola tanáraként igyekszik felfedezni és kiképezni az ifjú szinkronszínész-növendékeket, akik tegnap megszavazták neki a leginteraktívabb tanárnak járó díjat.

A Talent Show rendezvényen, a díjátadó után beszélgettünk a színművésszel.

Bár Kautzky a színpadon elmondta, hogy nem teljesen érti, mit takar pontosan ez a titulus, nagy örömmel fogadja, hiszen számára az volt a legfontosabb, hogy élményt adjon a diákjainak.

Számított arra, hogy Ön kapja ezt az elismerést?

Mindig is nagyon nagy szeretettel fordultam a fiatalok felé, legyen szó tanítványokról vagy éppen a közönségről. Nem számítottam erre az elismerésre, de benne volt a levegőben, hogy ennek lesz valami következménye. Minden óra végén megkérdeztem a gyerekektől, hogy érezték magukat, és nagyon pozitív visszajelzéseket kaptam.

Mi a véleménye az országban zajló szinkron-válságról? Na, meg arról az álláspontról, hogy a magyarok azért nem beszélnek angolul, mert mindent szinkronnal néznek.

Szerintem alapvetően szórakozni ülünk le a televízió elé, és nem tanulni. Nálunk pedig nem azt szokták meg, hogy feliratos filmeket nézzenek. Ha egy idősebb ember leül a kedvenc sorozata elé, már nem akarja a feliratokat bogarászni. Ezt a kényelmi dolgot nem szabad elvenni. Emellett számtalanszor előfordult, hogy kétszer, vagy akár háromszor is leszinkronizáltam ugyanazt a filmet, mert olcsóbb leszinkronizáltatni, mint megvenni az előző forgalmazó tulajdonát. Ez a profithoz képest aprópénz. Nekünk semmi más kérésünk nincs, minthogy ezeket a harminc éve változatlan, vagy minimálisan változó árakat racionalizálják. Elég belegondolni abba, hogy mennyivel drágábbak lettek ennyi idő alatt a benzinárak vagy a parkolási díjak.

Ki volt a kedvenc karaktere? Milyen típusú figuráknak kölcsönzi szívesen a hangját?

Sokszor voltam királyfi. Talán van bennem egy kis arisztokratikus jelleg. A lelkemben, a külsőmben és a hangomban is, és ezért találtak meg ezek a figurák. De egészen szélsőséges volt az én portfólióm a szinkronban, hiszen a Dirty Dancing macsó tánctanárának, Patrick Swayze-nak is én voltam a hangja, aztán ott volt még az Angol beteg, de olyan izgalmas filmek is kötődnek a hangomhoz, mint a Top Gun, a Becsületbeli ügy vagy James Bond. Nem műfaj alapján szoktam összeválogatni a kedvenceimet, hanem minőség szerint. A lényeg, hogy jó film legyen.

Ki az abszolút favorit?

Az Angol beteg volt nekem a csúcs. Nem azért, mert annyi Oscart kapott, hanem mert csodálatos film. Tulajdonképpen két figurát is játszottam benne, hiszen Ralph Fiennes baleset előtti és utáni karaktere teljesen más.

Most zajlik a műanyagmentes hónap. Mi a véleménye a kezdeményezésről?

Kicsit kettős az érzésem. Egyfelől a cseppben a tengert érzem, mert miközben a gyárak a vizekbe öntik az ürüléküket nem sokat ér, hogy én például nem használok szívószálat. Másfelől azonban igenis számít, mert sok kicsi sokra megy. Bárcsak mindig ilyen hónap lenne. Akkor talán eltűnnének azok a fránya műanyagzacskók.

Hol hallhatjuk, láthatjuk legközelebb?

Jelenleg én játszom Higgins professzort a My Fair Lady című musicalben, közben pedig jönnek a filmek, és a sorozatok is. De ez még a jövő zenéje.