Már negyedik éve éli mindennapjai egy részét Dr. Csernus Imre Noszvajon, Csendülő nevű kávézója tulajdonosaként. Egy kicsit nehéz volt megtalálni a helyet, egyetlen felirat sem jelzi a községben, merre is található a kávézó, de ez direkt van így: a pszichiáter nem akarta magát reklámozni. Nemrég megjelent Egy életed van című könyve miatt kerestük fel, és beszélgettünk vele a Csendülő árnyékos verandáján.

Ez az interjú második része, az első itt található.

A könyvében a szelfikultúráról is ír, nem feltétlenül pozitívan. A szelfizés mindig az egónkról szól, vagy ön szerint vannak olyan pillanatok, amikor indokolt a szelfizés vagy az ételfotózás?

Ha az életem az itt és a mostról szól, akkor az, ami öt perccel ezelőtt volt, már a múltam. Ha a múltamat nézem, akkor az itt és most pillanatát nem fogom megélni. Ebből a szempontból minek csináljak dokumentumot, amit a legtöbb esetben meg sem nézek újra? Az adott pillanatot csak megélni lehet, megfogni nem. A képek egy kétdimenziós sztori, mi itt legalább 3D-ben vagyunk, minek? Tiszteletben tartom, aki ezt fontosnak érzi, mindenki arra használja az idejét, amire szeretné.

Hogyan lehet elérni a leghatékonyabban az itt és most életszemléletet?

Nagyon érdekes a kérdésfeltevése. Leghatékonyabb. Miért használta ezt a szót? Ebben benne van a 100%. Azt nem lehet már ragozni. A hatékonyság az egó szava. Legyen fullos, tökéletes. Vagy jól érzem magam valamiben, vagy nem. Ha jól érezem magam, miért nem vagyok laza? Legyen laza és érezze jól magát a bőrében, kemikáliák nélkül. Az a valódi jó állapot.

Aktuális téma napjainkban a gyerekvállalás, amire egyre később vállalkoznak a nők. Hogy látja, ez megint az egóról szól, az önzőségről, vagy arról, hogy tudatosan készülnek az anyai szerepre, és csak akkor vállalkoznak rá, amikor készen állnak rá?

Mindenkinél más feltehetően. Sokan megideologizálják. Az egyik típus azért nem akar gyereket, mert nem akar erre a világra szülni, a másik nem akarja, hogy a gyerekének olyan gyerekkora legyen, mint neki volt. A harmadik meg szeretne, mert rádöbbent, hogy már körbeutazta a fél világot, van egy jó munkája, fizetése, de még így is magányos, az érzés pedig csak erősödik benne, ezért elkezd pánikolni.

Mit jelent az valójában, ha valaki azt mondja, nem akar erre a világra gyereket szülni?

Valójában azt mondja, önző vagyok, nem akarom az életem mással megosztani, sem elveszíteni a testem szépségét. Mindent megtesz, hogy ne veszítse el a teste fittségét, pedig ha megvágom a kezem, abban a pillanatban megszűnik a szövetfolytonosság. Sokan halogatnak, valaki pedig vár. Aki halogat, az kifogásokat keres magának. Majd igen, de... igazad van, de.... Aki halogat, annak a kisugárzása bizonytalan, téblábol, feszült. Aki higgadt, olyan mint egy sas. Ez nagy különbség.

Mi a legnagyobb hibánk, amivel a saját boldogságunk útjába állunk?

Az okoskodás, a hazudozás magunkkal szemben.

Mi az a három kulcsfogalom, ami hozzásegít a boldogságunkhoz?

Az első, hogy jól vagyok. Ha ezt görcsösen, mosolytalanul mondom, hazudok. Legtöbbször a megoldások olyan egyszerűek, hogy az emberek el sem akarják hinni, ott van a szemünk előtt, de nem látjuk. A megoldás az, ha érzelmi szinten felnőtt leszek, akkor a társam is olyan lesz, erről szól a vonzás törvénye.

Mi van, ha egy párkapcsolatban az egyik megpróbál fejleszteni magán, de a másik nem követi a példáját?

Aki próbálkozik, az elbukik. Nem lehet próbálkozni. Vagy csinálom, vagy nem csinálom. Ha az egyik nem veszi észre, hogy a másik csak neki akar megfelelni, el fog bukni. Ha azért változik, mert félti a saját biztonságát, szintén el fog bukni. Sosem lesz változás, ha a megfelelési kényszer motiválja. Azt mondom önnek, hogy szomjas. Ki van száradva a szája, cserepes. Erre ön azt mondja, hogy nem az. Én meg addig mondom magának határozottan, hogy de, igenis szomjas, hogy elhiszi. Szívből tette? Nem, azért, hogy én abbahagyjam az ön úgynevezett baszogatását. Ez egy nagyon egyszerű konfliktuskezelés, a legtöbb ember észre se veszi.

Igen, de mi van akkor, ha a pár egyik tagja saját maga miatt akar fejlődni, érzelmileg felnőtté válik, de a másik lemarad mögötte?

Vége. Megszűnik a tisztelet, rájövök, hogy a másik hazudik, csak szövegel, mindent megtesz, hogy a másikkal maradjon. Akinek a szeretetéhsége intenzív, a kényelemérzete magas. Nem akarják elveszíteni a másikat, sem azt, amit a másik megcsinál értük, helyettük. Igen, igazad van, rájöttem, változni fogok. De nincs változás, ez is csak megfelelési kényszer, ami nem tart soká.

A hónapok szerint 12 részre tagolja a könyvét, és leírja, milyen impulzusok érnek minket a különböző hónapokban. Közeleg az ősz, mire készüljünk?

Azoknak az embereknek, akik nem nőttek fel, a pokoljárás most fog kezdődni. Az eddigi figyelmüket elterelte a napfény, a víz, a fesztiválok. Most jönnek a szürke hétköznapok, nyálkás lesz az időjárás, hűvös is, rövidülnek a nappalok. A pokol fokozódik. Mit tudjak ajánlani? Nem lesz jobb. Elkezdenek rohangászni pszichológusokhoz, esténként többet isznak. Tudja, a felelősség nem vállalása okozta következményeket sosem fogjuk megúszni.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Dr. Csernus Imre: „A felelősség nem vállalása okozta következményeket sosem fogjuk megúszni”

Dr. Csernus Imrének a szelfikultúráról és a kései gyermek(nem)vállalásról is megvan a véleménye. Folytatjuk interjúnkat a második résszel.

2953 · Aug 24, 2019 10:39am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments